POLSKI; SOKOWIRÓWKA - VITEK VT-1609 ST - Instrukcja obsługi - Strona 3

VITEK VT-1609 ST
Ładowanie instrukcji

22

POLSKI

SOKOWIRÓWKA

OPIS

1. Popychacz
2. Szyjka pokrywki
3. Pokrywka
4. Tarko-filtr
5. Zbiornik na sok
6. Dziubek zlewu soku
7. Zatrzaski mocujące
8. Pojemnik na miękisz
9. Blok silnikowy
10. Przełącznik trybu działania
11. Pojemnik na sok z oddzielaczem piany
12. Nóżki oporowe

WAŻNE ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA
Przed użyciem napędu elektrycznego
należy uważnie przeczytać niniejszą
instrukcję obsługi

.

Prosimy zachować niniejszą instrukcję
obsługi, aby móc ją wykorzystać w cha-
rakterze podręcznika obsługi.

Maksymalnie dopuszczalny czas nie -
przerwanego działania – nie więcej
niż 1 minutay z przerwą nie krótszą
niż 1 minuta.

• Dane urządzenie należy użytkować wy-

łącznie zgodnie z przeznaczeniem, jak
to opisano w instrukcji.

• Przed podłączeniem urządzenia do sieci

elektrycznej należy upewnić się, że ro-
bocze napięcie, podane na urządzeniu
jest takie samo jak w sieci elektrycznej w
Państwa mieszkaniu.

• Sokowirówkę należy użytkować na rów-

nej i stabilnej powierzchni.

Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy starannie wymyć wszystkie zdej-
mowalne części, które będą mieć stycz-
ność z produktami jadalnymi.

• Należy zachować ostrożność, kiedy bę-

dziecie trzymać Państwo w rękach tar-
ko-filtr, gdyż ma on ostre tnące ząbki.

Tarko-filtr przed każdym użyciem so-
kowirówki należy sprawdzić. Jeśli będą

ujawnione jakiekolwiek uszkodzenia, na-
leży zaprzestać użytkowania sokowirów-
ki i wymienić tarko-filtr.

Należy użytkować wyłącznie tylko te
części i nasadki, które wchodzą do kom-
pletu dostawy.

• Urządzenie zabrania się użytkować poza

pomieszczeniem.

• Samo urządzenie i sieciowy kabel elek-

tryczny należy przechowywać z dala od
gorących powierzchni, źródeł ciepła i
ostrych przedmiotów.

Zanim zaczniecie Państwo użytkować
sokowirówkę, należy się upewnić, że
wszystkie części są prawidłowo założo-
ne.

• Sokowirówką można się posługiwać tyko

w tym przypadku, jeśli zatrzaski mocują-
cy jest zamknięte na pokrywce sokowi-
rówki.

Nie należy dopuszczać do tego, aby
do szyjki pokrywki wpadały postron-
ne przedmioty. Należy również usuwać
wszelkie niejadalne części, takie jak
twarda skórka albo pestki (np., od wiśni,
brzoskwini) zanim się zacznie wyciskać
sok.

• W trakcie pracy zabrania się przepychać

produkty przez szyjkę pokrywki palcami
lub jakimikolwiek innymi przedmiotami,
np. łopateczką. W tym celu należy po-
sługiwać się wyłącznie popychaczem.

• Nie należy schylać się nad szyjką w trak-

cie działania urządzenia, gdyż kawa-
łeczki warzyw/owoców mogą wylecieć z
szyjki I zranić użytkownika.

• Sokowirówka nie jest przeznaczona do

rozdrabniania mięsa I mieszania jakich-
kolwiek produktów.

Sokowirówkę zabrania się rozbierać,
jeśli jest podłączona do sieci elek-
trycznej.

• Zatrzask można otwierać tylko po wyłą-

czeniu urządzenia i po całkowitym za-
trzymaniu się obrotów tarko-filtra.

• W razie zawilgoceni się korpusu urządze-

22

1609.indd 22

1609.indd 22

08.06.2009 16:33:57

08.06.2009 16:33:57

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 3 - POLSKI; SOKOWIRÓWKA

22 POLSKI SOKOWIRÓWKA OPIS 1. Popychacz2. Szyjka pokrywki3. Pokrywka4. Tarko-filtr5. Zbiornik na sok6. Dziubek zlewu soku7. Zatrzaski mocujące8. Pojemnik na miękisz9. Blok silnikowy10. Przełącznik trybu działania11. Pojemnik na sok z oddzielaczem piany12. Nóżki oporowe WAŻNE ŚRODKI BEZPIECZ...

Strona 4 - Przygotowanie do użycia; w razie ujawnienia w

23 POLSKI nia, należy urządzenie odłączyć od sieci i wytrzeć jego korpus suchą ściereczką. • Zaraz po zakończeniu pracy należy ro- bot wyłączyć i wyjąć wtyczkę kabla elek-trycznego z gniazdka. • Zabrania się wyciągać wtyczkę kabla elektrycznego mokrymi rękoma. • Zabrania się pozostawia...

Strona 5 - - sokowirówka włącza się tylko w tym

24 POLSKI Uwaga: - «1/ małe obroty» - dla wyciskania soku z miękkich warzyw/owoców (pomidory, gruszki, truskawki, po-marańcze, śliwki, winogrona, tykwa, cebula, ogórki itd.). - «2/duże obroty» - dla wyciskania soku z twardych warzyw/owoców (karczochy, ,marchewka, jabłka, pa-pryka, ćwikła, ziemniaki...