ZASADY GOTOWANIA W KUCHENKACH - VITEK VT-1692 SR - Instrukcja obsługi - Strona 4

VITEK VT-1692 SR
Ładowanie instrukcji

32

POLSKI

przedmiotów, nie pozostawiaj

w niej pa-

pieru lub produktów.

UWAGA!

Nie wolno podgrzewać pły-

nów oraz innych potraw w zamkniętych
pojemnikach, ponieważ grozi to wybu-
chem pojemnika

.

8. W

yjmując naczynie z podgrzanym na-

pojem należy zachować szczególną
ostrożność ponieważ napoje ogrzewa-
ne w kuchence mikrofalowej mogą za-
cząć kipieć z opóźnieniem.

9. Nie wolno używać kuchenki do smaże-

nia.

10.

Nie wolno gotować ani podgrzewać w
kuchence mikrofalowej jaj w skorupce,
gdyż mogą one wybuchnąć, nawet po
zakończeniu podgrzewania

.

11. Wszelkie produkty z grubą skórką jak

np. ziemniaki, kabaczki lub jabłka nale-
ży gotować po ich nakłuciu.

12. Podgrzewając jedzenie dla dzieci aby

uniknąć oparzeń przed podaniem dzie-
cku butelki zamieszaj jej

zawartość i

sprawdź jej ciepłotę.

13.

Naczynia kuchenne mogą nagrzać się
w wyniku przepływu ciepła z podgrza-
nej żywności, więc

n

ależy używać ręka-

wic lub ochraniaczy

.

14.

Przed użyciem należy sprawdzić, czy
dane naczynie nadaje się do gotowania
w kuchence mikrofalowej

.

15. Nie zasłaniaj otworów wentylacyjnych

umieszczonych na obudowie kuchenki.

16. Kuchenki nie należy przechowywać ani

używać na zewnątrz.

17. Nie używaj kuchenki w pobliżu wody,

zlewu kuchennego, w mokrych piwni-
cach lub basenach

.

18. Nie zanurzaj przewodu zasilającego ani

wtyczki sieciowej w wodzie.

19. Unikaj kontaktu przewodu zasilające-

go i wtyczki sieciowej z gorącymi po-
wierzchniami.

20. Nie pozwalaj, aby przewód zasilający

urządzenia zwisał poza krawędzią sto-
łu.

21. Podczas czyszczenia drzwiczek i we-

wnętrznych powierzchni kuchenki mi-
krofalowej używaj łagodnych środków
myjących, Używaj miękkiej szmatki lub
gąbki. Nie stosuj środków ściernych.

UWAGA!

Wykonywanie jakichkolwiek na-

praw, bądź czynności, wiążących się ze
zdejmowaniem wszelkich osłon zabezpie-
czających przed działaniem mikrofal jest
niebezpieczne.

Nie naprawiaj kuchenki sa-

modzielnie!

ZASADY GOTOWANIA W KUCHENKACH

MIKROFALOWYCH

• Podczas przygotowania bekonu nie

umieszczaj go bezpośrednio na szklanej
tacy, lokalne nagrzewanie szklanej tacy
może spowodować na niej pęknięcia.

• Podczas gotowania używaj naczyń prze-

znaczonych do kuchenek mikrofalowych

,

umieszczając je na szklanej tacy.

• Aby równomiernie przygotować produkty

układaj grubsze kawałki bliżej brzegów

.

• Przestrzegaj czasu gotowania. Nastaw

najmniejszy czas gotowania i w przy-
padku konieczności dodaj jeszcze. Nie
przekraczaj czasu gotowania produktów,
może to spowodować zapalenie.

• Gotuj potrawy używając szklanej pokry-

wy. Pokrywa z

apobiega rozpryskiwaniu

się

soku lub tłuszczu i pomoże składni-

kom równomiernie gotować się.

• Aby przyśpieszyć proces gotowania je-

den raz przewróć produkty łatwego przy-
gotowania jak np. kurczaki lub hambur-
gery. Jeśli kawałki mięsa są duże należy
przynajmniej dwa razy przewrócić w
trakcie gotowania.

• Mieszaj potrawę w trakcie gotowania,

z

ataczając koła z góry w dół

,

rozgarnia-

jąc składniki na boki

.

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE WYBORU

NACZYŃ

• Idealnym materiałem, z którego powinny

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 3 - POLSKI

KUCHENKA MIKROFALOWA OPIS 1. System blokady awaryjnej do odłą-czania zasilania w przypadku otwarcia drzwiczek podczas pracy kuchenki 2. Wziernik 3. Szklana taca 4. Podpórka szklanej tacy 5. Pierścień obrotowy 6. Wyjście mikrofal 7. Pokrętło ustawiania mocy POWER (MOC) 8. Pokrętło ustawiania czasu go...

Strona 4 - ZASADY GOTOWANIA W KUCHENKACH

32 POLSKI przedmiotów, nie pozostawiaj w niej pa- pieru lub produktów. UWAGA! Nie wolno podgrzewać pły- nów oraz innych potraw w zamkniętych pojemnikach, ponieważ grozi to wybu-chem pojemnika . 8. W yjmując naczynie z podgrzanym na- pojem należy zachować szczególną ostrożność ponieważ napoje ogrzew...

Strona 5 - • Mikrofale nie są w stanie przeniknąć; Sprawdzanie naczyń przed użyciem w; Naczynie; WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE UZIEMIENIA; rójżyłowego; INSTALACJA

33 POLSKI być wykonany naczynia do kuchenki mi-krofalowej, jest materiał przezroczysty, przepuszczający mikrofale i pozwalający na to, aby energia przepływała przez po-jemnik i ogrzewała żywność. • Mikrofale nie są w stanie przeniknąć przez metal, dlatego naczyń z wykończe-niem z metalu ...

Inne modele kuchenki mikrofalowe VITEK