Stopień zmielenia od 3 do 6 jest zalecany do; Wyregulować ilość kawy mielonej w filtrze; Po upewnieniu się że dawka kawy jest prawidłowa (patrz; „Idealna dawka”; Filtry kawy posiadają wewnętrzne oznaczenie, określające; Oznaczenie laserowe; Filtry z oznaczeniem laserowym: idealna dawka - DeLonghi EC9355BM - Instrukcja obsługi - Strona 6

DeLonghi EC9355BM Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 32
Ładowanie instrukcji

237

Przed rozpoczęciem użytkowania ekspresu, należy przepłukać
jego wewnętrzne obwody. Należy postępować następująco:
4. Zaczepić łyżkę uchwytu na filtr (C1) wraz z filtrem w eks-

presie: w celu prawidłowego zaczepienia, wyrównać rączkę
łyżki z symbolem „INSERT” (rys. 10) i przekręcić uchwyt w
prawo, aż do ustawienia na pozycji „CLOSE”;

5. Umieścić pojemnik pod łyżką uchwytu na filtr i rurką wy-

twarzania pary (A6);

6. Wcisnąć przycisk OK (B5) (rys. 11): rozpocznie się

wytwarzanie;

7. Po zakończeniu wytwarzania, przekręcić pokrętło pary (A4)

(rys. 12) i przez kilka sekund wytwarzać parę, aby wypłukać
obwód pary: dla idealnego wytwarzania pary, zaleca się 3
lub 4 krotne powtórzenie takiej czynności. Umożliwi to
usunięcie wody z rurki przed wytworzeniem pary.

Urządzenie jest gotowe do użycia.

Zwróć uwagę:

płukanie wewnętrznych obwodów jest zalecane również w przy-

padku długiego okresu niestosowania urządzenia.

Przy pierwszym użyciu należy zaparzyć 4-5 kaw celem uzyska-
nia zadowalającego efektu: zwrócić szczególną uwagę na dawkę
kawy mielonej w filtrze ((C2) lub (C3)) (patrz instrukcje w para-
grafie „4.1 Etap 1 - Mielenie (grinding)”).
Postępować jak wskazano w rozdziale „„Idealna dawka””.

4. PRZYGOTOWANIE KAWY
4.1 Etap 1 - Mielenie (grinding)

1. Wsypać ziarna do pojemnika (A2) (rys. 13). Zaleca się

wsypanie tylko niezbędnej ilości ziaren do przygotowania
wybranego napoju: w ten sposób stosuje się zawsze świeżą
kawę;

2. Wybrać stopień zmielenia (rys. 14). Ustawienie fabryczne

wynosi 5 (średni stopień zmielenia). Jeżeli wynik nie bę-
dzie zadowalający, wyregulować poziom na podstawie
osobistego smaku i rodzaju kawy (regulacji należy dokonać
podczas działania młynka).

Zwróć uwagę:

Stopień zmielenia od 3 do 6 jest zalecany do

większości typów kawy. Rezultatem mielenia ze stopniem 1 lub 2
jest bardzo drobna kawa, do użycia tylko w przypadku
szczególne-go typu kawy (jasno palona).

3. Włożyć jeden z filtrów kawy (C2) lub (C3) do uchwytu na

filtr (C1) (rys. 15). Jeżeli używa się filtra na 2 filiżanki, wci-
snąć przycisk 2X (B3): takim wyborem podwaja się również
ilość zaparzonej espresso.

4. Wyregulować pokrętło ilości (B2) poczynając od minimal-

nej pozycji (rys. 16).

Skonsultować paragraf „Wyregulować ilość kawy mielonej w
filtrze” w celu uzyskania dodatkowych wskazówek.
5. Zaczepić uchwyt na filtr na wylocie młynka do kawy (A19)

Zaczepić uchwyt na filtr na wylocie młynka do kawy. Miele-

nie rozpocznie się, gdy łyżka znajdzie się na pozycji CLOSE i
zostanie przerwane automatycznie.

Wyregulować ilość kawy mielonej w filtrze

X-JASNY

JASNY

ŚREDNI

ŚRED-

NIO-CIEMNY

CIEMNY

X-CIEMNY

Extra zakres sto-

pnia zmielenia

Każdy rodzaj ziaren daje inny rezultat podczas mielenia i z tego
powodu, na początku regulacji dawki jest wymagana szczególna
uwaga.
Ilustracja przedstawia wskazówki na temat sposobu regulacji
dawki, w zależności od koloru palenia: należy je zastosować jako
punkty wyjściowy, ale mogą się zmieniać w zależności od składu
ziaren kawy.
1. Ustawić dawkę na minimalnej pozycji.
2. Odnosząc się do koloru palenia stosowanej kawy, powoli

obrócić pokrętło.

4.2 Etap 2 - Ubijanie (tamping)

1. Po zmieleniu obniżyć do końca dźwignię ubijania (A20) (nie

wyjmować uchwytu na filtr) (rys. 17). Powtórzyć 2 razy dla
uzyskania idealnego rezultatu.

2. Podczas wyjmowania uchwytu na filtr, utrzymywać dźwi-

gnię obniżoną do ogranicznika (rys. 18). Następnie ustawić
dźwignię na pozycji wyjściowej.

3. Po upewnieniu się że dawka kawy jest prawidłowa (patrz

„„Idealna dawka””), zaczepić uchwyt filtra na dozowniku
kawy (A18) (rys. 19).

Zwróć uwagę:

Ewentualne resztki kawy pozostałe po ubijaniu

na krawędziach filtra, pod żadnym względem nie wpływają na
jakość parzenia i w związku z tym na końcowy rezultat.

„Idealna dawka”

Filtry kawy posiadają wewnętrzne oznaczenie, określające

idealną dawkę.

Idealna

dawka

Oznaczenie laserowe

Oznaczenie wypukłe

-

Filtry z oznaczeniem laserowym: idealna dawka

od-powiada górnej linii oznaczenia;

-

Filtry z oznaczeniem wypukłym: idealna dawka

odpo-wiada wypukłej linii;

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)