Kontrolka; Pierwsze uruchomienie/odpowietrzenie; Czyszczenie; Przygotowywanie kawy espresso; Wstępne rozgrzewanie: - Clatronic ES 2968 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Clatronic ES 2968 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 11
Ładowanie instrukcji

44

ZY

K

PO

LS

KI

JĘZYK POLSKI

Przegląd elementów obsługi

1 Pokrywa zbiornika wody

2

Zbiornik

wody

3 Regulator przepływu pary

4 Panel obsługowy

a

Kontrolka

b Pozycja wyłączona „

O

c

Kontrolka

d

Kontrolka

/

5

Przełącznik

funkcyjny

6

Kratka

ociekowa

7

Wanienka

ściekowa

8

Pławik

9 Płyta grzewcza/Podstawka na fi liżankę

10

Dysza

parowa

11 Uchwyt na fi ltr

12

Zabezpieczenie

fi ltra

13 Filtr duży (2 fi liżanki)

14 Filtr mały (1 fi liżanka)

15 Adapter / mały fi ltr

16 Dźwignia do wyrównywania ciśnienia

17

Uszczelka

pierścieniowa

18

Ubijak

Pierwsze uruchomienie/odpowietrzenie

UWAGA:

Zwłaszcza przed pierwszym uruchomieniem lub po długiej
przerwie w używaniu urządzenia, należy je odpowietrzyć. Do
tej czynności nie używaj zmielonej kawy espresso.

1. Ostrożnie rozpakuj automat espresso. Proszę wyjąć całe

oprzyrządowanie i wszystkie zapakowane elementy. Proszę
wymyć osprzęt.

2. Ustaw urządzenie na płaskim, równym podłożu, odpornym

na gorąco.

3. Aby napełnić zbiornik wody (2), otwórz pokrywkę (1) w razie

potrzeby wyciągnij zbiornik wody za uchwyt.

4. Napełnij zbiornik wody do kreski MAX. W razie potrzeby

zawieś z powrotem zbiornik wody.

5. Upewnij się, czy przełącznik funkcji (5) jest ustawiony w

pozycji

O

.

6. Proszę podłączyć urządzenie do przepisowo zainstalowane-

go gniazda z zestykiem ochronnym 230 V/50 Hz.

7. Poluzuj uchwyt fi ltra (11), naciskając dźwignię do wyrówny-

wania ciśnienia (16) i obracając ją jednocześnie w lewo ( ).

8. Odkręć do oporu regulator pary (3), obracając go w kierunku

przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.

9. Podstaw odpowiednie naczynie (żaroodporne o pojemności

ok. 500 ml) pod dyszę parową (10).

10. Obróć przełącznik funkcji (5) do pozycji oznaczonej symbo-

lem „

/

“. Urządzenie zacznie pompować.

11. Zamknij regulator pary (3), gdy z dyszy parowej (10)

zacznie wychodzić równomierny strumień. Następnie ustaw
przełącznik funkcji (5) z powrotem na pozycję „

O

”.

12. Opróżnij naczynie i ustaw je pod głowicę do zaparzania.
13. Obróć przełącznik funkcji (5

)

powrotem na symbol

/

“.

14. Po całkowitym opróżnieniu zbiornika wody (2) obróć

przełącznik funkcji z powrotem do pozycji „

O

“.

Czyszczenie

Urządzenie jest teraz odpowietrzone. Wykonaj jeszcze 2 razy
czynności od 8 do 14, aby oczyścić urządzenie. Urządzenie jest
gotowe do pracy.

Przygotowywanie kawy espresso

1. Proszę podłączyć urządzenie do przepisowo

zainstalowanego gniazda z zestykiem ochronnym
230 V/50 Hz.

2. Upewnij się, czy przełącznik funkcji (5) jest ustawiony w

pozycji

O

.

3. Połóż kratkę ociekową (6) na zagłębieniu w korytku ocie-

kowym (7).

4. Otwórz pokrywkę (1) i w razie potrzeby wyciągnij za uchwyt

zbiornik wody (2).

5. Proszę napełnić zbiornik świeżą czystą wodą. Poziom wody

musi mieścić się między kreskami MIN i MAX. W razie
potrzeby zawieś z powrotem zbiornik wody.

6. Poluzuj

uchwyt

fi ltra (11), naciskając dźwignię do wyrówny-

wania ciśnienia (16) i obracając ją jednocześnie w lewo ( ).

7. Włóż uszczelkę pierścieniową (17) zgrubieniem do góry

w uchwyt fi ltra. Jeżeli chcesz przygotować jedną fi liżankę,
zakładaj zawsze adapter (15) do uchwytu fi ltra, zwracając
uwagę na karby w uchwycie fi ltra, a następnie mały fi ltr
(14). Postępuj w kolejności pokazanej na

ABB. A

. Aby

przygotować dwie fi liżanki, postępuj wg

ABB. B

. Następnie

należy napełnić go jedną lub dwoma pełnymi miarkami
kawy. Później kawę należy równomiernie rozprowadzić i
lekko docisnąć za pomocą miarki lub łyżeczki dociskowej.
Celem dociskania jest raczej równomierne rozłożenie kawy
mielonej niż jej ściskanie. Radzimy używać dostarczonego
w komplecie ubijaka (18). Usuń ostrożnie nadmiar kawy
espresso z krawędzi fi ltra.

8. Załóż

uchwyt

fi ltra na głowicę do zaparzania i przekręć ją

mocno w kierunku „ “. Upewnij się, czy uchwyt fi ltra jest
dobrze osadzony w głowicy do zaparzania.

9. Włącz urządzenie, ustawiając przełącznik funkcji w pozycji

“.

10.

Wstępne rozgrzewanie:

maszynka jest gotowa do pracy,

gdy po ok. 2 minutach zaświeci lampka kontrolna

/

“ (4d). Aby uzyskać najlepszy smak kawy, radzimy

rozgrzewać maszynkę przez ok. 10 minut.

11. Aby wstępnie podgrzać fi liżanki do espresso można

podstawić płytę grzewczą (9) pod zaparzacz. Płytka
podgrzewająca pracuje tylko, gdy przełącznik funkcji znajdu-
je się w pozycjach „ “ (4a) lub „

“ (4c).

12. Proszę zdjąć fi liżankę (fi liżanki) do espresso z płyty grzewc-

zej (9) i ustawić je pod zaparzaczem.

13. Obróć przełącznik funkcji (5) do pozycji oznaczonej symbo-

lem „

/

“.

14. Teraz gotowa kawa espresso nalewana jest do fi liżanki

(fi liżanek).

05-ES 2968 ProfiCook NEW 44

07.04.2006, 10:01:20 Uhr

Downloaded from CoffeeMachineManual.com Manuals

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)