Clatronic ES 2968 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Clatronic ES 2968
Ładowanie instrukcji

ZY

K

PO

LS

KI

45

ZY

K

PO

LS

KI

JĘZYK POLSKI

WSKAZÓWKA:

Jeżeli lampka kontrolna „

/

“ zgaśnie przed końcem

zaparzania, oznacza to, że temperatura jest za niska.
Należy wówczas obrócić przełącznik funkcji (5) na „

(4c) i poczekać aż lampka zaświeci ponownie. Dopiero

wtedy można kontynuować przygotowywanie espresso.

15. Po zakończeniu zaparzania proszę ponownie przekręcić

przełącznik funkcyjny (5) do pozycji

O

. Urządzenie jest teraz

wyłączone.

16. Przed zdjęciem uchwytu fi ltra, naciśnij dźwignię do

wyrównywania ciśnienia (16) umieszczoną na uchwycie fi ltra
(11). Spod uchwytu fi ltra ujdzie para. Obróć uchwyt fi ltra
w kierunku „ “. Aby opróżnić uchwyt fi ltra, zablokuj fi ltr za
pomocą zabezpieczenia (12) znajdującego się na uchwycie.
Następnie przekręcić pojemnik na fi ltr (11) i wyrzucić fusy.
Po przygotowaniu espresso proszę wyjąć pojemnik na fi ltr.
W ten sposób przedłużacie Państwo żywotność gumowych
uszczelek zaparzacza. Gdy pragniecie Państwo zaparzyć
kolejną kawę espresso proszę ponownie wsypać kawę do
fi ltra na kawę (13 lub 14) i przeprowadzić zaparzanie tak, jak
opisane to zostało powyżej.

Przygotowywanie cappuccino

Aby przygotować cappuccino należy najpierw przygotować
espresso zgodnie z powyższym opisem zawartym w punkach
1 do 15 dotyczących przygotowywania espresso. Przy ubijaniu
mleka do cappuccino należy postępować następująco:

1. Proszę upewnić się, czy przełącznik funkcyjny (5) znajduje

się w pozycji

O

.

2. Proszę odchylić dyszę pary (10) na zewnątrz, dzięki temu

można będzie wygodnie podstawić naczynie pod dyszę
(proszę używać naczynia żaroodpornego).

3. Proszę napełnić naczynie w 1/3 świeżym zimnym mlekiem

(z ciepłego, gorącego lub starego mleka nie sposób ubić
pianę). Stosowanie mleka o niskiej zawartości tłuszczu
zapewnia trwalszą pianę.

4. Ustaw przełącznik funkcji w pozycji „ “. Zaświecą lampki

kontrolne przy „ “ i „

“. Poczekaj aż zaświeci lampka

kontrolna „

/

“. Urządzenie jest gotowe do spieniania.

5. Zanurz dyszę parową tuż pod powierzchnię mleka

znajdującego się w naczyniu.

6. Obracając ostrożnie regulator (3) ustaw pożądany przepływ

pary i poruszaj delikatnie naczyniem odbiorczym do góry i
na dół. Gdy mleko osiągnie żądaną objętość można dalej
je podgrzewać umieszczając dyszę parową (10) na samym
dnie naczynia. Proszę nie doprowadzić mleka do wrzenia,
gdyż wtedy piana zaniknie.

7. Obróć przełącznik funkcji (5) z powrotem do pozycji

O

, co

spowoduje wyłączenie urządzenia.

8. Proszę przełożyć łyżeczką pianę z mleka do espresso.

Następnie dolać płynne mleko. Cappuccino składa się z
reguły w jednej trzeciej z kawy, w jednej trzeciej z gorącego
mleka i w trzydziestu procentach ze spienionego mleka.

Teraz twoja kawa cappuccino jest już gotowa. W zależności od
upodobania można posypać ją lekko cynamonem lub wiórkami
czekoladowymi.

Czyszczenie

Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia, ustaw
przełącznik funkcji na „O“ i wyciągnij wtyczkę z gniazda
sieciowego.

• Przed czyszczeniem odczekaj, aż urządzenie ostygnie.
• Zbiornik wody, korytko ociekowe, pokrywę miski ociekowej,

fi ltr i uchwyt fi ltra można czyścić ręcznie w kąpiel z ciepłej
wody. Proszę nie używać ostrych środków czyszczących.
Części urządzenia należy czyścić regularnie .

• Gdyby

perforacja

fi ltra była zatkana proszę wyczyścić ją

używając do tego delikatnej miękkiej szczoteczki.

