Bosch HBG43T151R - Instrukcja obsługi - Strona 21

Bosch HBG43T151R
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
21 Strona 21
22 Strona 22
23 Strona 23
24 Strona 24
25 Strona 25
26 Strona 26
Strona: / 26

Spis treści:

  • Strona 4 – Niebezpiecze; Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
  • Strona 6 – wk
  • Strona 7 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
  • Strona 8 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
  • Strona 10 – Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; Przed oczyszczaniem
  • Strona 11 – Po oczyszczeniu; Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
  • Strona 14 – Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku; Serwis; Nr) i numer fabryczny
  • Strona 15 – Ciasta i wypieki
  • Strona 22 – Pieczenie
  • Strona 23 – enie na grillu
Ładowanie instrukcji

43

Suszenie

U

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie wysokiej jako

ś

ci owoców i warzyw oraz

dok

ł

adnie je my

ć

.

Pozostawi

ć

, a

ż

odciekn

ą

i dok

ł

adnie wyschn

ą

.

Po

ł

o

ż

y

ć

specjalny papier do pieczenia lub pergamin na blasze

emaliowanej i ruszcie.
Co jaki

ś

czas obraca

ć

owoce i warzywa.

Po przyrumienieniu, osuszy

ć

je i zdj

ąć

z papieru.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Do celów gotowania, s

ł

oiki i gumy elastyczne musz

ą

by

ć

czyste

i w idealnym stanie. U

ż

ywa

ć

w miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci s

ł

oików o tych

samych wymiarach. Warto

ś

ci podane w tabelach odnosz

ą

si

ę

do okr

ą

g

ł

ych s

ł

oików o pojemno

ś

ci jednego litra.

Uwaga!

Nie u

ż

ywa

ć

s

ł

oików o wi

ę

kszej pojemno

ś

ci lub wysoko

ś

ci.

Pokrywki mog

ą

p

ę

kn

ąć

.

U

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed

u

ż

yciem, dok

ł

adnie je umy

ć

.

Czasy podane w tabelach s

ą

warto

ś

ciami orientacyjnymi. Mog

ą

ulec zmianie zale

ż

nie od temperatury otoczenia, liczby s

ł

oików,

ilo

ś

ci oraz temperatury zawarto

ś

ci s

ł

oików. Przed wy

łą

czeniem

urz

ą

dzenia, sprawdzi

ć

, czy wewn

ą

trz s

ł

oików utworzy

ł

y si

ę

p

ę

cherzyki.

Przygotowanie

1.

Wsypa

ć

owoce lub warzywa do s

ł

oików, lecz nie do pe

ł

na.

2.

Oczy

ś

ci

ć

brzegi s

ł

oików; powinny by

ć

czyste.

3.

Umie

ś

ci

ć

na ka

ż

dym s

ł

oiku wilgotn

ą

, elastyczn

ą

gum

ę

i

przykrywk

ę

.

4.

Zabezpieczy

ć

s

ł

oiki za pomoc

ą

metalowych uchwytów.

Nigdy nie umieszcza

ć

naraz wi

ę

cej ni

ż

sze

ść

s

ł

oików wewn

ą

trz

piekarnika.

Programowanie

1.

Umie

ś

ci

ć

emaliowan

ą

blach

ę

na poziomie 2. Umie

ś

ci

ć

s

ł

oiki

w taki sposób, aby si

ę

nie dotyka

ł

y.

2.

Nala

ć

½ litra gor

ą

cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na

blach

ę

emaliowan

ą

.

3.

Zamkn

ąć

drzwiczki piekarnika.

4.

Ustawi

ć

pokr

ę

t

ł

o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego

$

.

5.

Ustawi

ć

temperatur

ę

mi

ę

dzy 170 a 180 °C.

Pasteryzowanie d

ż

emów

Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst

ę

pach czasu,

zaczynaj

ą

si

ę

tworzy

ć

p

ę

cherzyki. Wy

łą

czy

ć

piekarnik.

