Akrylamid w produktach spo - Bosch HBA74S421E - Instrukcja obsługi - Strona 28

Bosch HBA74S421E
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
21 Strona 21
22 Strona 22
23 Strona 23
24 Strona 24
25 Strona 25
26 Strona 26
27 Strona 27
28 Strona 28
29 Strona 29
30 Strona 30
31 Strona 31
32 Strona 32
33 Strona 33
34 Strona 34
35 Strona 35
36 Strona 36
37 Strona 37
38 Strona 38
39 Strona 39
40 Strona 40
41 Strona 41
42 Strona 42
43 Strona 43
44 Strona 44
45 Strona 45
46 Strona 46
47 Strona 47
48 Strona 48
49 Strona 49
50 Strona 50
51 Strona 51
52 Strona 52
53 Strona 53
54 Strona 54
55 Strona 55
56 Strona 56
57 Strona 57
58 Strona 58
Strona: / 58

Spis treści:

  • Strona 2 – Spis tre ci; Produktinfo; Wa
  • Strona 4 – Niebezpiecze; Powa; Przyczyny uszkodze
  • Strona 5 – Panel sterowania; Pokr
  • Strona 6 – żą
  • Strona 7 – wk; Wyposa
  • Strona 8 – Programowanie godziny; Wygrzewanie piekarnika; Czyszczenie akcesoriów kuchennych; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
  • Strona 9 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
  • Strona 11 – Funkcja samooczyszczania
  • Strona 12 – Przed samooczyszczaniem; Regulacja
  • Strona 16 – Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku
  • Strona 17 – Serwis; Porady dotycz
  • Strona 19 – Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
  • Strona 27 – Suszenie
  • Strona 28 – Akrylamid w produktach spo
  • Strona 29 – Potrawy testowe; Pieczenie
Ładowanie instrukcji

28

Pasteryzowanie warzyw

Gdy tylko zaczn

ф

si

ę

tworzy

ц

w s oikach ma e p

ę

cherzyki,

ponownie ustawi

ц

temperatur

ę

na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -

70 minut zale nie od rodzaju warzyw. Po up ywie tego czasu,
wy

ф

czy

ц

piekarnik i wykorzysta

ц

ciep o resztkowe.

Wyjmowanie s

ł

oików z piekarnika

Po zako

ń

czeniu gotowania, wyj

фц

s oiki z piekarnika.

Uwaga!

Nie umieszcza

ц

gor

ф

cych s oików na zimnym lub wilgotnym

pod o u. S oiki mog

ф

p

ę

kn

фц

.

Akrylamid w produktach spo

ż

ywczych

Akrylamid powstaje przede wszystkim w produktach
zbo owych i ziemniaczanych przygotowywanych w wysokich
temperaturach, np. we frytkach, tostach, bu kach, chlebie i w
drobnych wyrobach cukierniczych (herbatnikach, ciastkach z
przyprawami korzennymi, ciastkach bo onarodzeniowych).

Warzywa w zimnej zalewie w s

ł

oikach o pojemno ci jednego litra

W momencie pojawienia si

ę

p

ę

che-

rzyków 120

х

140 ºC

Ciep

ł

o resztkowe

Ogórki

-

ok. 35 minut

Buraki czerwone

ok. 35 minut

ok. 30 minut

Brukselka

ok. 45 minut

ok. 30 minut

Fasola, kalarepa, kapusta czerwona

ok. 60 minut

ok. 30 minut

Zielony groszek

ok. 70 minut

ok. 30 minut

Zalecenia dotycz

ą

ce przygotowania potraw z nisk

ą

zawarto ci

ą

akrylamidu

Zasady ogólne

Ograniczy

ц

czas pieczenia do minimum.

Przyrumienia

ц

potrawy, nie powoduj

ф

c nadmiernego przypiekania.

Du e i grube potrawy zawieraj

ф

ma o akrylamidu.

Pieczenie

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 200 °C

Z nadmuchem gor

ф

cego powietrza 3D o temp. maks. 180 °C.

Ciasteczka i herbatniki

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 190 °C.

Z nadmuchem gor

ф

cego powietrza 3D o temp. maks. 170 °C.

Jajko lub ó tko zmniejsza wytwarzanie akrylamidu.

Frytki sma one w piekarniku

Roz o y

ц

na blasze równomiernie jedn

ф

warstw

ę

potrawy. Piec co najmniej 400 g na jed-

nej blasze, aby ziemniaki nie uleg y zeschni

ę

ciu

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - Spis tre ci; Produktinfo; Wa

2 ë Spis tre ci [pl]Instrukcja obsugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ........................ 2 Przyczyny uszkodze ń .........................................................................4 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni........................................... 5 Panel sterowa...

Strona 4 - Niebezpiecze; Powa; Przyczyny uszkodze

4 ■ Uszkodzone urz ф dzenie mo e prowadzi ц do pora enia pr ф dem. Nigdy nie w ф cza ц uszkodzonego urz ф dzenia. Wyci ф gn фц wtyczk ę z gniazda lub wy ф czy ц bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej. Wezwa ц serwis. Niebezpiecze ń stwo po ż aru! ■ Podczas samooczyszczania resztki po ywienia, t uszc...

Strona 5 - Panel sterowania; Pokr

5 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni Oto Pa ń stwa nowy piekarnik. W tym rozdziale zostaj ф obja nione funkcje panelu sterowania i jego poszczególnych elementów. Ponadto, rozdzia zawiera informacje na temat akcesoriów kuchennych i elementów znajduj ф cych si ę wewn ф trz piekarnika. Panel sterowania ...

Inne modele piekarniki Bosch

Wszystkie piekarniki Bosch