DeLonghi EC9355BM Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
238
• Upewnić się, że po ubiciu kawa znajduje się na poziomie.
Przed uzyskaniem idealnej dawki, może się okazać koniecz-
ne kilkukrotne wyregulowanie pokrętła (B2).
• Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba lub zbyt mocna, a
dawka znajduje się w zakresie idealnej dawki, wyregulo-
wać drobniejszy lub grubszy stopień zmielenia (patrz „4.1
Etap 1 - Mielenie (grinding)”). Jeżeli ekstrakcja kawy jest
zbyt mocna (wytwarzanie zbyt wolne), stopień zmielenia
musi być grubszy. Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba
(wytwarzanie zbyt szybkie), stopień zmielenia musi być
drobniejszy.
• Barman radzi:
Wyjąć uchwyt na filtr gdy dźwignia praski
(A20) jest opuszczona w celu uzyskania idealnego wykoń-
czenia dawki kawy.
• W przypadku stosowania kawy mielonej:
- wsypać kawę mieloną do filtra;
- ustawić pokrętło na
;
- zaczepić uchwyt na filtr na wylocie młynka do kawy;
- Obniżyć dźwignię ubijania.
4.3 Etap 3 - Parzenie (brewing)
1. Wybrać temperaturę (rys. 20) (patrz „Temperatura przygo-
towania kawy”).
2. Wybrać żądany napój (rys. 21).
3. Wcisnąć OK (B5), aby rozpocząć parzenie (rys. 11) (wstępne
parzenie i parzenie). Wytwarzanie kawy zostanie przerwa-
ne automatycznie.
Temperatura przygotowania kawy
Temperatura wody jest kontrolowana podczas całego cyklu
procesu przygotowywania w celu zagwarantowania stabilności
na etapie ekstrakcji. Specialista Prestigio oferuje 3 temperatury
parzenia*, które odpowiadają zakresowi od 92° do 96°C.
W zależności od rodzaju i palenia ziaren zaleca się różną tem-
peraturę: ziarna Robusta wymagają niskiej temperatury; ziarna
Arabica wysokiej. Dotyczy to również ziaren o ciemnym kolorze
palenia lub ziarna palone.
Poziom
temperatury
Odpowiadająca
kontrolka
Poziom palenia
MIN.
ciemny
ŚRED.
Średnio-ciemny
MAKS.
Jasno - ciemny
*
Taka temperatura odnosi się do wody w thermoblock. Jest
więc różna od temperatury napoju w filiżance lub od tem-
peratury zmierzonej, gdy napój wypływa z dysz uchwytu
na filtr.
5. PRZYGOTOWYWANIE NAPOJÓW MLECZNYCH
5.1 Spienić mleko
1. Wlać do dzbanka (C10) ilość mleka, które chce się pod-
grzać/spienić, pamiętając, że objętość mleka zwiększy się
2 lub 3 razy (rys. 22). Aby uzyskać bardziej gęstą i obfitą
piankę, powinno się używać krowiego mleka z lodówki
(około 5° C).
2. W celu spienienia mleka, umieścić rurkę wytwarzania pary
(A6) na jego powierzchni: w ten sposób powietrze wymie-
sza się z mlekiem i parą.
3. Utrzymywać dyszę pary a powierzchni, pamiętając aby nie
wychwytywać zbyt dużo powietrza, które wytworzy duże
pęcherzyki.
4. Zanurzyć dyszę pary pod powierzchnią mleka: w ten spo-
sób wytworzy się wir. Po osiągnięciu żądanej temperatury,
zamknąć pokrętło pary i przed wyjęciem dzbanka z mle-
kiem poczekać, aż wytwarzanie pary zostanie całkowicie
przerwane.
Barman radzi:
• Zimne mleko jest lepsze
. Zawsze używać zimnego
mleka prosto z lodówki.
• Dla uzyskania lepszego rezultatu, należy zawsze włożyć
dzbanek z mlekiem do lodówki.
• Tłuste mleko gwarantuje idealny rezultat. Rezultat i struk-
tura pianki są zależne od rodzaju zastosowanego mleka
krowiego lub napojów roślinnych.
• Po spienieniu mleka, usunąć pęcherzyki delikatnie przekrę-
cając dzbanek na mleko.
Czyszczenie dyszy pary:
1. Po każdym użyciu, usunąć resztki mleka z dyszy pary (rys.
23) za pomocą szmatki. W celu dogłębnego wyczyszczenia,
zaleca się zastosowanie Eco MultiClean: gwarantuje higie-
nę, usuwając białka i tłuszcze z mleka i można go stosować
do czyszczenia całego ekspresu.
Spis treści
- 5 Więcej informacji na stronie Delonghi.com.; Tabletki czyszczące; PRZYGOTOWANIE URZĄDZENIA; Włożyć tackę na skropliny (A10) wraz z kratką na filiżanki; PIERWSZE WŁĄCZENIE URZĄDZENIA; Pod dyszą gorącej wody
- 6 Stopień zmielenia od 3 do 6 jest zalecany do; Wyregulować ilość kawy mielonej w filtrze; Po upewnieniu się że dawka kawy jest prawidłowa (patrz; „Idealna dawka”; Filtry kawy posiadają wewnętrzne oznaczenie, określające; Oznaczenie laserowe; Filtry z oznaczeniem laserowym: idealna dawka
- 7 • W przypadku stosowania kawy mielonej:; Temperatura przygotowania kawy
- 8 • Aby przywrócić ustawienia fabryczne, przytrzymać; Kawa
- 10 JAK UŻYWAĆ SOFTBALLS
- 11 Aby przeprowadzić odkamienianie
- 12 ZNACZENIE KONTROLEK; KONTROLKI
- 15 NIEPRAWIDŁOWOŚCI
- 17 Prowadnik kawy w młynku jest zatkany
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)