Galaretka z owocami; Pesto z bazylii - Bosch MMB65G0M - Instrukcja obsługi - Strona 14

Bosch MMB65G0M Blender – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 46
Ładowanie instrukcji

148

Przepisy kulinarne

pl

Galaretka z owocami

400 g owoców (wypestkowane 

wiśnie, maliny, porzeczki, truskawki, 

jeżyny)

100 ml soku wiśniowego

100 ml czerwonego wina

80 g cukru

1 torebka cukru waniliowego

2 łyżki soku cytrynowego

1 szczypta goździka (mielonego)

1 szczypta cynamonu (mielonego)

8 płatów żelatyny

 

■ Żelatynę namoczyć ok. 10 minut w 

zimnej wodzie.

 

■ Zagotować wszystkie składniki (oprócz 

żelatyny).

 

■ Żelatynę odcisnąć i rozpuścić podgrze-

wając w kuchence mikrofalowej – nie 

gotować.

 

■ Gorące owoce i żelatynę miksować z 

niską prędkością obrotową przez około 

1 minutę.

 

■ Galaretkę wlać do kompotierek wypłuka-

nych zimną wodą i ochłodzić.

Dozwolone jest miksowanie najwyżej

50 ml gorącego płynu w kubku miksera!

Wskazówka:

 Deser owocowy smakuje z 

ubitą śmietaną lub sosem waniliowym.

Pesto z bazylii

10 g orzeszków piniowych

3 g czosnku

5 g soli

40 g sera parmezan

10 g świeżej bazylii

70 g oleju z oliwek

 

■ Wsypać do szklanego pojemnika 

orzeszki piniowe, czosnek, sól i ser 

parmezan i zamknąć uchwytem noża.

 

■ Rozdrabniać przez 15 sekund na stopniu 

Q

.

 

■ Dodać bazylię i olej z oliwek, potem 

wszystko zmieszać przez 10 sekund na 

stopniu 

Q

.

Zupa z dyni

600 g dyni z żółtym miąższem

200 g ziemniaków

1 l wywaru z warzyw

2 cebule

2 ząbki czosnku

Mielony pieprz i sól

30 g masła

2 łyżki oleju z oliwek extra vergine

5-6 listków bazylii

2-3 listki szałwii

1 gałązka pietruszki

1 gałązka tymianu

1 gałązka majeranu

¼ łyżeczki zmielonego cynamonu

Tarty parmezan – według uznania

 

■ Dynię poćwiartować, odkroić skórę i 

usunąć pestki. Dynię pokroić na małe 

kawałki.

 

■ Obrać ziemniaki i również pokroić na 

małe kawałki.

 

■ Obrać cebule, drobno posiekać i lekko 

przysmażyć na patelni z masłem, olejem 

z oliwek i posiekanym czosnkiem.

 

■ Dodać kawałki dyni i ziemniaków, dusić 

na miękko często mieszając składniki. 

Bulion warzywny wlewać małymi 

porcjami i następnie dodać zioła zwią-

zane w mały bukiecik.

 

■ Gotować 25-30 minut na małym 

płomieniu i w razie potrzeby dolać 

jeszcze nieco bulionu.

 

■ Wyjąć bukiecik ziół.

 

■ Przyprawić solą i pieprzem według 

uznania, dodać szczyptę cynamonu i 

nieco oleju z oliwek extra vergine.

 

■ Zupę wlewać do kubka miksera porcjami 

po 500 ml i miksować aż do otrzymania 

konsystencji puree. 

Dozwolone jest miksowanie najwyżej

50 ml gorącego płynu w kubku miksera!

 

■ Przed podaniem posypać drobno tartym 

parmezanem.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)