Braun MQ5237BK - Instrukcja obsługi - Strona 11

Braun MQ5237BK Blender – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 21
Ładowanie instrukcji

używać w rondlu stojącym na palniku

kuchenki.

z

z

Rondel należy zawsze zdjąć z ognia i

lekko ostudzić.

z

z

Rondel lub misę należy ustawić na pła-

skiej, stabilnej powierzchni i przytrzymać

ręką.

z

z

Podczas i po zakończeniu użycia urzą-

dzenia nie należy uderzać końcówką do

przecierania o krawędź naczynia do go-

towania. Resztki potrawy należy zeskro-

bywać ze ścianek naczynia przeznaczoną

do tego szpatułką.

z

z

Aby uzyskać najlepsze efekty, miksowa-

na potrawa powinna zajmować najwyżej

połowę objętości rondla lub misy.

z

z

Nie należy miksować produktów jednych

po drugich.

z

z

Przed ponowną pracą pozostaw urządze-

nie do ostygnięcia przez 4 minuty.

Przykładowy przepis: Puree ziemniaczane

1 kg ugotowanych ziemniaków
200 ml ciepłego mleka

z

z

Umieść ziemniaki w misie i przecieraj

przez 30 sekund z prędkością ustawioną

na 11 - 21.

z

z

Dodaj mleko. Przecieraj przez 30 sekund.

Końcówka do siekania (C)

Końcówki do siekania (10/11/12) prze-

znaczone są w szczególności do siekania

mięsa, twardego sera, cebuli, przypraw,

czosnku, warzyw, chleba, krakersów i

orzechów.

Do siekania drobnych orzechów używaj

końcówki «hc» (10). Nie nadaje się do

mięsa.
Podczas używania końcówki «hc» nie prze-

kraczać linii maksymalnej ilości składników.

Maksymalny czas pracy końcówki do sieka-

nia «hc»: 1 minuta dla dużej ilości mokrych

składników, 30 sekund dla wysuszonych i

twardych składników.

UWAGA: odczekaj co najmniej 3 minuty

przed kolejnym użyciem (aby zapobiec

usterkom). Natychmiast zakończ obróbkę,

gdy zmniejszy się prędkość obrotowa silni-

ka lub gdy pojawią się silne wibracje.

Do siekania większych ilości i twardych

produktów używaj końcówki «ca» i «bc»

(11/12).

Końcówka do siekania «bc» (12) nadaje się

do produkcji wielu potraw takich jak szejki,

drinki, purée, masło lub kruszony lód.

Informacje dotyczące maksymalnej masy,

zalecanych czasów i prędkości zawarte są

w instrukcji obróbki C.

Przed użyciem

z

z

Pokrój produkty na małe kawałki, aby

ułatwić siekanie.

z

z

Usuń z mięsa kości, ścięgna i chrząstki,

aby zapobiec uszkodzeniu ostrzy.

z

z

Sprawdź, czy antypoślizgowy pierścień

gumowy (10d/11d/12e) znajduje się na

spodzie misy do siekania.

Montaż i obsługa

z

z

Usuń ostrożnie plastikową osłonę z

ostrza.

z

z

Ostrza (10b/11b/12b, 12c) są bardzo

ostre! Chwytaj ostrza za plastikową część

znajdującą się u góry i obchodź się z nimi

ostrożnie.

z

z

Umieść ostrze na środkowym trzpieniu

misy do siekania (10c/11c/12d) Naciśnij

ostrze i obróć je, aż do momentu zasko-

czenia blokady.

z

z

Napełnij misę produktami i nałóż pokrywę

(10a/11a/12a).

z

z

Do kruszenia lodu używaj ostrza (12c) i

napełniaj misę do siekania (12d) maksy-

malnie 7 kostkami lodu.

z

z

Ustaw w jednej linii końcówkę do siekania

i silnik (4) i przyciśnij oba elementy, aż do

zaskoczenia blokady (kliknięcia).

z

z

Aby użyć ostrza do siekania należy włą-

czyć urządzenie. Podczas obróbki pro-

duktów trzymaj jedną ręką korpus silnika,

a drugą misę do siekania.

z

z

Produkty twarde (np. parmezan) siekaj z

maksymalną prędkością.

96

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)