Czyszczenie i konserwacja; UWAGA: Urządzenie można czyścić dopiero po jego; Usuwanie kamienia ze zbiornika na wodę; Ekologia – zadbajmy o środowisko; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów: - Zelmer 37Z012 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Zelmer 37Z012
Strona: / 5

Spis treści:

Ładowanie instrukcji

7

Czyszczenie i konserwacja

(Rys. C)

1

Zawsze przed czyszczeniem upewnij się czy pokrętło

minutnika znajduje się w pozycji „stop” i wtyczka przewodu

przyłączeniowego jest wyciągnięta z gniazdka sieci.

UWAGA: Urządzenie można czyścić dopiero po jego

całkowitym wystygnięciu.

2

Wyjmij miski parowe, tackę ociekową, opróżnij je oraz

wylej wodę ze zbiornika na wodę i przetrzyj zbiornik wilgotną

szmatką.

3

Umyj wszystkie części urządzenia (oprócz zbiornika na

wodę z zespołem grzejnym) ciepłą wodą z dodatkiem płynu

do mycia naczyń.
Wyżej wymienione elementy parowaru można również myć

na górnym poziomie zmywarki, stosując krótki cykl mycia.

Jednakże stałe ich mycie w zmywarce może spowodo

-

wać niewielką utratę połysku powierzchni zewnętrznej i jej

matowienie.

4

Wytrzyj do sucha każdy element.

UWAGA: Nie myj pod bieżącą wodą, ani nie zanurzaj

zbiornika na wodę z zespołem grzejnym w wodzie.

Do mycia obudowy zespołu grzejnego nie używaj agresyw

-

nych detergentów w postaci emulsji, mleczka, past itp. Mogą

one między innymi usunąć naniesione informacyjne symbole

graiczne, takie jak: podziałki, oznaczenia, znaki ostrzegaw

-

cze, itp.

Usuwanie kamienia ze zbiornika na wodę

Po ok. ośmiu użyciach urządzenia usuń kamień napełnia

-

jąc zbiornik na wodę białym octem do poziomu przykrycia

zespołu grzejnego (grzałki). Pozostaw na noc a następnie

dokładnie umyj zbiornik na wodę przy użyciu wilgotnej ście

-

reczki nasączonej ciepłą wodą.

Ekologia – zadbajmy o środowisko

Każdy użytkownik może przyczynić się do ochrony środowi

-

ska. Nie jest to ani trudne, ani zbyt kosztowne. W tym celu:

Opakowania kartonowe przekaż na makulaturę.

Worki z polietylenu (PE) wrzuć do kontenera

na plastik.

Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego

punktu składowania, gdyż znajdujące się w

urządzeniu niebezpieczne składniki mogą być

zagrożeniem dla środowiska.

Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi !!!

Importer: Zelmer S.A. – Polska

Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:

w punktach serwisowych,

sklep internetowy – jak poniżej.

Telefony:

1. Salon Sprzedaży Wysyłkowej Zelmer S.A.:

wyroby/akcesoria – sklep internetowy:

www.zelmer.pl, e-mail: [email protected]

części zamienne:

tel. (017) 865-86-05, fax (017) 865-82-47

2. Zelmer S.A. – Sprawy handlowe:

tel. (017) 865-81-02, e-mail: [email protected]
3. Zelmer S.A. – Biuro reklamacji:

tel. (017) 865-82-88, (017) 865-85-04

e-mail: [email protected]

Producent/Importer nie odpowiada za ewentualne szkody spowodo-

wane zastosowaniem urządzenia niezgodnym z jego przeznacze

-

niem lub niewłaściwą jego obsługą.

Producent zastrzega sobie prawo modyikacji wyrobu w każdej chwili,

bez wcześniejszego powiadamiania, w celu dostosowania do prze

-

pisów prawnych, norm, dyrektyw albo z przyczyn konstrukcyjnych,

handlowych, estetycznych i innych.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - P L; Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa; Nie dotykaj gorących części urządzenia. Grozi to; Dane techniczne; Notes

A B C 1 2 3 4 5 6 13 12 14 15 7 8 9 11 10 17 16 5 P L Szanowni Klienci! Prosimy o uważne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Szczególną uwagę należy poświęcić wskazówkom bezpie - czeństwa. Instrukcję obsługi prosimy zachować, aby mogli Państwo z niej korzystać również w trakcie późniejszego ...

Strona 3 - Nie zanurzaj zbiornika na wodę w wodzie.; Obsługa i działanie parowaru

5 Budowa urządzenia (Rys. A) 1 Pokrętło minutnika (60 minut) 2 Lampka kontrolna zasilania 3 Wskaźnik poziomu wody 4 Zespół grzejny 5 Zbiornik na wodę 6 Komin odprowadzania pary 7 Uszczelka komina 8 Tacka ociekowa 9 Otwór odprowadzający wodę z tacki ociekowej 10 Miska parowa 1 11 Miska parowa 2 12 W...

Strona 4 - Por

6 TABELA CZASÓW GOTOWANIA Produkt Typ/Ilość (ml) Waga (gramy) Czas gotowania (min) Uwagi Cienki ilet świeży 450 5–10 Filetów nie układaj warstwami mrożony 450 15–20 Gruby ilet świeży 400 15–20 Cała ryba świeża 600 15–20 Małże świeże 1000 15–20 Otwórz muszle Krewetki świeże 200 15–20 Muszle świeże 10...