Bosch HBG43T151R - Instrukcja obsługi - Strona 21

Piekarnik Bosch HBG43T151R – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 4 – Niebezpiecze; Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- Strona 6 – wk
- Strona 7 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- Strona 8 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- Strona 10 – Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; Przed oczyszczaniem
- Strona 11 – Po oczyszczeniu; Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- Strona 14 – Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku; Serwis; Nr) i numer fabryczny
- Strona 15 – Ciasta i wypieki
- Strona 22 – Pieczenie
- Strona 23 – enie na grillu
43
Suszenie
U
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie wysokiej jako
ś
ci owoców i warzyw oraz
dok
ł
adnie je my
ć
.
Pozostawi
ć
, a
ż
odciekn
ą
i dok
ł
adnie wyschn
ą
.
Po
ł
o
ż
y
ć
specjalny papier do pieczenia lub pergamin na blasze
emaliowanej i ruszcie.
Co jaki
ś
czas obraca
ć
owoce i warzywa.
Po przyrumienieniu, osuszy
ć
je i zdj
ąć
z papieru.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Do celów gotowania, s
ł
oiki i gumy elastyczne musz
ą
by
ć
czyste
i w idealnym stanie. U
ż
ywa
ć
w miar
ę
mo
ż
liwo
ś
ci s
ł
oików o tych
samych wymiarach. Warto
ś
ci podane w tabelach odnosz
ą
si
ę
do okr
ą
g
ł
ych s
ł
oików o pojemno
ś
ci jednego litra.
Uwaga!
Nie u
ż
ywa
ć
s
ł
oików o wi
ę
kszej pojemno
ś
ci lub wysoko
ś
ci.
Pokrywki mog
ą
p
ę
kn
ąć
.
U
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed
u
ż
yciem, dok
ł
adnie je umy
ć
.
Czasy podane w tabelach s
ą
warto
ś
ciami orientacyjnymi. Mog
ą
ulec zmianie zale
ż
nie od temperatury otoczenia, liczby s
ł
oików,
ilo
ś
ci oraz temperatury zawarto
ś
ci s
ł
oików. Przed wy
łą
czeniem
urz
ą
dzenia, sprawdzi
ć
, czy wewn
ą
trz s
ł
oików utworzy
ł
y si
ę
p
ę
cherzyki.
Przygotowanie
1.
Wsypa
ć
owoce lub warzywa do s
ł
oików, lecz nie do pe
ł
na.
2.
Oczy
ś
ci
ć
brzegi s
ł
oików; powinny by
ć
czyste.
3.
Umie
ś
ci
ć
na ka
ż
dym s
ł
oiku wilgotn
ą
, elastyczn
ą
gum
ę
i
przykrywk
ę
.
4.
Zabezpieczy
ć
s
ł
oiki za pomoc
ą
metalowych uchwytów.
Nigdy nie umieszcza
ć
naraz wi
ę
cej ni
ż
sze
ść
s
ł
oików wewn
ą
trz
piekarnika.
Programowanie
1.
Umie
ś
ci
ć
emaliowan
ą
blach
ę
na poziomie 2. Umie
ś
ci
ć
s
ł
oiki
w taki sposób, aby si
ę
nie dotyka
ł
y.
2.
Nala
ć
½ litra gor
ą
cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na
blach
ę
emaliowan
ą
.
3.
Zamkn
ąć
drzwiczki piekarnika.
4.
Ustawi
ć
pokr
ę
t
ł
o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego
$
.
5.
Ustawi
ć
temperatur
ę
mi
ę
dzy 170 a 180 °C.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst
ę
pach czasu,
zaczynaj
ą
si
ę
tworzy
ć
p
ę
cherzyki. Wy
łą
czy
ć
piekarnik.
Wyj
ąć
s
ł
oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie
wykorzystuje si
ę
ciep
ł
o resztkowe). Je
ś
li pozostawi si
ę
na
d
ł
u
ż
ej do sch
ł
odzenia w piekarniku, mog
ą
wytworzy
ć
si
ę
bakterie, które spowoduj
ą
ski
ś
ni
ę
cie marmolady.
