Przygotowywanie cappuccino; Wytwarzanie gorącej wody - Clatronic ES 2657 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Clatronic ES 2657 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

Państwo żywotność gumowych uszczelek zaparzacza. Gdy pragniecie
Państwo zaparzyć kolejną kawę espresso proszę ponownie wsypać kawę do
filtra na kawę (12 lub 13) i przeprowadzić zaparzanie tak, jak opisane to
zostało powyżej.

Przygotowywanie cappuccino

Aby przygotować cappuccino należy najpierw przygotować espresso zgodnie z
powyższym opisem zawartym w punkach 1 do 13 dotyczących przygotowywania
espresso. Przy ubijaniu mleka do cappuccino należy postępować następująco:

1. Proszę upewnić się, czy przełącznik funkcyjny (3) znajduje się w pozycji O.
2. Proszę odchylić dyszę pary (8)na zewnątrz, dzięki temu można będzie

wygodnie podstawić naczynie pod dyszę (proszę używać naczynia żarood-
pornego).

3. Proszę napełnić naczynie w 1/3 świeżym zimnym mlekiem (z ciepłego,

gorącego lub starego mleka nie sposób ubić pianę).

4. Włącz klawisz funkcyjny „para“ (7).
5. Proszę zanurzyć dyszę parową (8) w naczyniu nieznacznie poniżej powierz-

chni mleka i przekręcić przełącznik funkcyjny (3) w lewo (symbol pary)

6. Naczynie z mlekiem proszę poruszać w górę i w dół. Gdy mleko osiągnie

żądaną objętość można dalej je podgrzewać umieszczając dyszę parową (8)
na samym dnie naczynia. Proszę nie doprowadzić mleka do wrzenia, gdyż
wtedy piana zaniknie.

7. Proszę przekręcić przełącznik funkcyjny (3) ponownie do pozycji 0 i

wyłączyć urządzenie wyłącznikiem głównym (O/I) (6).

8. Proszę przełożyć łyżeczką pianę z mleka do espresso. Następnie dolać

płynne mleko. Cappuccino składa się z reguły w jednej trzeciej z kawy, w
jednej trzeciej z gorącego mleka i w trzydziestu procentach ze spienionego
mleka.

Teraz twoja kawa cappuccino jest już gotowa. W zależności od upodobania
można posypać ją lekko cynamonem lub wiórkami czekoladowymi.

Wytwarzanie gorącej wody

Równie prosto można przygotować herbatę, gorące płyny lub rosół. Proszę
sprawdzić, czy w zbiorniku znajduje się wystarczająca ilość świeżej zimnej wody.

1. Proszę włączyć urządzenie włącznikiem głównym (O/I) (6). Obie kontrolki

(4+5) po prawej i lewej stronie przełącznika funkcyjnego zapalą się.

2. Przycisk funkcji wytwarzania pary (7) należy przełączyć na symbol płynu.
3. Proszę odchylić dyszę parową na zewnętrz i umieścić pod nią naczynie

żaroodporne.

4. Gdy kontrolka (5) READY zgaśnie woda osiągnęła właściwą temperaturę i

teraz można przekręcić przełącznik funkcyjny (3) na lewo do pozycji „para“.

39

PL

44681-05-ES 2657 22.05.2003 16:52 Uhr Seite 39

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)