• Urządzenia nie wolno zanurzać w wodzie ani innych

płynach.

• Proszę nigdy nie myć części urządzenia lub

oprzyrządowania w zmywarce do naczyń. Wanna odciekac-
za twojego urządzenia wyposażona jest w zabezpieczenie
przed przelewaniem. Z przodu wanienki znajduje się
oznaczony kolorem czerwonym „pływak“ (8). Im więcej wody
znajduje się w wanience odciekacza, tym wyżej unosi się
pływak. Gdy pragniemy opróżnić wannę odciekacza można
ją w całości wyjąć, a kratkę nasadową zdjąć.

• Po ubijaniu piany z mleka dysza parowa powinna zostać

niezwłocznie oczyszczona z resztek mleka.

• Gdy mleko już zaschnie to jego usunięcie nie będzie łatwe.

W tym celu należy rozebrać dyszę parową. Obróć przegub
nad dyszą parową o jedną czwartą obrotu w lewo i ściągnij
górną część, oraz wewnętrzną rurkę (patrz grafi ka „Przegląd
urządzenia”). W takim przypadku proszę moczyć rurkę
parową przez całą noc w naczyniu z wodą. Następnie pod
dyszą należy ustawić naczynie wodoodporne z wodą i
otworzyć zawór parowy. Następnie obróć przełącznik funkcji
do pozycji „ “ i wytwarzaj parę zgodnie z opisem w punkcie
„Przygotowanie cappuccino“. Następnie ustaw przełącznik
funkcji z powrotem na

O

. Proszę przetrzeć dyszę parową

wilgotną szmatką, aby usunąć warstwę mleka, zanim
zaschnie.

Odwapnianie

• Urządzenie powinno być regularnie odkamieniane.

Częstotliwość zależy od tego, jak często urządzenie jest
używane oraz od stopnia twardości wody.

Uwaga:

Do odkamieniania proszę używać środków

dostępnych w handlu, które polecane są do odkamieniania
ekspresów do kawy. Dozowanie środka odkamieniającego
powinno być zgodne z instrukcją.

• Proszę używać urządzenia, jak przy przygotowywaniu kawy

espresso, aż do momentu gdy zbiornik na wodę zostanie
opróżniony. Proszę przepuścić część roztworu przez głowicę
zaparzacza (bez kawy ani pojemnika na fi ltr) a drugą część
przez dyszę parową.

• Następnie proszę wypłukać zbiornik na wodę oraz jeden

lub dwa zbiorniki czystej wody powinny zostać przepus-
zczone przez głowicę zaparzania i dyszę parową, aż do
momentu, gdy nie będzie wyczuwalny zapach środka
odkamieniającego.

05-ES 2968 ProfiCook NEW 45

07.04.2006, 10:01:30 Uhr

Downloaded from CoffeeMachineManual.com Manuals

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 4 - nie; Specjalne wskazówki dotyczące; Niebezpieczeństwo

E N G LI S H 43 JĘ ZY K PO LS KI JĘZYK POLSKI Ogólne wskazówki bezpieczeństwa Przed uruchomieniem urządzenia proszę bardzo dokładnie przeczytać instrukcję obsługi.Proszę zachować ją wraz z kartą gwarancyjną, paragonem i w miarę możliwości również karto-nem z opakowaniem wewnętrznym. • Proszę wykorzy...

Strona 5 - Kontrolka; Pierwsze uruchomienie/odpowietrzenie; Czyszczenie; Przygotowywanie kawy espresso; Wstępne rozgrzewanie:

44 JĘ ZY K PO LS KI JĘZYK POLSKI Przegląd elementów obsługi 1 Pokrywa zbiornika wody 2 Zbiornik wody 3 Regulator przepływu pary 4 Panel obsługowy a Kontrolka „ “ b Pozycja wyłączona „ O “ c Kontrolka „ “ d Kontrolka „ / “ 5 Przełącznik funkcyjny 6 Kratka ociekowa 7 Wanienka ściekowa 8 Pł...

Strona 7 - i obróć; Dane techniczne

46 JĘ ZY K PO LS KI JĘZYK POLSKI Usuwanie usterek Usterka Możliwe przyczyny Sposób usunięcia Urządzenie nie włącza się po odpowiednim ustawieniu przełącznika funkcji. Brak zasilania elektrycznego urządzenia. Sprawdź gniazdo sieciowe, podłączając do niego inne urządzenie. Włóż prawidłowo wtyczkę siec...

Inne modele ekspresy do kawy Clatronic

Wszystkie ekspresy do kawy Clatronic