Bosch HBG43R460Q - Instrukcja obsługi - Strona 38

Bosch HBG43R460Q
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
21 Strona 21
22 Strona 22
23 Strona 23
24 Strona 24
25 Strona 25
26 Strona 26
27 Strona 27
28 Strona 28
29 Strona 29
30 Strona 30
31 Strona 31
32 Strona 32
33 Strona 33
34 Strona 34
35 Strona 35
36 Strona 36
37 Strona 37
38 Strona 38
39 Strona 39
40 Strona 40
41 Strona 41
42 Strona 42
43 Strona 43
44 Strona 44
45 Strona 45
46 Strona 46
47 Strona 47
Strona: / 47

Spis treści:

  • Strona 23 – Spis tre ci; Wa
  • Strona 25 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
  • Strona 27 – wk; Specjalne akcesoria kuchenne
  • Strona 28 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
  • Strona 29 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
  • Strona 31 – Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; Przed oczyszczaniem
  • Strona 32 – Po oczyszczeniu; Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
  • Strona 35 – Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku; Serwis; Nr) i numer fabryczny
  • Strona 36 – Oszcz; Utylizacja zgodna z przepisami o ochronnie; Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
  • Strona 40 – Porady dotycz
  • Strona 43 – Pieczenie
  • Strona 44 – enie na grillu
Ładowanie instrukcji

39

Porady i praktyczne wskazówki dotycz

ą

ce

pieczenia

Mi

ę

so, drób, ryby

Naczynia

Mo na stosowa

ц

dowolne naczynie odporne na wysok

ф

temperatur

ę

. W przypadku du ych pieczeni, mo na równie

u y

ц

blachy emaliowanej.

Najbardziej odpowiednie s

ф

naczynia szklane. Sprawdzi

ц

, czy

pokrywka rondla jest dopasowana i dok

ł

adnie zamyka

naczynie.

Je li u ywa si

ę

naczy

ń

emaliowanych, nale y doda

ц

wi

ę

cej

p

ł

ynu.

Je li u ywa si

ę

rondli ze stali nierdzewnej, mi

ę

so nie

przyrumieni si

ę

za bardzo, a nawet mo e okaza

ц

si

ę

niedogotowane. W tym przypadku, wyd

ł

u y

ц

czas gotowania.

Dane podane w tabelach:
Naczynie bez pokrywki = otwarte
Naczynie z pokrywk

ф

= zamkni

ę

te

Umieszcza

ц

naczynie zawsze po rodku rusztu.

Gor

ф

ce naczynia ze szk

ł

a nale y umieszcza

ц

na suchej cierce

kuchennej. Szk

ł

o mo e ulec p

ę

kni

ę

ciu, je li naczynie zostaje

oparte na wilgotnym lub zimnym pod

ł

o u.

Pieczenie mi

ę

s

Do chudego mi

ę

sa doda

ц

nieco wody. Spód naczynia powinien

by

ц

zakryty na wysoko

ц

ok. ½ cm.

Do pieczeni duszonej doda

ц

wi

ę

cej wody. Spód naczynia

powinien by

ц

zakryty na wysoko

ц

1 - 2 cm.

Ilo

ц

wody zale y od rodzaju mi

ę

sa i materia

ł

u, z jakiego

wykonane jest naczynie. Je li mi

ę

so przyrz

ф

dzane jest w

brytfannie emaliowanej, nale y doda

ц

nieco wi

ę

cej wody ni do

szklanego naczynia.

W miar

ę

mo liwo ci nie nale y u ywa

ц

brytfann ze stali

nierdzewnej. Mi

ę

so gotuje si

ę

wolniej i jest mniej rumiane.

Nale y zwi

ę

kszy

ц

temperatur

ę

i/lub wyd

ł

u y

ц

czas gotowania.

Pieczenie/sma

ż

enie na grillu

Pieczenie/sma enie na grillu powinno zawsze si

ę

odbywa

ц

przy

zamkni

ę

tym piekarniku.

Aby piec/sma y

ц

na grillu, nale y nagrzewa

ц

piekarnik przez

oko

ł

o 3 minuty przed w

ł

o eniem potrawy do piekarnika.

Umie ci

ц

kawa

ł

ki bezpo rednio na ruszcie. W przypadku

grillowania tylko jednego kawa

ł

ka, lepszy rezultat osi

ф

gnie si

ę

,

k

ł

ad

ф

c kawa

ł

ek na w rodkowej cz

ę

ci rusztu.

Umie ci

ц

blach

ę

emaliowan

ф

na poziomie 1. W ten sposób

mo na zebra

ц

sok z mi

ę

sa, dzi

ę

ki czemu piekarnik b

ę

dzie

czystszy.

Pieczenie na podstawie w

ł

asnego przepisu.

Porówna

ц

z podobnym produktem w tabeli potraw.

Sprawdzanie, czy ciasto jest ju upieczone.

Na oko

ł

o 10 minut przed up

ł

ywem czasu pieczenia podanego w przepisie,

nak

ł

u

ц

ciasto w najwy szym punkcie cienkim drewnianym patyczkiem. Je li

patyczek wychodzi z ciasta czysty (bez przyklejonych kawa

ł

ków ciasta), ciasto

jest gotowe.

Ciasto jest ma

ł

o wyro ni

ę

te.

