OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEj; pOrADy DOTycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEj; Charakterystyka potraw - AEG MC2664E - Instrukcja obsługi - Strona 10

Spis treści:
- Strona 2 – Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:; OBSŁUGA KLIENTA
- Strona 3 – Unikanie zagrożenia pożarowego; WAżNE INfOrMAcjE DOTycZącE BEZpIEcZEńST WA:
- Strona 4 – Unikanie porażenia prądem
- Strona 5 – Unikanie eksplozji i nagłego wrzenia; Unikanie oparzeń
- Strona 7 – prZEGLąD UrZąDZENIA; KUchENKA MIKrOfALOWA I AKcESOrIA
- Strona 8 – TryB EKONOMIcZNy
- Strona 10 – OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEj; pOrADy DOTycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEj; Charakterystyka potraw
- Strona 11 – pOjEMNIKI prZEZNAcZONE DO KUchENEK MIKrOfALOWych
- Strona 12 – pOZIOMU MOcy KUchENKI; Ustawienie
- Strona 13 – TIMEr KUchENNy; Bezpośrednie uruchomienie; pLUS I MINUS
- Strona 14 – Automatycznego Gotowanie; Potrawa
- Strona 15 – Automatyczne Rozmrażanie
- Strona 16 – TABELA prOGrAMóW; TABELA fUNKcjI AUTOMATycZNEGO GOTOWANIA I AUTOMATycZNEGO
- Strona 17 – Automatycznego
- Strona 18 – prZEpISy DLA fUNKcjI AUTOMATycZNEGO GOTOWANIA; Filet rybny w pikantnym sosie; Filet rybny w sosie curry; OBNIżONy pOZIOM MOcy
- Strona 19 – Rozmrażania; TABELA GOTOWANIA; Podgrzewanie potraw i napojów
- Strona 20 – prZEpISy; Zupa cebulowa
- Strona 21 – Gulasz z cielęciny po szwajcarsku
- Strona 23 – Risotto z boczkiem
- Strona 25 – KONSErWAcjA I cZySZcZENIE
- Strona 27 – rOZWIąZyWANIE prOBLEMóW; Problem
- Strona 28 – MONTAż; Kuchenkę mikrofalową można zamontować w pozycji A lub; Pozycja Wymiary wnęki; Wymiary w mm; MONTAż UrZąDZENIA
- Strona 29 – pODŁącZANIE UrZąDZENIA DO
- Strona 30 – INfOrMAcjE DOTycZącE OchrONy śrODOWISKA
- Strona 31 – WSpArcIE I OBSŁUGA KLIENTA
www.aeg.com
40
OBSŁUGA KUchENKI MIKrOfALOWEj
pOrADy DOTycZącE GOTOWANIA W KUchENcE MIKrOfALOWEj
Aby gotować/rozmrażać w kuchence
mikrofalowej, energie mikrofal muszą
przeniknąć przez pojemnik i żywność.
Dlatego ważne jest, aby użyć odpowiedniego
naczynia.
preferowane jest zastosowanie naczyń
okrągłych/owalnych zamiast kwadratowych
prostokątnych, ponieważ potrawa może się
przypalić w narożnikach.
Ważne jest, aby obracać, zmieniać ułożenie lub
mieszać potrawę, co zapewnia równomierne
podgrzanie.
po ugotowaniu potrawa musi zostać
pozostawiona na pewien czas, ponieważ
umożliwia to równomierne rozproszenie ciepła
w całej potrawie.
Charakterystyka potraw
Skład
potrawy zawierające dużą ilość tłuszczu lub cukru (np. pudding lub paszteciki)
wymagają ogrzewania przez krótszy czas. Należy zachować ostrożność, ponieważ
przegrzanie może spowodować pożar.
Gęstość
Gęstość potraw wpływa na czas gotowania. Lekkie porowate potrawy, takie jak ciasto
lub chleb, gotują się szybciej od ciężkich i gęstych potraw, takie jak, pieczeń i
zapiekanka.
Ilość
czas gotowania należy wydłużyć wraz ze zwiększeniem ilości żywności znajdującej się
w kuchence. (Na przykład: ugotowanie czterech ziemniaków potrwa dłużej niż dwóch.)
Wielkość
Małe potrawy i małe kawałki gotują się szybciej niż duże. W celu równomiernego
ugotowania wszystkie kawałki powinny być tej samej wielkości.
Kształt
potrawy o nieregularnych kształtach, takie jak piersi kurze lub udka gotują się dłużej niż
większe kawałki. potrawy o okrągłym kształcie gotują się z wykorzystaniem mikrofal
bardziej równomiernie niż kwadratowe.
Temperatura
potraw
początkowa temperatura potraw wpływa na wymagany czas gotowania. potrawy
mrożone gotują się dłużej niż te o temperaturze pokojowej. potrawy z nadzieniem, (np.
pączki należy przekłuć, aby wypuścić ciepło lub parę).
sposoby gotowania
rozmieszczenie Największe kawałki potrawy, (na przykład udka), należy umieścić przy zewnętrznych
ściankach naczynia.
przykrycie
Należy użyć folii spożywczej z otworami do kuchenek mikrofalowych lub odpowiedniej
pokrywki.
przekłuwanie
potrawy w skorupce, ze skórą lub błoną należy przed gotowaniem lub odgrzaniem
nakłuć w kilku miejscach, ponieważ wewnątrz potrawy gromadzi się para, która może
spowodować eksplozję potrawy, (np. ziemniaki, ryba, kurczak lub kiełbaski).
Ważne!
Nie należy podgrzewać jajek, (na przykład sadzonych lub na twardo), za
pomocą mikrofal, ponieważ mogą wybuchnąć nawet po zakończeniu gotowania.
Mieszanie,
obracanie i
zmiana
ułożenia
W celu równomiernego ugotowania konieczne jest, aby podczas gotowania mieszać,
obracać i zmieniać ułożenie potrawy. Zawsze należy mieszać i zmieniać ułożenie od
zewnątrz do środka.
pozostawienie po ugotowaniu potrawę należy pozostawić na pewien czas, aby umożliwić
równomierne rozproszenie ciepła w całej potrawie.
Osłona
Niektóre części rozmrażanej potrawy mogą się nagrzać. Nagrzane części można osłonić
małymi kawałkami folii aluminiowej, które odbijają mikrofale, (np. udka i skrzydełka
kurczaka).
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
www.aeg.com 32 SpIS TrEścI WyjąTKOWE MOżLIWOścI WAżNE INfOrMAcjE DOTycZącE BEZpIEcZEńST WA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33prZEGLąD UrZąDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ....
POLsKI 33 Unikanie zagrożenia pożarowego podczas pracy nie należy pozostawiać kuchenkimikrofalowej bez nadzoru. Ustawienie zbytwysokiej mocy lub zbyt długich czasów gotowaniamoże spowodować przegrzanie żywności idoprowadzić do pożaru. Gniazdo elektryczne musibyć łatwo dostępne, aby w sytuacji awaryj...
zamykają się prawidłowo oraz nie są wygięte lub skrzywione. b) Zawiasy i zatrzaski drzwiczek: należy sprawdzić, czy nie są uszkodzone ani poluzowane. c) Uszczelki drzwi i powierzchnie uszczelniające: należy sprawdzić, czy nie są uszkodzone. d) Wnętrze kuchenki i powierzchnia drzwiczek: należy sprawd...
Inne modele kuchenki mikrofalowe AEG
-
AEG MC1763E
-
AEG MCD2664E-M