PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW; KONSERWACJA I CZYSZCZENIE; Suszona wołowina - Zelmer ZFD1005 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Zelmer ZFD1005
Ładowanie instrukcji

6

PL

PL

warzywa różnią się konsystencją.

PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW

. Prawidłowe przechowywanie suszonych produktów jest bardzo ważne w celu zachowania ich jakości

i smaku. Należy przechowywać wszystkie suszone produkty w chłodnym, ciemnym miejscu. Im niższa

temperatura przechowywania produktu, tym dłużej zachowa on optymalną jakość.
. Jeśli to możliwe, należy przechowywać produkty w lodówce lub zamrażarce; można też przechowywać

suszone produkty w chłodnym miejscu w domu.
. Należy pamiętać, że światło wpływa negatywnie na jakość i wartości odżywcze żywności.
. Zalecamy przechowywanie produktów w hermetycznych workach lub w ciemnym pojemniku.
. Naturalna wysoka zawartość cukru i kwasów w przypadku wielu owoców umożliwia
długotrwałe przechowywanie.
. Pod warunkiem użycia prawidłowego opakowania i sposobu przechowywania większość owoców

można przechowywać przez rok, a warzywa przez maks. 6 miesięcy.
. Nie należy spożywać owoców ani warzyw, które mają jakiekolwiek oznaki zepsucia.

REHYDRATACJA PRODUKTÓW

Produkty suszone można poddać rehydratacji w wodzie na 3 sposoby:
. Owoce i warzywa można zanurzyć w wodzie na 2 do 6 godzin, zapewniając chłodzenie.
. Produkty można zanurzyć w gotującej wodzie na 5–10 minut do momentu osiągnięcia przez nie

odpowiedniej konsystencji.
. Ostatnim sposobem jest ugotowanie suszonych owoców i warzyw. W trakcie rehydratacji nie należy

dodawać żadnych przypraw ani cukru. Dobrą metodą jest dodanie 2 szklanek wody do owoców i

pozostawienie do zagotowania.

KONSERWACJA I CZYSZCZENIE

. Tacki dehydratora nadają się do mycia w zmywarce.
. Nie wolno zanurzać głównego modułu urządzenia w wodzie ani żadnej innej cieczy.
. Czyścić za pomocą lekko zwilżonej ściereczki i dokładnie osuszyć przed przechowywaniem.
. Przechowywać urządzenie w czystym, pozbawionym wilgoci miejscu, najlepiej w oryginalnym

opakowaniu.

PRZEPISY

Suszona wołowina

Przede wszystkim ważne jest użycie kawałka mięsa dobrej jakości. Należy wybrać polędwicę lub stek

o grubości 2,5 do 3,8 cm, odciąć tłuszcz i tkankę łączną. Tłuszcz utrudnia dobre wysuszenie mięsa, a

tkanka łączna powoduje, że suszoną wołowinę ciężko się żuje.
Aby łatwiej pociąć mięso, należy włożyć mięso do zamrażarki na mniej więcej 30 minut, aby lekko je

zamrozić. Następnie obrócić je i mrozić przez następne 15 minut. Ciąć mięso na paski o grubości 3 mm

w poprzek włókien.
Włożyć do marynaty na 3 godziny. Osuszyć zamarynowane paski mięsa papierowym ręcznikiem i

położyć je na tackę do suszenia.
Należy zawsze zabezpieczyć urządzenie papierem do pieczenia podczas obróbki kapiących produktów.

Paski mięsa suszyć do momentu osiągnięcia średniej suchości i stanu, w którym dają się wyginać bez

pękania. Wymaga to 6–16 godzin. Inaczej niż w przypadku innych suszonych mięs, suszona wołowina

powinna być lekko gliniasta, ale nie krucha.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 3 - OPIS

3 PL PL CHCIELIBYŚMY PODZIĘKOWAĆ ZA WYBÓR FIRMY ZELMER. MAMY NADZIEJĘ, ŻE PRODUKT ZAPEWNI CI SATYSFAKCJĘ I PRZYJEMNOŚĆ. OPIS 1. Pokrywka 2. Tacka3. Podstawa4. Panel sterujący5. Wyświetlacz LED6. Kontrolka7. Wyłącznik8. Przycisk zmniejszania wartości9. Przycisk Set10. Kontrolka11. Przycisk zwiększani...

Strona 4 - WAŻNE OSTRZEŻENIA

4 PL PL zdolnościach fizycznych, sensorycznych i umysłowych oraz bez doświadczenia i wiedzy, jeśli są nadzorowane lub poinstruowane w zakresie bezpiecznego użytkowania urządzenia i jeśli rozumieją związane z tym ryzyko. Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi zostać wymieniony przez producent...

Strona 5 - PRZED PIER

5 PL PL na gorącej powierzchni. W yjmować wtyczkę urządzenia zawsze w sposób bezpieczn y . Nie ciągnąć za przewód urządzenia w celu wyjęcia wtyczki z gniazdka. Nie wolno przenosić ani obsługiwać urządzenia mokrymi rękami. Nie zakrywać otworów wentylacyjnych na urządzeniu. Fir...