Przy kolejnym pieczeniu doda

ц

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych lub zaprogramowa

ц

temperatur

ę

pieczenia o 10 stopni ni sz

ф

. Przestrzega

ц

czasów mieszania odpo-

wiednich sk

ł

adników podanych w przepisie na ciasto.

Ciasto dobrze wyros

ł

o na rodku, ale przy brze-

gach jest ni sze.

Nie smarowa

ц

formy t

ł

uszczem. Po upieczeniu, ostro nie oddzieli

ц

ciasto od

formy za pomoc

ф

no a.

Ciasto jest zbyt przyrumienione na wierzchu.

W

ł

o y

ц

ciasto do piekarnika na ni szym poziomie, zaprogramowa

ц

ni sz

ф

tem-

peratur

ę

pieczenia i pozostawi

ц

w piekarniku na d

ł

u ej.

Ciasto jest zbyt suche.

Po upieczeniu nak

ł

u

ц

ciasto drewnianym patyczkiem w kilku miejscach. Spry-

ska

ц

ciasto kilkoma kroplami soku owocowego lub alkoholu. Przy kolejnym pie-

czeniu, zaprogramowa

ц

temperatur

ę

pieczenia wy sz

ф

o 10 stopni i skróci

ц

czas pieczenia.

Chleb lub ciasto (na przyk

ł

ad, sernik) dobrze

wygl

ф

da z zewn

ф

trz, ale w rodku ma zakalec

(jest wilgotne, a w niektórych miejscach mokre).

Przy kolejnym pieczeniu, doda

ц

mniej sk

ł

adników p

ł

ynnych i pozostawi

ц

w pie-

karniku na troch

ę

d

ł

u ej, w ni szej temperaturze. W przypadku ciast z mokrym

wierzchem: najpierw przypiec spód. Posypa

ц

przypieczony spód ciasta sieka-

nymi migda

ł

ami lub tart

ф

bu

ł

k

ф

, a nast

ę

pnie na

ł

o y

ц

warstw

ę

wierzchni

ф

. Prze-

strzega

ц

zalece

ń

podanych w przepisie i podanego czasu pieczenia.

Ciastka przyrumieni

ł

y si

ę

nierównomiernie.

Ustawi

ц

ni sz

ф

temperatur

ę

; ciastka b

ę

d

ф

upieczone bardziej równomiernie.

Delikatne ciasta piec z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

na jednym poziomie.

Na nieprawid

ł

owy przep

ł

yw powietrza mo e równie wp

ł

ywa

ц

wystaj

ф

cy papier

do pieczenia. Zawsze nale y przycina

ц

go do rozmiarów blachy.

Ciasto z owocami jest zbyt jasne od do

ł

u.

Nast

ę

pnym razem ustawi

ц

ciasto o jeden poziom ni ej.

Wycieka sok z owoców.

Nast

ę

pnym razem u y

ц

blachy uniwersalnej, je li jest dost

ę

pna.

Ma

ł

e ciastka dro d owe mog

ф

przykleja

ц

si

ę

do

siebie podczas pieczenia.

Stara

ц

si

ę

zachowa

ц

mi

ę

dzy nimi odst

ę

p oko

ł

o 2 cm. W ten sposób b

ę

d

ф

mia

ł

y

wystarczaj

ф

co du o miejsca, aby wyrosn

фц

i przyrumieni

ц

si

ę

z ka dej strony.

Podczas pieczenia na ró nych poziomach,
ciastka na górnej blasze maj

ф

ciemniejszy kolor

ni na dolnej.

Podczas pieczenia na ró nych poziomach nale y zawsze wybiera

ц

funkcj

ę

grzewcz

ф

za pomoc

ф

nadmuchu gor

ф

cego powietrza

N

. Mimo, e ciasta zosta

ł

y

wstawione do piekarnika jednocze nie, niekoniecznie musz

ф

one by

ц

gotowe w

tym samym czasie.

Podczas pieczenia ciast z mokrym wierzchem
pojawiaj

ф

si

ę

skropliny pary wodnej.

Podczas pieczenia mo e wytwarza

ц

si

ę

para wodna. Para cz

ę

ciowo ulatnia si

ę

przez obramowanie drzwiczek piekarnika i mo e osadza

ц

si

ę

na panelu stero-

wania lub frontach s

ф

siednich mebli w postaci kropli wody. Jest to naturalne zja-

wisko fizyczne.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 23 - Spis tre ci; Wa

24 ë Spis tre ci [pl]Instrukcja obs ł ugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ...................... 24 Przyczyny uszkodze ń ...................................................................... 26 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni......................................... 26 Panel sterow...

Strona 25 - Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania

26 ■ Uszkodzone urz ф dzenie mo e prowadzi ц do pora enia pr ф dem. Nigdy nie w łф cza ц uszkodzonego urz ф dzenia. Wyci ф gn фц wtyczk ę z gniazda lub wy łф czy ц bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej. Wezwa ц serwis. Niebezpiecze ń stwo poparzenia! Podczas samooczyszczania zewn ę trzna powierzchn...

Strona 27 - wk; Specjalne akcesoria kuchenne

28 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ф dzania wielu potraw. Nale y zwróci ц uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa enia podczas wsuwania go do komory piekarnika. Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komfortow...

Inne modele piekarniki Bosch

Wszystkie piekarniki Bosch