Zelmer SC1002 - Instrukcja obsługi - Strona 3

Zelmer SC1002
Ładowanie instrukcji

5

SC1002-002_v01

Dane techniczne

Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej

wyrobu.

Parowar jest urządzeniem klasy I, wyposażonym w prze

-

wód przyłączeniowy z żyłą ochronną i wtyczkę ze stykiem

ochronnym.

Parowar spełnia wymagania obowiązujących norm.

Urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektyw:

Urządzenie elektryczne niskonapięciowe (LVD)

– 2006/95/EC.

Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC)

– 2004/108/EC.

Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.

Deklaracja zgodności CE znajduje się na stronach

www.zelmer.pl

Opis urządzenia

(Rys. A)

1

Pokrywa

2

Miska do przygotowywania zup, gotowania ryżu i kasz

3

Górna miska parowa (oznaczona na uchwytach do prze

-

noszenia symbolem 3)

4

Odpinane dno górnej miski parowej

5

Środkowa miska parowa (oznaczona na uchwytach do

przenoszenia symbolem 2)

6

Odpinane dno środkowej miski parowej

7

Dolna miska parowa (oznaczona na uchwytach do prze

-

noszenia symbolem 1)

8

Tacka ociekowa

9

Miejsce na zioła i przyprawy

10

Dyfuzor pary

11

Wlew wody ze wskaźnikami Min-Max

12

Pokrętło minutnika (60 minut) ze wskaźnikiem zasilania

13

Zbiornik na wodę

Przygotowanie parowaru do użycia

Wyjmij urządzenie i wszystkie akcesoria z opakowania.

Usuń wszystkie samoprzylepne etykiety.

Umyj wszystkie części (oprócz zbiornika na wodę

z zespołem grzejnym) ciepłą wodą z dodatkiem płynu do

mycia naczyń.

Dokładnie opłucz w/w części parowaru i osusz je.

Wnętrze zbiornika na wodę przetrzyj wilgotną szmatką.

Nie zanurzaj zbiornika na wodę w wodzie.

Działanie i obsługa parowaru

(Rys. B)

1

Ustaw urządzenie na stabilnej, równej powierzchni z dala

od przedmiotów, które gorąca para może uszkodzić, na przy

-

kład ścian i wiszących szafek.

2

Wlej wodę bezpośrednio do zbiornika wody

(13)

, do

poziomu pomiędzy oznaczeniem Min-Max (nie przekraczając

poziomu maksymalnego 1,1 litra). Uzupełniaj wodę w czasie

gotowania wlewając ją przez wlew wody.

3

Tackę ociekową

(8)

umieść na zbiorniku wody

(13)

i upewnij się, czy leży na niej prawidłowo (płasko).
Na tacce ociekowej

(8)

w miejscu na zioła i przyprawy

(9)

możesz położyć świeże lub suszone przyprawy, aby dodać

potrawom aromatu i zwiększyć ich zalety zdrowotne. Tymia

-

nek, kolendra, bazylia, koperek, curry i estragon, a także czo

-

snek, kminek czy chrzan to tylko niektóre przyprawy wzmaga

-

jące aromat potrawy tak bardzo, że sól nie jest już potrzebna.
Tackę ociekową

(8)

można również używać bez umieszcza

-

nia na niej przypraw.

4

Włóż produkty do misek. Zaleca się wkładanie najwięk

-

szych porcji wymagających dłuższego gotowania do dolnej

miski parowej

(7)

.

Pojemność pojemników:

Górna miska parowa – 3,4 l

Środkowa miska parowa – 2,6 l

Dolna miska parowa – 2,5 l

Produkty przeznaczone do gotowania na parze

oczyść i ułóż luźno w miskach parowych, tak

aby nie odcinać całkowicie przepływu powie

-

trza w sitach misek parowych.

Do zbiornika wody nie dodawaj soli, pieprzu,

przypraw, ziół, wina, rosołu ani żadnych pły

-

nów poza wodą z kranu.

5

Miskę/miski postaw na zbiorniku wody

(13).

Parowar może mieć założone 1, 2 lub 3 miski parowe zależnie

od ilości produktów przeznaczonych do gotowania na parze.
Miski parowe

(3)

,

(5)

,

(7)

można łączyć wg rysunku przed

-

stawionego w rozdziale „Budowa urządzenia” (stosując dwie

miski, ściągnij górną miskę parową

(3)

; stosując jedną miskę,

ściągnij górną miskę parową

(3)

i środkową miskę parową

(5)

z urządzenia).

Urządzenie może być wykorzystane do gotowania ryżu.

Włóż ryż oraz wlej wodę do miski na ryż zgodnie z propor

-

cjami podanymi w Tabeli czasów gotowania a następnie włóż

miskę na ryż do miski parowej.
Urządzenie może być również wykorzystane do gotowania

jajek. Umieść jajka w dolnej misie parowej, w podstawie któ

-

rej znajdują się specjalne wgłębienia na jajka.

6

Przykryj urządzenie pokrywą.

7

Włóż wtyczkę przewodu zasilającego do gniazda sieci.

8

Ustaw pokrętło minutnika zgodnie z żądanym czasem

gotowania (patrz Tabela czasów gotowania). Maksymalny

czas do ustawienia to 60 minut. O włączeniu urządzenia

informuje zapalenie się niebieskiego ringu wokół pokrętła.

Para z urządzenia zacznie wydobywać się po ok. 50 sekun

-

dach od momentu włączenia urządzenia (gdy zbiornik wypeł

-

niony jest wodą do poziomu Max).

Jeżeli żądany czas gotowania wynosi mniej niż

3 minuty, najpierw przekręć pokrętło minutnika

w pozycję powyżej 5 minut, a następnie cofnij

do żądanego czasu gotowania.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa; Należy upewnić się, że poniższe wskazówki zostały; P L; Nieprzestrzeganie grozi uszkodzeniem mienia; Nie myj pod bieżącą wodą, ani nie zanurzaj zespołu; Wskazówka; Nieprzestrzeganie grozi obrażeniami; If the vinegar starts boiling and spilling over,; Ecology – environment protection

A B C 5 6 7 1 2 3 4 1 2 3 4 8 9 12 11 10 4 SC1002-002_v01 Szanowni Klienci! Gratulujemy wyboru naszego urządzenia i witamy wśród użytkowników produktów Zelmer. W celu uzyskania najlepszych rezultatów rekomendujemy używanie tylko oryginalnych akcesoriów irmy Zelmer. Zostały one zaprojektowane specjal...

Strona 4 - Dolewanie wody podczas gotowania; Przydatne rady; Warzywa

6 SC1002-002_v01 Podczas korzystania z urządzenia nie doty - kaj misek parowych, pokrywy, ani produktów w miskach parowych, gdyż grozi to poparzeniem. 9 W czasie pracy urządzenia wskaźnik poziomu wody informuje o ilości wody w zbiorniku. W razie potrzeby można dolać wody w trakcie pracy urządzenia...

Strona 5 - Mięso i drób; dlatego wybieraj miękkie, chude mięso i usuwaj z niego tłuszcz.; Ryby i owoce morza; Używaj miski do przygotowywania zup, gotowania ryżu i kasz

7 SC1002-002_v01 Warzywo Rodzaj Waga/liczba sztuk Sugerowane przyprawy Czas gotowania [min.] Zalecenia Marchew w talarkach Świeża 400 g Anyż, Mięta, Koperek 20-22 W połowie gotowania zamieszać. Kalaior Świeży/Mrożony 400 g Rozmaryn, Bazylia, Estragon 16-18/18-20 W połowie gotowania zamieszać. Szpina...