Braun MQ5237BK - Instrukcja obsługi - Strona 13

Braun MQ5237BK Blender – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 21
Ładowanie instrukcji

z

z

Podłącz urządzenie do źródła zasilania

i włóż popychacz (13c) do otworu do

napełniania (13d).

z

z

Aby użyć robota należy włączyć urządze-

nie. Podczas obróbki produktów trzymaj

jedną ręką korpus silnika, a drugą misę

robota.

z

z

Po zakończeniu siekania odłącz urządze-

nie od źródła zasilania, a następnie naci-

śnij przyciski zwalniania blokady EasyClic

(5), aby odłączyć korpus silnika.

z

z

Naciśnij i przytrzymaj zatrzask pokrywy

(13e). Przekręć pokrywę (13a) w lewą

stronę, aby zwolnić blokadę.

z

z

Zdejmij pokrywę. Ostrożnie wyjmij ostrze i

opróżnij misę ze składników. Aby od-

blokować i usunąć ostrze przekręć je

delikatnie, a następnie pociągnij.

Ostrożnie

z

z

Nie używaj końcówki robota do siekania

bardzo twardych produktów takich jak

niełuskane orzechy, kostki lodu, ziarna

kawy, ziarna zbóż lub twardych przypraw

np. gałka muszkatołowa. Obróbka takich

produktów może doprowadzić do uszko-

dzenia ostrzy.

z

z

Nie wolno podgrzewać misy robota w

kuchence mikrofalowej.

Przy użyciu ostrza (13h) można także mie-

szać luźne ciasto np. ciasto naleśnikowe

lub ciasto na babkę, z maksymalną ilością

mąki wynoszącą 250 g.

«bc» Przykładowy przepis: Ciasto naleśni-

kowe

375 ml mleka
250 g mąki
2 jajka

z

z

Wlej mleko do misy «bc», wsyp mąki i

dodaj jajek.

z

z

Miksuj produkty z maksymalną prędko-

ścią do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wyrabianie ciasta (D)

Na ilustracji D pokazano użycie haka (13i)

do wyrabiania ciasta. Hak do wyrabiania

ciasta nadaje się idealnie do produkcji

różnych rodzajów ciast np. ciasta drożdżo-

wego lub ciasta na placki.

Montaż i obsługa

z

z

Umieść hak do wyrabiania ciasta na środ-

kowym trzpieniu misy (13f). Naciśnij hak

i obróć go, aż do momentu zaskoczenia

blokady.

z

z

Napełnij misę mąką (maksymalnie 250

g), a następnie dodaj kolejne składniki z

wyłączeniem płynów.

z

z

Wybierz prędkość 21, aby włączyć urzą-

dzenie.

z

z

Płyny dodawaj poprzez otwór do napeł-

niania podczas pracy silnika.

UWAGA: Maksymalny czas wyrabiania cia-

sta: 1 minuta - po tym czasie wyłącz silnik

na 10 minut w celu jego schłodzenia.

Przykładowy przepis: Ciasto do pizzy

250 g mąki
½ łyżki stołowej soli
½ łyżki stołowej wysuszonych drożdży
5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
150 ml wody (letniej)

z

z

Włóż wszystkie składniki, z wyjątkiem

wody, do misy i rozpocznij wyrabianie

ciasta.

z

z

Przy uruchomionym silniku dodaj wodę

poprzez otwór do napełniania.

Przykładowy przepis: Słodkie ciasto

250 g czystej mąki
170 g niesolonego masła (zimne i twarde,

małe kawałki)
80 g cukru
1 cukier waniliowy
1 małe jajko
1 szczypta soli

z

z

Włóż masło i cukier do misy i rozpocznij

wyrabianie. Dla lepszego efektu użyj

zimnego masła.

z

z

Dodaj mąkę i pozostałe składniki.

z

z

Przy zbyt długim wyrabianiu ciasto będzie

zbyt miękkie. Zakończ wyrabianie ciasta

po uformowaniu się kuli.

98

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)