OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEj; pOrADy DOTycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEj; Charakterystyka potraw - AEG MC2664E - Instrukcja obsługi - Strona 10

AEG MC2664E

Spis treści:

Ładowanie instrukcji

www.aeg.com

40

OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEj

pOrADy DOTycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEj

Aby gotować/rozmrażać w kuchence
mikrofalowej, energie mikrofal muszą
przeniknąć przez pojemnik i żywność.
Dlatego ważne jest, aby użyć odpowiedniego
naczynia.
preferowane jest zastosowanie naczyń
okrągłych/owalnych zamiast kwadratowych
prostokątnych, ponieważ potrawa może się

przypalić w narożnikach.
Ważne jest, aby obracać, zmieniać ułożenie lub
mieszać potrawę, co zapewnia równomierne
podgrzanie.
po ugotowaniu potrawa musi zostać
pozostawiona na pewien czas, ponieważ
umożliwia to równomierne rozproszenie ciepła
w całej potrawie.

Charakterystyka potraw

Skład

potrawy zawierające dużą ilość tłuszczu lub cukru (np. pudding lub paszteciki)
wymagają ogrzewania przez krótszy czas. Należy zachować ostrożność, ponieważ
przegrzanie może spowodować pożar.

Gęstość

Gęstość potraw wpływa na czas gotowania. Lekkie porowate potrawy, takie jak ciasto
lub chleb, gotują się szybciej od ciężkich i gęstych potraw, takie jak, pieczeń i
zapiekanka.

Ilość

czas gotowania należy wydłużyć wraz ze zwiększeniem ilości żywności znajdującej się
w kuchence. (Na przykład: ugotowanie czterech ziemniaków potrwa dłużej niż dwóch.)

Wielkość

Małe potrawy i małe kawałki gotują się szybciej niż duże. W celu równomiernego
ugotowania wszystkie kawałki powinny być tej samej wielkości.

Kształt

potrawy o nieregularnych kształtach, takie jak piersi kurze lub udka gotują się dłużej niż
większe kawałki. potrawy o okrągłym kształcie gotują się z wykorzystaniem mikrofal
bardziej równomiernie niż kwadratowe.

Temperatura
potraw

początkowa temperatura potraw wpływa na wymagany czas gotowania. potrawy
mrożone gotują się dłużej niż te o temperaturze pokojowej. potrawy z nadzieniem, (np.
pączki należy przekłuć, aby wypuścić ciepło lub parę).

sposoby gotowania

rozmieszczenie Największe kawałki potrawy, (na przykład udka), należy umieścić przy zewnętrznych

ściankach naczynia.

przykrycie

Należy użyć folii spożywczej z otworami do kuchenek mikrofalowych lub odpowiedniej

pokrywki.

przekłuwanie

potrawy w skorupce, ze skórą lub błoną należy przed gotowaniem lub odgrzaniem

nakłuć w kilku miejscach, ponieważ wewnątrz potrawy gromadzi się para, która może

spowodować eksplozję potrawy, (np. ziemniaki, ryba, kurczak lub kiełbaski).

Ważne!

Nie należy podgrzewać jajek, (na przykład sadzonych lub na twardo), za

pomocą mikrofal, ponieważ mogą wybuchnąć nawet po zakończeniu gotowania.

Mieszanie,

obracanie i

zmiana

ułożenia

W celu równomiernego ugotowania konieczne jest, aby podczas gotowania mieszać,

obracać i zmieniać ułożenie potrawy. Zawsze należy mieszać i zmieniać ułożenie od

zewnątrz do środka.

pozostawienie po ugotowaniu potrawę należy pozostawić na pewien czas, aby umożliwić

równomierne rozproszenie ciepła w całej potrawie.

Osłona

Niektóre części rozmrażanej potrawy mogą się nagrzać. Nagrzane części można osłonić

małymi kawałkami folii aluminiowej, które odbijają mikrofale, (np. udka i skrzydełka

kurczaka).

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:; OBSŁUGA KLIENTA

www.aeg.com 32 SpIS TrEścI WyjąTKOWE MOżLIWOścI WAżNE INfOrMAcjE DOTycZącE BEZpIEcZEńST WA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33prZEGLąD UrZąDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ....

Strona 3 - Unikanie zagrożenia pożarowego; WAżNE INfOrMAcjE DOTycZącE BEZpIEcZEńST WA:

POLsKI 33 Unikanie zagrożenia pożarowego podczas pracy nie należy pozostawiać kuchenkimikrofalowej bez nadzoru. Ustawienie zbytwysokiej mocy lub zbyt długich czasów gotowaniamoże spowodować przegrzanie żywności idoprowadzić do pożaru. Gniazdo elektryczne musibyć łatwo dostępne, aby w sytuacji awaryj...

Strona 4 - Unikanie porażenia prądem

zamykają się prawidłowo oraz nie są wygięte lub skrzywione. b) Zawiasy i zatrzaski drzwiczek: należy sprawdzić, czy nie są uszkodzone ani poluzowane. c) Uszczelki drzwi i powierzchnie uszczelniające: należy sprawdzić, czy nie są uszkodzone. d) Wnętrze kuchenki i powierzchnia drzwiczek: należy sprawd...

Inne modele kuchenki mikrofalowe AEG