Tabela parametrów smażenia - Zelmer 04Z010 - Instrukcja obsługi - Strona 4

Zelmer 04Z010
Ładowanie instrukcji

6

odliczania czasu na wyświetlaczu widoczna jest wartość,

oznaczająca czas pozostały do końca smażenia. Ostat

-

nia minuta smażenia wskazywana jest w sekundach.

Przytrzymanie wciśniętego przycisku

„Set”

(7)

przez

ponad 2 sekundy w trakcie odliczania czasu powoduje

zatrzymanie odliczania czasu. Na wyświetlaczu pokaże się

wartość <00>. Można wtedy ponownie nastawić minutnik.

Wyświetlacz wyłączy się i urządzenie przełączy się na tryb

oczekiwania po ok. 5 sekundach od ostatniego wciśnięcia.

Po upływie ustawionego czasu, wyświetlacz pokaże

wartość <00> i urządzenie wyda pięciokrotny sygnał

dźwiękowy, który po chwili będzie powtórzony. Po 45 se

-

kundach urządzenie automatycznie przełączy się na tryb

oczekiwania, a wyświetlacz wyłączy się.

12

Po upływie ustawionego czasu i po zakończeniu smaże

-

nia usłyszysz pięciokrotny sygnał dźwiękowy.
W celu usmażenia kilku porcji, należy postępować w ten sam

sposób.

13

Po zakończeniu smażenia, podnieś rączkę

(3)

a kosz

(11)

automatycznie uniesie się do najwyższej pozycji tzw.

„pozycji ściekania”.

14

Następnie otwórz pokrywę

(1)

naciskając przycisk otwie

-

rania pokrywy

(6)

.

Uważaj na gorącą parę

.

15

Ostrożnie wyjmij kosz

(11)

z frytkownicy za pomocą racz

-

ki

(3)

. W razie potrzeby, potrząśnij koszem

(11)

nad frytkow

-

nicą w celu usunięcia nadmiaru oleju lub tłuszczu. Przełóż

usmażoną żywność do miski lub cedzaka wyłożonych papie

-

rem pochłaniającym tłuszcz np. ręcznikiem papierowym.

16

Po zakończeniu korzystania z urządzenia wyjmij wtyczkę

z gniazdka.
Jeśli nie używasz frytkownicy regularnie, przechowuj wy

-

stygnięty olej lub płynny tłuszcz w szczelnie zamkniętych

pojemnikach, najlepiej w lodówce lub chłodnym miejscu.

Napełnij pojemniki przelewając olej lub tłuszcz przez drobne

sitko, aby pozbyć się cząstek żywności.

Tabela parametrów smażenia

W tabeli poniżej prezentujemy przykładowe czasy przygotowania potraw i ustawienia temperatury. Jeżeli instrukcje na opako

-

waniu żywności różnią się od tych w tabeli, zawsze stosuj się do instrukcji podanych na opakowaniu.

ŚWIEŻA LUB ROZMROŻONA ŻYWNOŚĆ

Temp.

Rodzaj żywności

Zalecana ilość

Czas smażenia

160°C

Świeże ryby

450 g

5 – 7 min

170°C

Kurczak (udka)

3 – 5 sztuk

12 – 15 min

Pieczarki

6 – 8 sztuk

2 – 3 min

Warzywa w cieście (np. kalaior)

8 – 10 sztuk

2 – 3 min

180°C

Chińskie sajgonki

8 – 10 sztuk

6 – 7 min

Panierowane kawałki kurczaka

8 – 10 sztuk

3 – 4 min

Mini przekąski

8 – 10 sztuk

3 – 4 min

Ryba (kawałki) w cieście

8 – 10 sztuk

3 – 4 min

Krewetki

8 – 10 sztuk

3 – 4 min

Jabłko w cieście

5 sztuk

3 – 4 min

190°C

Domowe frytki

650 – 1000 g

8 – 9 min

Chipsy (bardzo cienkie plasterki ziemniaków)

600 g

3 – 4 min

Bakłażan (plastry)

600 g

3 – 4 min

Krokiety mięsne/rybne

5 sztuk

4 – 5 min

MROŻONA ŻYWNOŚĆ

Temp.

Rodzaj żywności

Zalecana ilość

Czas smażenia

170°C

Kurczak (udka)

3 – 4 sztuki

15 – 20 min

Mini placki ziemniaczane

4 sztuki

3 – 4 min

180°C

Chińskie sajgonki

2 – 3 sztuki

10 – 12 min

Medaliony z kurczaka w gotowej panierce

6 sztuk

9 min

Mini przekąski

8 – 10 sztuk

4 – 5 min

Ryba (kawałki) w cieście

8 – 10 sztuk

9 min

Krewetki

8 – 10 sztuk

4 – 5 min

Mrożone frytki proste/karbowane

650 – 1000 g

9 min

Krokiety mięsne/rybne

4 sztuki

6 – 7 min

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 2 - Szanowni Klienci; P L; Nie zanurzaj w wodzie elementów grzewczych lub; Ecology – Environment protection

A B 1 13 14 678 2 3 4 5 5 6 7 1 2 3 4 8 9 12 16 15 14 13 11 10 4 Szanowni Klienci Prosimy o uważne przeczytanie niniejszej instrukcji użytko - wania. Szczególną uwagę należy poświęcić wskazówkom dotyczącym bezpieczeństwa, tak aby podczas użytkowania frytkownicy zapobiec wypadkom i/lub uniknąć uszkod...

Strona 3 - Sposób korzystania z minutnika; Dane techniczne; Pojemność

5 zastosować dodatkowe środki ostrożności, aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu. UWAGA: Nigdy nie wolno mieszać dwóch różnych ro - dzajów oleju lub tłuszczu. 3 Zamknij pokrywę (1) i włóż wtyczkę do gniazdka sie - ci elektrycznej. Zaświeci się czerwona lampka kontrolna „POWER” (4) sygnalizująca ...

Strona 4 - Tabela parametrów smażenia

6 odliczania czasu na wyświetlaczu widoczna jest wartość, oznaczająca czas pozostały do końca smażenia. Ostat - nia minuta smażenia wskazywana jest w sekundach. Przytrzymanie wciśniętego przycisku „Set” (7) przez ponad 2 sekundy w trakcie odliczania czasu powoduje zatrzymanie odliczania czasu. Na ...