Marcepan; Porady; Przeznaczenie sitek; Przeznaczenie wkładek - Bosch MFW 3630I - Instrukcja obsługi - Strona 16

Bosch MFW 3630I
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
21 Strona 21
22 Strona 22
23 Strona 23
24 Strona 24
25 Strona 25
26 Strona 26
27 Strona 27
28 Strona 28
29 Strona 29
30 Strona 30
31 Strona 31
32 Strona 32
33 Strona 33
34 Strona 34
35 Strona 35
36 Strona 36
37 Strona 37
38 Strona 38
39 Strona 39
40 Strona 40
41 Strona 41
42 Strona 42
43 Strona 43
44 Strona 44
45 Strona 45
Strona: / 45

Spis treści:

  • Strona 6 – Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem; Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją
  • Strona 7 – Zasady bezpieczeństwa; Niebezpieczeństwo porażenia prądem i pożaru
  • Strona 8 – Uwaga! Niebezpieczeństwo uszkodzenie urządzenia; „Konserwacja i codzienne czyszczenie” patrz strona 182; Serdecznie gratulujemy Państwu zakupu; Spis treści
  • Strona 9 – Opis urządzenia; Korpus urządzenia; Przed pierwszym użyciem; Elementy obsługowe
  • Strona 10 – Wszystkie modele; Wskaźnik pracy urządzenia; Zabezpieczenie przed; Wymiana zabieraka; Ustawienie prędkości
  • Strona 11 – Zalecane prędkości; Nasadka; Funkcja biegu wstecznego; Przygotowanie; Niebezpieczeństwo zranienia!; Nasadka podstawowa; Przystawka do mielenia mięsa; Nasadka masarska
  • Strona 12 – Przygotowanie nasadki do kebbe; Zastosowanie; Poniższy przykład opisuje wykorzystanie
  • Strona 13 – Przystawka do tarcia
  • Strona 14 – Wyciskarka do cytrusów
  • Strona 15 – Przepisy
  • Strona 16 – Marcepan; Porady; Przeznaczenie sitek; Przeznaczenie wkładek
  • Strona 18 – Części zamienne i akcesoria
  • Strona 19 – Usuwanie drobnych usterek
Ładowanie instrukcji

183

pl

Porady

Marcepan

Wskazówka (MFW36.../MFW38...):

Przy wszystkich etapach pracy ustawić 

prędkość na 

2

 (szybko).

210 g migdałów (grubo mielonych)

210 g cukru pudru

nieco wody różanej

1 kropla olejku z gorzkich migdałów

■ Dobrze wymieszać migdały i cukier 

puder.

■ Podzielić mieszaninę na 6 równych 

części (po ok. 70 g).

■ Przygotować urządzenie z przystawką 

do mielenia mięsa oraz sitkiem do 

drobnego mielenia (2,7 mm – w zależ-

ności od modelu 

X

 „Części zamienne i 

akcesoria” patrz strona 185

).

■ Umieścić pierwszą porcję na tacy wsy-

powej i włączyć urządzenie.

■ Co 5 sekund dodawać kolejne porcje, aż 

wszystko zostanie zmielone.

■ Następnie dodać trochę wody różanej 

i 1 kroplę olejku z gorzkich migdałów, 

przemieszać i odstawić.

Porady

Przystawka do mielenia mięsa

Przeznaczenie sitek

Sitko do drobnego mielenia (2,7 mm):

gotowanego mięsa drobiowego, 

wieprzowego, wołowego, gotowanej 

wątróbki, gotowanej ryby do zup; suro-

wego mięsa wieprzowego i wołowego 

na kotlety mielone; surowej wątróbki, 

mięsa i słoniny na kiełbasę pasztetową; 

mięsa wieprzowego na metkę

Sitko do średniego mielenia (4 mm):

mięsa wieprzowego i wołowego na 

pasztet i serwolatkę

Sitko do grubego mielenia (8 mm):

smażonego mięsa wieprzowego na 

zupę gulaszową; resztek (np. smażone, 

kiełbasa) do zapiekanek z resztek

■ Jeśli chce się uzyskać drobniejszą kon-

systencję przetworzonych produktów, 

należy powtórzyć proces rozdrabniania 

lub użyć kolejno różnych sitek (grube, 

średnie, drobne).

■ Inne składniki (np. cebula, przyprawy 

korzenne) mogą być dodawane 

bezpośrednio przy mieleniu. Dzięki 

temu wszystkie składniki są dobrze 

zmieszane.

Nasadka masarska

■ Przed napełnieniem jelita naturalnego 

zamoczyć je w letniej wodzie przez 

około 10 minut.

■ Osłonki do kiełbas nie wypełniać „na 

pulchno”, ponieważ kiełbasy mogłyby 

wybuchnąć podczas gotowania lub 

smażenia.

Przystawka do tarcia

Uwaga! (MFW36.../MFW38...)

Przystawki do tarcia oraz do szatko-

wania należy używać z prędkością 

1

(wolno).

Wkładkę do przecierania używać z pręd-

kością 

2

 (szybko).  

X

 „Ustawienie prędkości” patrz 

strona 177

Przeznaczenie wkładek

Wkładka do szatkowania:

 do mar-

chewki, selera, kalarepy, cukinii

Wkładka do tarcia (grubo):

 do 

marchewki, orzechów, twardego sera 

(np. ementalera)

Wkładka do tarcia (drobno):

 do orze-

chów, twardego sera, sera parmezan

Wkładka do przecierania:

 do ziemnia-

ków, sera parmezan, orzechów

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 6 - Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem; Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją

  173 pl   Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją przechowywać i postępować zgodnie z zawartymi w niej wska - zówkami! Przekazując urządzenie innej osobie należy dołączyć niniejszą instrukcję. Niezastosowan...

Strona 7 - Zasady bezpieczeństwa; Niebezpieczeństwo porażenia prądem i pożaru

174  pl Zasady bezpieczeństwa  Urządzenie mogą obsługiwać osoby z ograniczonymi zdolnościami  fizycznymi, sensorycznymi lub umysłowymi, a także osoby nie posia- dające wystarczającego doświadczenia i/lub wiedzy, jeśli pozostają  pod nadzorem lub zostały pouczone, jak bezpiecznie obsługiwać  urządzen...

Strona 8 - Uwaga! Niebezpieczeństwo uszkodzenie urządzenia; „Konserwacja i codzienne czyszczenie” patrz strona 182; Serdecznie gratulujemy Państwu zakupu; Spis treści

  175 pl   Zasady bezpieczeństwa Nigdy nie wkładać rąk w otwór do napełniania lub w otwór wylotowy.  Nigdy nie popychać ręką produktów w otworze do napełniania. Do  popychania stosować tylko dostarczony z urządzeniem popychacz! Nigdy nie czyścić gołymi rękoma ostrych noży i krawędzi przystawek  do s...

Inne modele maszynki do mięsa Bosch

Wszystkie maszynki do mięsa Bosch