PRAKTYCZNE PORADY - Whirlpool AKZ97890IX - Instrukcja obsługi - Strona 7

Piekarnik Whirlpool AKZ97890IX – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
PL
7
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji,
akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych
rodzajów potraw. Czasy pieczenia są liczone od
momentu włożenia potrawy do piekarnika, z
wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania
wstępnego. Temperatury oraz czasy pieczenia są
orientacyjne i zależą od ilości potrawy lub od rodzaju
akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe
sugerowane ustawienia, a jeśli potrawa nie jest
wystarczająco dopieczona, należy użyć wyższych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w
zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub form
do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować
również naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego
(pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco się
wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji „Termoobieg”, można
jednocześnie piec różne potrawy wymagające tej
samej temperatury (np. ryby i warzywa), umieszczając
je na różnych półkach. Potrawy wymagające
krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej,
pozostawiając te, które powinny piec się dłużej.
MIĘSO
Można stosować dowolne blachy lub naczynia
żaroodporne, dopasowane do rozmiarów pieczonego
mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości rosołu, aby nieco zwilżyć
mięso i dodać smaku. Należy pamiętać, że w trakcie
tej operacji jest wytwarzana para. Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10–15 min lub
zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę
samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu
powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki
grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić
mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Ostrożnie otworzyć drzwi, ponieważ z urządzenia
może wydostać się gorąca para.
Zaleca się stosowanie tacy, na której będą gromadzić
się ściekające soki — należy do niej wlać pół litra
wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na
którym grillowane są produkty. W razie potrzeby
uzupełniać wodę.
DESERY
Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem
funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na
jednym poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem.
Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać
funkcję termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie
w taki sposób, aby zapewnić swobodną cyrkulację
powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym
punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto
jest gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę.
W przeciwnym razie, ciasto może nierówno
wyrosnąć po bokach.
Jeśli wypiek „pęcznieje” podczas pieczenia,
następnym razem należy ustawić niższą temperaturę
i rozważyć zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub
łagodniejsze mieszanie ciasta.
Ciasta z soczystym nadzieniem lub dodatkami
(takimi jak serniki, ciasta owocowe) wymagają
użycia funkcji „Piecz. Konwekcyjne”. Jeśli spód
ciasta jest zbyt wilgotny, należy skorzystać z niższej
półki i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi
herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
PIZZA
Lekko nasmarować blachę tłuszczem, aby spód pizzy
był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich
czasu pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.
WYRASTANIE
Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zaleca się
przykrycie go wilgotną ściereczką. Czas wyrastania
przy użyciu tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią
w porównaniu z czasem wyrastania w temperaturze
pokojowej (20–25 °C). Czas wyrastania ciasta na pizzę
to mniej więcej godzina na 1 kg ciasta.
PRAKTYCZNE PORADY
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
PL 1 OPIS PRODUKTU PANEL STEROWANIA 1. Panel sterowania 2. Wentylator 3. Grzałka okrągła (niewidoczna) 4. Prowadnice półek (poziom jest zaznaczony na froncie piekarnika) 5. Drzwiczki 6. Grzałka górna/grill 7. Oświetlenie piekarnika 8. Miejsce podłączenia sondy do mięsa (jeżeli w wyposażeniu) 9. Ta...
2 AKCESORIA RUSZT BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY TŁUSZCZ BLACHA DO PIECZENIA WYSUWANE PROWADNICE * (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH) SONDA DO MIĘSA (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH) Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu. Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie. UMIESZCZANI...
PL 3 KONWENCJONALNE Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym poziomie. GRILL Do grillowania kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania mięsa zaleca się stosowanie blachy na ściekający tłuszcz: Blachę na ściekają...
Inne modele piekarniki Whirlpool
-
Whirlpool AKZM8420NB
-
Whirlpool OASKC8V1SWBLG
-
Whirlpool W11I OM1 4MS2 H