Pasteryzowanie warzyw
Gdy tylko zaczn
ą
si
ę
tworzy
ć
w s
ł
oikach ma
ł
e p
ę
cherzyki,
ponownie ustawi
ć
temperatur
ę
na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -
70 minut zale
ż
nie od rodzaju warzyw. Po up
ł
ywie tego czasu,
wy
łą
czy
ć
piekarnik i wykorzysta
ć
ciep
ł
o resztkowe.
Wyjmowanie s
ł
oików z piekarnika
Po zako
ń
czeniu gotowania, wyj
ąć
s
ł
oiki z piekarnika.
Uwaga!
Nie umieszcza
ć
gor
ą
cych s
ł
oików na zimnym lub wilgotnym
pod
ł
o
ż
u. S
ł
oiki mog
ą
p
ę
kn
ąć
.
Potrawa
Poziom
Funkcja grzewcza Temperatura
w °C
Czas pieczenia w godzi-
nach
jab
ł
ka w plasterkach - 600 g
1+3
N
80
ok. 5 h
gruszki w kawa
ł
kach - 800 g
1+3
N
80
ok. 8 h
ś
liwki - 1,5 kg
1+3
N
80
ok. 8-10 h
zio
ł
a aromatyczne, oczyszczone - 200 g
1+3
N
80
ok. 1½ h
Owoce w s
ł
oikach o pojemno
ś
ci jednego litra
od momentu pojawienia si
ę
p
ę
cherzyków powietrza i pary
wodnej
Ciep
ł
o resztkowe
Jab
ł
ka, porzeczki, truskawki
Wy
łą
czanie
ok. 25 minut
Czere
ś
nie, morele, brzoskwinie, porzeczki
Wy
łą
czanie
ok. 30 minut
Mus z jab
ł
ek, gruszek,
ś
liwek
Wy
łą
czanie
ok. 35 minut
Warzywa w zimnej zalewie w s
ł
oikach o pojemno
ś
ci jednego
litra
W momencie pojawienia si
ę
p
ę
cherzyków 120
140 ºC
Ciep
ł
o resztkowe
Ogórki
-
ok. 35 minut
Buraki czerwone
ok. 35 minut
ok. 30 minut
Brukselka
ok. 45 minut
ok. 30 minut
Fasola, kalarepa, kapusta czerwona
ok. 60 minut
ok. 30 minut
Zielony groszek
ok. 70 minut
ok. 30 minut
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
26 ■ Uszkodzone urz ą dzenie mo ż e prowadzi ć do pora ż enia pr ą dem. Nigdy nie w łą cza ć uszkodzonego urz ą dzenia. Wyci ą gn ąć wtyczk ę z gniazda lub wy łą czy ć bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej. Wezwa ć serwis. Niebezpiecze ń stwo poparzenia! Podczas samooczyszczania zewn ę trzna po...
28 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa ż enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ą dzania wielu potraw. Nale ż y zwróci ć uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa ż enia podczas wsuwania go do komory piekarnika.Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komf...
29 Przed pierwszym u ż yciem Niniejszy rozdzia ł zawiera informacje dotycz ą ce czynno ś ci, które nale ż y wykona ć przed pierwszym u ż yciem piekarnika. Najpierw nale ż y przeczyta ć rozdzia ł Wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa . Programowanie godziny Po pod łą czeniu, na panelu wska ź ników ...
Inne modele piekarniki Bosch
-
Bosch HBA22B250E
-
Bosch HBA22R251E
-
Bosch HBA23B150E
-
Bosch HBA23B250E
-
Bosch HBA23BN21
-
Bosch HBA23BN51
-
Bosch HBA23BN61
-
Bosch HBA23RN61
-
Bosch HBA23S253E
-
Bosch HBA23T253E