Rodzaje napojów - Gaggia 886960401010 - Instrukcja obsługi - Strona 11

Gaggia 886960401010 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 34
Ładowanie instrukcji

70

Polski

Rodzaje napojów

Nazwa napoju

Opis

Ristretto

Mocna kawa, serwowana w małej filiżance, to espresso, którego czas

dozowania jest krótszy w porównaniu z czasem dozowania klasycznego

espresso, czego efektem jest kawa w mniejszej ilości i mniej bogata w

kofeinę.

Espresso

Espresso znane jest na całym świecie jako prawdziwa „kawa we włoskim

stylu”. Serwowane jest w małej filiżance, a jego typowymi cechami są bogaty

i intensywny aromat oraz warstwa naturalnej, zwartej pianki. Taki napój jest

efektem procesu zaparzania ciśnieniowego z użyciem gorącej wody, którego

pomysłodawcą był w 1938 roku Achille Gaggia.

Espresso lungo

Duża kawa espresso to espresso, którego czas zaparzania jest nieco dłuższy.

Jest bardziej rozcieńcza, cechuje się inną intensywnością aromatu i wyższą

zawartością kofeiny. Serwowane jest w średniej filiżance.

Kawa

Kawa to napój przygotowywany z większą ilością wody w porównaniu

z espresso. Ma delikatniejszy aromat i serwowana jest w średnio-dużej

filiżance.

Americano

Kawa po amerykańsku to mniej intensywna duża kawa, przygotowywana jak

espresso, ale z dodatkiem gorącej wody.

Cappuccino

Cappuccino to jeden z najbardziej lubianych na całym świecie klasyczny

włoski napój. Przygotowuje się je, wykonując espresso z dodatkiem mleka i

pianki mleka, która powinna mieć co najmniej 1 cm wysokości. Serwuje się je

w dużej filiżance.

Cappuccino XL

Cappuccino XL to cappuccino przygotowane z większą ilością espresso i

mleka.

Cortado

Cortado to napój pochodzący z Argentyny, którym jest espresso z dodatkiem

niewielkiej ilości mleka. Na ogół serwowane jest w niewielkiej szklance.

Najbardziej popularne jest w Hiszpanii i Portugalii, a także w Ameryce

Łacińskiej.

Flat white

Flat white to napój pochodzący z Australii, w którym kawa odgrywa rolę

dominującą. Składa się na niego podwójne espresso i mleko z delikatną

warstwą aksamitnej pianki.

Cafè au lait

Cafè au lait jest to napój składający się z kawy i mleka w równych częściach.

Obecnie można go również wzbogacać delikatną warstwą pianki mleka.

Serwuje się je w dużej filiżance.

Latte macchiato

Latte macchiato jest to napój przygotowywany z gorącego mleka, z odrobiną

pianki mleka i niewielką ilością espresso. Serwowany jest w wysokiej,

przeźroczystej szklance, dzięki której idealnie widać trzy różne tworzące go

warstwy.

Latte macchiato XL

Latte macchiato XL jest to latte macchiato przygotowane z większą ilością

mleka, serwowane w wysokiej, przeźroczystej szklance.

Spienione mleko

Spienione mleko wykorzystywane jest do przygotowywania cappuccino, latte

macchiato i wielu innych napojów. W efekcie powstaje zwarta i jednolita

warstwa pianki mleka.

Gorąca woda

Gorącej wody można używać do szybkiego przygotowania herbaty, naparów

ziołowych i innych napojów rozpuszczalnych.

CADORNA Prestige EN-NL-PL.indd 70

04/07/2019 13:54:56

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)