Ryobi RBC1226i 5133002506 Trymer – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
110
| Polski
■
Upewni
ć
si
ę
,
ż
e wszystkie elementy
zabezpieczaj
ą
ce, os
ł
ony i uchwyty s
ą
prawid
ł
owo i bezpiecznie zamocowane.
■
Nie wolno modyfikowa
ć
maszyny w
ż
aden
sposób. akumulator zagrzewa si
ę
jedynie
w wypadku przed
ł
u
ż
onego u
ż
ywania
narz
ę
dzia.
■
Nale
ż
y stosowa
ć
wy
łą
cznie
ż
y
ł
k
ę
tn
ą
c
ą
producenta. Nie u
ż
ywaj
ż
adnych innych
akcesoriów tn
ą
cych.
ZASADY BEZPIECZE
Ń
STWA DOTYCZ
Ą
CE PRACY
Z PRZYCINARK
Ą
DO
Ż
YWOP
Ł
OTU
■
Oprócz powy
ż
szych zasad w trakcie
u
ż
ywania produktu jako przycinarki do
ż
ywop
ł
otu obowi
ą
zuj
ą
poni
ż
sze dodatkowe
zalecenia.
■
W trakcie zak
ł
adania i zdejmowania no
ż
y/
tarcz nale
ż
y nosi
ć
wytrzyma
ł
e r
ę
kawice,
poniewa
ż
maj
ą
one ostre kraw
ę
dzie.
■
Nie wolno próbowa
ć
dotyka
ć
ani
zatrzymywa
ć
obracaj
ą
cego si
ę
ostrza.
■
Kontakt z no
ż
em/tarcz
ą
w ruchu mo
ż
e
spowodowa
ć
powa
ż
ny uraz. Nale
ż
y
utrzymywa
ć
odpowiedni
ą
kontrol
ę
nad
narz
ę
dziem, trzymaj
ą
c je obydwiema
r
ę
kami do momentu ca
ł
kowitego
wyhamowaniu obrotów no
ż
a/tarczy.
■
Uszkodzone ostrze nale
ż
y niezw
ł
ocznie
wymieni
ć
. Przed ka
ż
dym u
ż
yciem nale
ż
y
upewni
ć
si
ę
,
ż
e ostrze jest prawid
ł
owo
za
ł
o
ż
one i bezpiecznie zamocowane.
■
Nale
ż
y stosowa
ć
wy
łą
cznie zamienne
ostrze Tri-Arc™ producenta. Nie u
ż
ywaj
ż
adnych innych akcesoriów tn
ą
cych.
■
Nigdy nie wolno ci
ąć
materia
ł
u o
ś
rednicy
powy
ż
ej 13 mm.
■
Przycinarka do
ż
ywop
ł
otu wyposa
ż
ona jest
w uprz
ąż
. Nale
ż
y starannie dopasowa
ć
uprz
ąż
, aby umo
ż
liwia
ł
a ona komfortowe
trzymanie maszyny oraz aby zwisa
ł
a z
prawej strony.
■
Nale
ż
y sprawdzi
ć
, w jaki sposób nale
ż
y
obs
ł
ugiwa
ć
mechanizm szybkiego
zwalniania i prze
ć
wiczy
ć
u
ż
ywanie
go przed uruchomieniem maszyny.
Prawid
ł
owe u
ż
ycie mo
ż
e zapobiec
powa
ż
nym obra
ż
eniom cia
ł
a w razie
nag
ł
ej sytuacji. Nigdy nie nale
ż
y zak
ł
ada
ć
dodatkowej odzie
ż
y na uprz
ąż
, poniewa
ż
spowodowa
ł
oby to ograniczenie dost
ę
pu
do mechanizmu szybkiego zwalniania.
■
Do przechowywania lub transportu na
ostrze nale
ż
y zak
ł
ada
ć
os
ł
on
ę
. Przed
uruchomieniem urz
ą
dzenia nale
ż
y zdj
ąć
os
ł
on
ę
ostrza. Je
ś
li nie zostanie zdj
ę
ta,
os
ł
ona ostrza mo
ż
e zosta
ć
odrzucona z
du
żą
si
łą
gdy ostrze zacznie pracowa
ć
.
■
Zachowaj szczególn
ą
ostro
ż
no
ść
w
przypadku u
ż
ywania produktu z ostrzem.
Je
ś
li obracaj
ą
ce si
ę
ostrze zetknie si
ę
z
przedmiotem, którego nie mo
ż
e przeci
ąć
,
mo
ż
e doj
ść
do odskoczenia ostrza.
Takie zetkni
ę
cie mo
ż
e spowodowa
ć
ca
ł
kowite zablokowanie ostrza i nast
ę
pnie
gwa
ł
towne „odrzucenie” kosiarki.
Reakcja mo
ż
e by
ć
na tyle gwa
ł
towna,
ż
e
grozi utrat
ą
kontroli nad urz
ą
dzeniem.
Zjawisko odrzutu mo
ż
e wyst
ą
pi
ć
bez
ostrze
ż
enia w przypadku ze
ś
li
ź
ni
ę
cia si
ę
,
zablokowania, lub zakleszczenia ostrza.
Prawdopodobie
ń
stwo takiego zdarzenia
wzrasta, gdy ci
ę
ty materia
ł
nie jest dobrze
widoczny.
■
Ze wzgl
ę
du na wygod
ę
i bezpiecze
ń
stwo
ci
ę
cia do ci
ę
tej trawy nale
ż
y zbli
ż
a
ć
si
ę
od prawej do lewej strony. W przypadku
kontaktu z nieoczekiwanym obiektem
lub zdrewnia
ł
ymi
ł
odygami mo
ż
e go
zminimalizowa
ć
zjawisko odskoczenia
ostrza. Do obs
ł
ugi tego urz
ą
dzenia nale
ż
y
przez ca
ł
y czas u
ż
ywa
ć
obydwu r
ą
k.
TRANSPORT I PRZECHOWYWANIE
■
Przed schowaniem lub transportem
produktu nale
ż
y zatrzyma
ć
go i odczeka
ć
,
a
ż
ostygnie.
■
Usun
ąć
z produktu wszelkie
zanieczyszczenia.
■
Gdy produkt nie jest u
ż
ywany, nale
ż
y
zak
ł
ada
ć
os
ł
on
ę
ostrza.
■
Przed od
ł
o
ż
eniem urz
ą
dzenia w miejsce
przechowywania, nale
ż
y je od
łą
czy
ć
od
zasilania i zwin
ąć
przewód zasilaj
ą
cy.
Nale
ż
y przechowywa
ć
urz
ą
dzenie w
ch
ł
odnym, suchym i dobrze wentylowanym
Spis treści
- 9 PRZYGOTOWANIE
- 10 łą
- 13 TRANSPORT I PRZECHOWYWANIE
- 15 ąż; OSTRZE; SYMBOLE PRODUKTU
- 16 SYMBOLE W TYM PODR
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)