Porady - Bosch MFW 2520W - Instrukcja obsługi - Strona 20

Bosch MFW 2520W
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
21 Strona 21
22 Strona 22
23 Strona 23
24 Strona 24
25 Strona 25
26 Strona 26
27 Strona 27
28 Strona 28
29 Strona 29
30 Strona 30
31 Strona 31
32 Strona 32
33 Strona 33
34 Strona 34
35 Strona 35
36 Strona 36
37 Strona 37
Strona: / 37

Spis treści:

  • Strona 12 – Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem; Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją; gospodarstwa domowego.; Maszynka do mielenia mięsa:; do mielenia oraz mieszania; Przystawka do tarcia:; do przetwarzania innych przedmiotów lub substancji oprócz tych
  • Strona 13 – Zasady bezpieczeństwa; Niebezpieczeństwo porażenia prądem i pożaru; do szatkowania i tarcia.
  • Strona 14 – Uwaga! Niebezpieczeństwo uszkodzenie urządzenia; Zwracać uwagę, aby w otworze do napełniania oraz w nasadkach nie; Spis treści
  • Strona 15 – Przed pierwszym użyciem; Elementy obsługowe; Wyposażenie
  • Strona 16 – Korpus urządzenia; Nasadka podstawowa; mielenia mięsa
  • Strona 17 – Przystawka do tarcia; Przygotowanie; Zastosowanie
  • Strona 18 – Wyciskarka do owoców
  • Strona 19 – Konserwacja i codzienne; Przepisy; Rolady z mięsa mielonego
  • Strona 20 – Porady
  • Strona 21 – Nasadka masarska; Ekologiczna utylizacja
  • Strona 22 – Części zamienne i akcesoria
  • Strona 23 – Usuwanie drobnych usterek
Ładowanie instrukcji

163

pl

Porady

Kebbe

Pieróg:

500 g baraniny, pociętej w paski

500 g kaszy pszennej Bulgur, wypłuka

-

nej i osuszonej

1 mała cebula, posiekana

■ Mielić naprzemiennie baraninę i kaszę

za pomocą przystawki do mielenia

mięsa (sitko do drobnego mielenia).

■ Masę dobrze przemieszać, dodając

cebulę.

■ Mieszaninę zmielić dwukrotnie za

pomocą przystawki do mielenia mięsa.

Nadzienie:

400 g baraniny, pociętej w paski

2 średniej wielkości cebule, posiekane

1 łyżka stołowa oleju

1 łyżka stołowa mąki

2 łyżeczki ziela angielskiego

– sól i pieprz

■ Zmielić baraninę za pomocą przystawki

do mielenia mięsa (sitko do drobnego

mielenia).

■ Cebulę przysmażyć na kolor

złocistobrązowy.

■ Dodać baraninę i podsmażyć.

■ Dodać pozostałe składniki.

■ Wszystko razem dusić przez około

1-2 minuty.

■ Odlać nadmiar tłuszczu.

■ Pozostawić nadzienie do ostygnięcia.

Przyrządzanie kebbe:

■ Przetworzyć mieszankę na pieróg za

pomocą nasadki do kebbe.

■ Z wytworzonej rurki masy odcinać

kawałki o długości 7,5 cm.

■ Zacisnąć koniec pieroga.

■ Niewielką ilość farszu wcisnąć do

otworu i zacisnąć drugi koniec pieroga.

■ Rozgrzać olej (około 180°C) i smażyć

pieróg przez około 6 minut, aż do osią

-

gnięcia złoto-brązowego koloru.

Knedle z bułki

300 g świeżego chleba pszennego

– 20 ml mleka

40 g masła lub margaryny

– 3 jajka

1 łyżka drobno posiekanej cebuli

– pietruszka zielona

trochę mąki

– sól i pieprz

■ Pokroić chleb w plastry o grubości

10 mm i przepołowić wzdłuż.

Zalać 20 ml mleka i pozostawić do

nasączenia.

■ Zmielić zwilżone kawałki chleba za

pomocą przystawki do mielenia mięsa

(sitko do grubego mielenia) przez ok.

50 sekund.

■ Dodać drobno posiekaną cebulę,

pietruszkę i roztopione masło, potem

zmieszać.

■ Wymieszać z masą roztrzepane jajka,

sól i pieprz.

■ Poczekać kilka minut, aż ciasto dojrzeje.

Następnie ciasto jeszcze raz zagnieść.

■ Podczas formowania knedli ręce

zawsze dobrze zwilżać wodą. Knedle

otoczyć w mące.

■ Knedle włożyć do wrzącej wody

i gotować przez około 20 minut. Nie

dopuścić do rozgotowania!

Porady

Przystawka do mielenia mięsa

Przeznaczenie sitek

Sitko do drobnego mielenia (3,8 mm):

gotowanego mięsa drobiowego, wieprzo

-

wego, wołowego, gotowanej wątróbki,

gotowanej ryby do zup; surowego mięsa

wieprzowego i wołowego na kotlety

mielone; surowej wątróbki, mięsa i słoniny

na kiełbasę pasztetową; mięsa wieprzo

-

wego na metkę; Mięsa wieprzowego i

wołowego na pasztet i serwolatkę

Sitko do grubego mielenia (8 mm):

smażonego mięsa wieprzowego na

zupę gulaszową; resztek (np. smażone,

kiełbasa) do zapiekanek z resztek

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 12 - Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem; Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją; gospodarstwa domowego.; Maszynka do mielenia mięsa:; do mielenia oraz mieszania; Przystawka do tarcia:; do przetwarzania innych przedmiotów lub substancji oprócz tych

155 pl Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją przechowywać i postępować zgodnie z zawartymi w niej wska - zówkami! Przekazując urządzenie innej osobie należy dołączyć niniejszą instrukcję. Niezastosowanie s...

Strona 13 - Zasady bezpieczeństwa; Niebezpieczeństwo porażenia prądem i pożaru; do szatkowania i tarcia.

156 pl Zasady bezpieczeństwa Urządzenie mogą obsługiwać osoby z ograniczonymi zdolnościami fizycznymi, sensorycznymi lub umysłowymi, a także osoby nie posia - dające wystarczającego doświadczenia i/lub wiedzy, jeśli pozostają pod nadzorem lub zostały pouczone, jak bezpiecznie obsługiwać urządzenie i...

Strona 14 - Uwaga! Niebezpieczeństwo uszkodzenie urządzenia; Zwracać uwagę, aby w otworze do napełniania oraz w nasadkach nie; Spis treści

157 pl Zasady bezpieczeństwa W Uwaga! Niebezpieczeństwo uszkodzenie urządzenia Zwracać uwagę, aby w otworze do napełniania oraz w nasadkach nie było żadnych ciał obcych. Nie operować przedmiotami (np. nożem, łyżką) w otworze do napełniania lub w otworze wylotowym. W Uwaga! Urządzenie należy konieczn...

Inne modele maszynki do mięsa Bosch

Wszystkie maszynki do mięsa Bosch