Clatronic ES 2657 - Instrukcja obsługi - Strona 4

Clatronic ES 2657 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

Przed pierwszym uruchomieniem

Proszę ostrożnie wypakować maszynę do espresso. Proszę wyjąć całe oprzyr-
ządowanie i wszystkie zapakowane elementy. Proszę wymyć osprzęt. Przed
przygotowaniem pierwszej kawy espresso proszę przepłukać system 2-3 razy
czystą wodą, tak jak opisane to zostało w punktach 1 do 8 lecz bez zmielonej
kawy.

Przygotowywanie kawy espresso

1. Proszę podłączyć urządzenie do przepisowo zainstalowanego gniazda z

zestykiem ochronnym 230 V/50 Hz.

2. Proszę upewnić się czy włącznik urządzenia (O/I) (6) znajduje się w pozycji 0.
3. Proszę umieścić ruszt odciekacza w zagłębieniu wanienki odciekacza (14).
4. Otwórz pokrywę i wyciągnij zbiornik za uchwyt.
5. Proszę napełnić zbiornik świeżą czystą wodą.
6. Proszę zwolnić uchwyt na filtr (10) przekręcając dźwignię w lewo (INSERT)
7. Proszę umieścić filtr (12 lub 13) w uchwycie na filtr. Następnie należy

napełnić go jedną lub dwoma pełnymi miarkami kawy. Później kawę należy
równomiernie rozprowadzić i lekko docisnąć za pomocą miarki lub łyżeczki
dociskowej. Celem dociskania jest raczej równomierne rozłożenie kawy mie-
lonej niż jej ściskanie. Zalecamy płaski dociskacz powierzchniowy. Proszę
upewnić się, czy uchwyt z filtrem został dobrze włożony.

8. Aby wstępnie podgrzać filiżanki do espresso można podstawić płytę grze-

wczą (2) pod zaparzacz.

9. Włącz urządzenie wciskając włącznik (O/I) (6). Kontrolki (4+5) po lewej i

prawej stronie pokrętła funkcyjnego zaświecą się.

10. Gdy woda osiągnie niezbędną temperaturę, wtedy kontrolka (5) po prawej

stronie (READY) wyłączy się. Wskazówka: Gdy kontrolka zapali się ponow-
nie przed zakończeniem zaparzania, oznacza to, że temperatura wody nie
jest wystarczająco wysoka. W takiej sytuacji należy przekręcić przełącznik
funkcyjny (3) do pozycji O i odczekać, aż kontrolka ponownie zgaśnie.
Dopiero wtedy można kontynuować przygotowywanie espresso.

11. Proszę zdjąć filiżankę (filiżanki) do espresso z płyty grzewczej i ustawić je

pod zaparzaczem.

12. Proszę przekręcić przełącznik funkcyjny (3) na symbol z filiżanką espresso.
13. Teraz gotowa kawa espresso nalewana jest do filiżanki (filiżanek).
14. Po zakończeniu zaparzania proszę ponownie przekręcić przełącznik

funkcyjny (3) do pozycji O.

15. Proszę wyłączyć urządzenie wyłącznikiem głównym (O/I) (6).
16. PO zaparzeniu należy odczekać kilka sekund zanim zaczniemy wyjmować

uchwyt na filtr. Proszę przekręcić dźwignie uchwytu z prawej strony na lewą.
Ostrożnie ciśnienie! Jeżeli chcesz usunąć zużytą do zaparzania kawę proszę
przy użyciu specjalnej dźwigni trzymać filtr przy uchwycie w normalnej pozy-
cji. Następnie przekręcić pojemnik na filtr i wyrzucić fusy. Po przygotowaniu
espresso proszę wyjąć pojemnik na filtr. W ten sposób przedłużacie

38

PL

44681-05-ES 2657 22.05.2003 16:52 Uhr Seite 38

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)