Tefal KD400 - Instrukcja obsługi - Strona 14

Tefal KD400 Blender – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 15
Ładowanie instrukcji

Przepis na fondue czekoladowe

Przygotowanie: 15 minut • Podgrzewanie: 20 minut

Obrać owoce ze skóry i pokroić na kawałki (z wyjątkiem

mandarynek). Pokropić sokiem z cytryny. Ułożyć je na półmisku wraz

z suszonymi owocami. Nasypać wiórków kokosowych i orzechów do

miseczek. Do rondelka umieszczonego w kąpieli wodnej wsypać

pokruszoną czekoladę i wlać mleko/śmietany.

W ostatniej chwili dodać kawałki masła oraz wanilię i cynamon. Po

uzyskaniu jednolitej masy wlać całość do podstawy urządzenia (misa

ze stali nierdzewnej).

Każdy z gości nadziewa kolejno na widelec kawałek świeżego lub

suszonego owocu i zanurza w fontannie, oblekając go warstwą

czekoladowej masy.

W przypadku przyjęć dla dorosłych, masę czekoladową można

doprawić łyżką alkoholu, takiego jak whisky, cointreau, armagnac,

rum, kirch...

Przepis na fondue z białą czekoladą

Przygotowanie: 15 minut • Podgrzewanie: 20 minut

Pokroić brioszkę na równe kostki. Opłukać truskawki i usunąć ogonki.

Obrać pomarańcze ze skórki i podzielić na cząstki. Przygotowane

owoce i broszki umieścić na półmiskach. Do rondelka umieszczonego

w kąpieli wodnej wsypać pokruszoną czekoladę i dodać drobno

utartą skórkę pomarańczy. Następnie dolewać stopniowo śmietanę. Po

uzyskaniu całkowicie jednolitej masy można ją aromatyzować,

dodając 1-2 łyżki likieru pomarańczowego. Na koniec przelać całość

do podstawy urządzenia (misa ze stali nierdzewnej).

Każdy z gości nadziewa kolejno na widelec kawałek brioszki lub

truskawki i oblewa masą czekoladową w fontannie.

Można również ustawić na stole miseczkę z wiórkami kokosowymi,

aby każdy z biesiadników mógł w nich obtoczyć przygotowany kąsek

przed jego degustacją.

Przepis na fondue z masą mleczną

Przygotowanie: 25 minut • Podgrzewanie: 15 minut

Pokroić brioszkę na równe kostki. Rozciąć ananasa na ćwiartki. Usunąć

skórę, po czym pokroić miąższ na równe kostki. Obrać banany ze

skóry. Pokroić na plasterki i pokropić sokiem z cytryny. Ułożyć kawałki

brioszki i owoce na półmiskach. Wnieść półmiski na stół wraz z

miseczkami napełnionymi różnymi przyprawami.

Wlać do rondelka mleko i zagotować je z 2 rozciętymi wzdłuż

strąkami wanilii. Odczekać 10 minut aż wanilia nada zapach, po czym

wyjąć strąki.

W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z cukrem aż do zbielenia

uzyskanej masy. Dodać skrobię kukurydzianą i rozcieńczyć gorącym

mlekiem. Wlać wszystko do rondelka i ponownie zagotować, cały

czas mieszając.

Na koniec wlać całość do podstawy urządzenia (misa ze stali

nierdzewnej).

Każdy z gości nadziewa kolejno na widelec kawałek brioszki,

truskawki lub innego owocu, oblewa w fontannie, a następnie,

zgodnie ze swoim upodobaniem, przyprawia cynamonem, wiórkami

kokosowymi lub kakao.

Dla 6 osób
• 300 g czarnej czekolady
• 2 łyżki stołowe mleka
• 250 ml śmietany • 75 g
masła • 1 szczypta cynamonu
• 1 łyżeczka do kawy esencji
waniliowej • 150 g tłuczonych
orzeszków laskowych lub
orzechów włoskich • 150 g
wiórków kokosowych
• 3 banany, 3 gruszki,
3 mandarynki • 12 pianek
marshmallow, (« pańska
skórka », prawoślazowy
cukierek-pianka) • kilka
suszonych owoców (daktyle,
figi, śliwki) • sok z cytryny

Dla 6 osób
• 800 g białej czekolady
• 1 ekologiczną pomarańcz
• 500 ml płynnej śmietany
• 2 łyżki stołowe likieru

pomarańczowego (według
uznania)

Na przystawkę:
• 250 g bułki drożdżowej
• 500 g truskawek
• 3 pomarańcze

Dla 6 osób
• 1 litr mleka
• 2 strąki wanilii
• 10 żółtek
• 150 g cukru
• 80 g skrobi kukurydzianej

Na przystawkę:
• 250 g bułki drożdżowej
• 1 ananas
• 3 banany
• 1/2 cytryny
• 300 g truskawek
• 1 miseczka wiórków

kokosowych

• 1 miseczka podpieczonych

płatków migdałowych

• 1 miseczka kakao bez cukru

63

F

NL

D

I

S

FIN

DK

N

GB

TR

E

P

RUS

UA

PL

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)