Gaggia 886960401010 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
70
Polski
Rodzaje napojów
Nazwa napoju
Opis
Ristretto
Mocna kawa, serwowana w małej filiżance, to espresso, którego czas
dozowania jest krótszy w porównaniu z czasem dozowania klasycznego
espresso, czego efektem jest kawa w mniejszej ilości i mniej bogata w
kofeinę.
Espresso
Espresso znane jest na całym świecie jako prawdziwa „kawa we włoskim
stylu”. Serwowane jest w małej filiżance, a jego typowymi cechami są bogaty
i intensywny aromat oraz warstwa naturalnej, zwartej pianki. Taki napój jest
efektem procesu zaparzania ciśnieniowego z użyciem gorącej wody, którego
pomysłodawcą był w 1938 roku Achille Gaggia.
Espresso lungo
Duża kawa espresso to espresso, którego czas zaparzania jest nieco dłuższy.
Jest bardziej rozcieńcza, cechuje się inną intensywnością aromatu i wyższą
zawartością kofeiny. Serwowane jest w średniej filiżance.
Kawa
Kawa to napój przygotowywany z większą ilością wody w porównaniu
z espresso. Ma delikatniejszy aromat i serwowana jest w średnio-dużej
filiżance.
Americano
Kawa po amerykańsku to mniej intensywna duża kawa, przygotowywana jak
espresso, ale z dodatkiem gorącej wody.
Cappuccino
Cappuccino to jeden z najbardziej lubianych na całym świecie klasyczny
włoski napój. Przygotowuje się je, wykonując espresso z dodatkiem mleka i
pianki mleka, która powinna mieć co najmniej 1 cm wysokości. Serwuje się je
w dużej filiżance.
Cappuccino XL
Cappuccino XL to cappuccino przygotowane z większą ilością espresso i
mleka.
Cortado
Cortado to napój pochodzący z Argentyny, którym jest espresso z dodatkiem
niewielkiej ilości mleka. Na ogół serwowane jest w niewielkiej szklance.
Najbardziej popularne jest w Hiszpanii i Portugalii, a także w Ameryce
Łacińskiej.
Flat white
Flat white to napój pochodzący z Australii, w którym kawa odgrywa rolę
dominującą. Składa się na niego podwójne espresso i mleko z delikatną
warstwą aksamitnej pianki.
Cafè au lait
Cafè au lait jest to napój składający się z kawy i mleka w równych częściach.
Obecnie można go również wzbogacać delikatną warstwą pianki mleka.
Serwuje się je w dużej filiżance.
Latte macchiato
Latte macchiato jest to napój przygotowywany z gorącego mleka, z odrobiną
pianki mleka i niewielką ilością espresso. Serwowany jest w wysokiej,
przeźroczystej szklance, dzięki której idealnie widać trzy różne tworzące go
warstwy.
Latte macchiato XL
Latte macchiato XL jest to latte macchiato przygotowane z większą ilością
mleka, serwowane w wysokiej, przeźroczystej szklance.
Spienione mleko
Spienione mleko wykorzystywane jest do przygotowywania cappuccino, latte
macchiato i wielu innych napojów. W efekcie powstaje zwarta i jednolita
warstwa pianki mleka.
Gorąca woda
Gorącej wody można używać do szybkiego przygotowania herbaty, naparów
ziołowych i innych napojów rozpuszczalnych.
CADORNA Prestige EN-NL-PL.indd 70
04/07/2019 13:54:56
Spis treści
- 5 Polski; Spis treści
- 7 Panel sterowania i wyświetlacz; Przyciski wielofunkcyjne
- 8 Pierwsza instalacja; Ręczny cykl płukania
- 9 Pomiar twardości wody
- 10 Instalacja filtra wody INTENZA+; Wymiana filtra wody INTENZA+
- 11 Rodzaje napojów
- 12 Parzenie kawy; Parzenie kawy na bazie kawy ziarnistej
- 13 Parzenie kawy na bazie kawy wstępnie zmielonej; Przygotowywanie napojów na bazie; Napełnianie dzbanka na mleko
- 14 Wkładanie dzbanka na mleko; Wyjmowanie dzbanka na mleko
- 15 Nalewanie napojów na bazie kawy i spienionego; Nalewanie gorącej wody
- 16 Indywidualne ustawienia napojów i; Indywidualne ustawienia napojów
- 17 Tworzenie profilu
- 18 Regulacja stopnia mielenia
- 19 Czyszczenie i konserwacja; Tabela czyszczenia
- 20 Programy czyszczenia dzbanka na mleko
- 21 Dokładne czyszczenie dzbanka na mleko pod bieżącą
- 22 Czyszczenie bloku zaparzającego; Wyjmowanie bloku zaparzającego
- 23 Czyszczenie bloku zaparzającego za pomocą; Wkładanie bloku zaparzającego na miejsce
- 24 Smarowanie bloku zaparzającego
- 25 Odwapnianie; Procedura odwapniania
- 26 Co robić w przypadku przerwania procedury
- 27 Język; Ustawienia różne; Filtr wody
- 28 Twardość wody; Licznik napojów; Jednostki miary; Przywracanie ustawień fabrycznych
- 29 Znaczenie kodów błędów
- 30 Rozwiązywanie problemów
- 32 Akcesoria GAGGIA
- 33 Dane techniczne
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)