Wyj

ąć

s

ł

oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie

wykorzystuje si

ę

ciep

ł

o resztkowe). Je

ś

li pozostawi si

ę

na

d

ł

u

ż

ej do sch

ł

odzenia w piekarniku, mog

ą

wytworzy

ć

si

ę

bakterie, które spowoduj

ą

ski

ś

ni

ę

cie marmolady.

Pasteryzowanie warzyw

Gdy tylko zaczn

ą

si

ę

tworzy

ć

w s

ł

oikach ma

ł

e p

ę

cherzyki,

ponownie ustawi

ć

temperatur

ę

na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -

70 minut zale

ż

nie od rodzaju warzyw. Po up

ł

ywie tego czasu,

wy

łą

czy

ć

piekarnik i wykorzysta

ć

ciep

ł

o resztkowe.

Wyjmowanie s

ł

oików z piekarnika

Po zako

ń

czeniu gotowania, wyj

ąć

s

ł

oiki z piekarnika.

Uwaga!

Nie umieszcza

ć

gor

ą

cych s

ł

oików na zimnym lub wilgotnym

pod

ł

o

ż

u. S

ł

oiki mog

ą

p

ę

kn

ąć

.

Potrawa

Poziom

Funkcja grzewcza Temperatura

w °C

Czas pieczenia w godzi-

nach

jab

ł

ka w plasterkach - 600 g

1+3

N

80

ok. 5 h

gruszki w kawa

ł

kach - 800 g

1+3

N

80

ok. 8 h

ś

liwki - 1,5 kg

1+3

N

80

ok. 8-10 h

zio

ł

a aromatyczne, oczyszczone - 200 g

1+3

N

80

ok. 1½ h

Owoce w s

ł

oikach o pojemno

ś

ci jednego litra

od momentu pojawienia si

ę

p

ę

cherzyków powietrza i pary

wodnej

Ciep

ł

o resztkowe

Jab

ł

ka, porzeczki, truskawki

Wy

łą

czanie

ok. 25 minut

Czere

ś

nie, morele, brzoskwinie, porzeczki

Wy

łą

czanie

ok. 30 minut

Mus z jab

ł

ek, gruszek,

ś

liwek

Wy

łą

czanie

ok. 35 minut

Warzywa w zimnej zalewie w s

ł

oikach o pojemno

ś

ci jednego

litra

W momencie pojawienia si

ę

p

ę

cherzyków 120

­

140 ºC

Ciep

ł

o resztkowe

Ogórki

-

ok. 35 minut

Buraki czerwone

ok. 35 minut

ok. 30 minut

Brukselka

ok. 45 minut

ok. 30 minut

Fasola, kalarepa, kapusta czerwona

ok. 60 minut

ok. 30 minut

Zielony groszek

ok. 70 minut

ok. 30 minut

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 4 - Niebezpiecze; Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania

26 ■ Uszkodzone urz ą dzenie mo ż e prowadzi ć do pora ż enia pr ą dem. Nigdy nie w łą cza ć uszkodzonego urz ą dzenia. Wyci ą gn ąć wtyczk ę z gniazda lub wy łą czy ć bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej. Wezwa ć serwis. Niebezpiecze ń stwo poparzenia! Podczas samooczyszczania zewn ę trzna powier...

Strona 6 - wk

28 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa ż enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ą dzania wielu potraw. Nale ż y zwróci ć uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa ż enia podczas wsuwania go do komory piekarnika.Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komf...

Strona 7 - Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie

29 Przed pierwszym u ż yciem Niniejszy rozdzia ł zawiera informacje dotycz ą ce czynno ś ci, które nale ż y wykona ć przed pierwszym u ż yciem piekarnika. Najpierw nale ż y przeczyta ć rozdzia ł Wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa . Programowanie godziny Po pod łą czeniu, na panelu wska ź ników m...

Inne modele piekarniki Bosch

Wszystkie piekarniki Bosch