Bosch HBG43R450Q - Instrukcja obsługi - Strona 42

Spis treści:
- Strona 23 – Spis tre ci; Wa
- Strona 25 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- Strona 27 – wk; Specjalne akcesoria kuchenne
- Strona 28 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- Strona 29 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- Strona 31 – Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; Przed oczyszczaniem
- Strona 32 – Po oczyszczeniu; Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- Strona 35 – Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku; Serwis; Nr) i numer fabryczny
- Strona 36 – Oszcz; Utylizacja zgodna z przepisami o ochronnie; Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- Strona 40 – Porady dotycz
- Strona 43 – Pieczenie
- Strona 44 – enie na grillu
43
Suszenie
U ywa
ц
wy
łф
cznie wysokiej jako ci owoców i warzyw oraz
dok
ł
adnie je my
ц
.
Pozostawi
ц
, a odciekn
ф
i dok
ł
adnie wyschn
ф
.
Po
ł
o y
ц
specjalny papier do pieczenia lub pergamin na blasze
emaliowanej i ruszcie.
Co jaki czas obraca
ц
owoce i warzywa.
Po przyrumienieniu, osuszy
ц
je i zdj
фц
z papieru.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Do celów gotowania, s
ł
oiki i gumy elastyczne musz
ф
by
ц
czyste
i w idealnym stanie. U ywa
ц
w miar
ę
mo liwo ci s
ł
oików o tych
samych wymiarach. Warto ci podane w tabelach odnosz
ф
si
ę
do okr
ф
g
ł
ych s
ł
oików o pojemno ci jednego litra.
Uwaga!
Nie u ywa
ц
s
ł
oików o wi
ę
kszej pojemno ci lub wysoko ci.
Pokrywki mog
ф
p
ę
kn
фц
.
U ywa
ц
wy
łф
cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed
u yciem, dok
ł
adnie je umy
ц
.
Czasy podane w tabelach s
ф
warto ciami orientacyjnymi. Mog
ф
ulec zmianie zale nie od temperatury otoczenia, liczby s
ł
oików,
ilo ci oraz temperatury zawarto ci s
ł
oików. Przed wy
łф
czeniem
urz
ф
dzenia, sprawdzi
ц
, czy wewn
ф
trz s
ł
oików utworzy
ł
y si
ę
p
ę
cherzyki.
Przygotowanie
1.
Wsypa
ц
owoce lub warzywa do s
ł
oików, lecz nie do pe
ł
na.
2.
Oczy ci
ц
brzegi s
ł
oików; powinny by
ц
czyste.
3.
Umie ci
ц
na ka dym s
ł
oiku wilgotn
ф
, elastyczn
ф
gum
ę
i
przykrywk
ę
.
4.
Zabezpieczy
ц
s
ł
oiki za pomoc
ф
metalowych uchwytów.
Nigdy nie umieszcza
ц
naraz wi
ę
cej ni sze
ц
s
ł
oików wewn
ф
trz
piekarnika.
Programowanie
1.
Umie ci
ц
emaliowan
ф
blach
ę
na poziomie 2. Umie ci
ц
s
ł
oiki
w taki sposób, aby si
ę
nie dotyka
ł
y.
2.
Nala
ц
½ litra gor
ф
cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na
blach
ę
emaliowan
ф
.
3.
Zamkn
фц
drzwiczki piekarnika.
4.
Ustawi
ц
pokr
ę
t
ł
o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego
$
.
5.
Ustawi
ц
temperatur
ę
mi
ę
dzy 170 a 180 °C.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst
ę
pach czasu,
zaczynaj
ф
si
ę
tworzy
ц
p
ę
cherzyki. Wy
łф
czy
ц
piekarnik.
Wyj
фц
s
ł
oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie
wykorzystuje si
ę
ciep
ł
o resztkowe). Je li pozostawi si
ę
na
d
ł
u ej do sch
ł
odzenia w piekarniku, mog
ф
wytworzy
ц
si
ę
bakterie, które spowoduj
ф
ski ni
ę
cie marmolady.
Pasteryzowanie warzyw
Gdy tylko zaczn
ф
si
ę
tworzy
ц
w s
ł
oikach ma
ł
e p
ę
cherzyki,
ponownie ustawi
ц
temperatur
ę
na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -
70 minut zale nie od rodzaju warzyw. Po up
ł
ywie tego czasu,
wy
łф
czy
ц
piekarnik i wykorzysta
ц
ciep
ł
o resztkowe.
Wyjmowanie s
ł
oików z piekarnika
Po zako
ń
czeniu gotowania, wyj
фц
s
ł
oiki z piekarnika.
Uwaga!
Nie umieszcza
ц
gor
ф
cych s
ł
oików na zimnym lub wilgotnym
pod
ł
o u. S
ł
oiki mog
ф
p
ę
kn
фц
.
Potrawa
Poziom
Funkcja grzewcza Temperatura
w °C
Czas pieczenia w godzi-
nach
jab
ł
ka w plasterkach - 600 g
1+3
N
80
ok. 5 h
gruszki w kawa
ł
kach - 800 g
1+3
N
80
ok. 8 h
liwki - 1,5 kg
1+3
N
80
ok. 8-10 h
zio
ł
a aromatyczne, oczyszczone - 200 g
1+3
N
80
ok. 1½ h
Owoce w s
ł
oikach o pojemno ci jednego litra
od momentu pojawienia si
ę
p
ę
cherzyków powietrza i pary
wodnej
Ciep
ł
o resztkowe
Jab
ł
ka, porzeczki, truskawki
Wy
łф
czanie
ok. 25 minut
Czere nie, morele, brzoskwinie, porzeczki
Wy
łф
czanie
ok. 30 minut
Mus z jab
ł
ek, gruszek, liwek
Wy
łф
czanie
ok. 35 minut
Warzywa w zimnej zalewie w s
ł
oikach o pojemno ci jednego
litra
W momencie pojawienia si
ę
p
ę
cherzyków 120
х
140 ºC
Ciep
ł
o resztkowe
Ogórki
-
ok. 35 minut
Buraki czerwone
ok. 35 minut
ok. 30 minut
Brukselka
ok. 45 minut
ok. 30 minut
Fasola, kalarepa, kapusta czerwona
ok. 60 minut
ok. 30 minut
Zielony groszek
ok. 70 minut
ok. 30 minut
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
24 ë Spis tre ci [pl]Instrukcja obs ł ugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ...................... 24 Przyczyny uszkodze ń ...................................................................... 26 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni......................................... 26 Panel sterow...
26 ■ Uszkodzone urz ф dzenie mo e prowadzi ц do pora enia pr ф dem. Nigdy nie w łф cza ц uszkodzonego urz ф dzenia. Wyci ф gn фц wtyczk ę z gniazda lub wy łф czy ц bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej. Wezwa ц serwis. Niebezpiecze ń stwo poparzenia! Podczas samooczyszczania zewn ę trzna powier...
28 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ф dzania wielu potraw. Nale y zwróci ц uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa enia podczas wsuwania go do komory piekarnika. Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komfortow...
Inne modele piekarniki Bosch
-
Bosch HBA22B250E
-
Bosch HBA22R251E
-
Bosch HBA23B150E
-
Bosch HBA23B250E
-
Bosch HBA23BN21
-
Bosch HBA23BN51
-
Bosch HBA23BN61
-
Bosch HBA23RN61
-
Bosch HBA23S253E
-
Bosch HBA23T253E