załączony w zestawie) - Kenwood TCM400YE - Instrukcja obsługi - Strona 6

Kenwood TCM400YE Toster – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

English

97

98

Funkcja odmrażania

l

Aby odmrozić zamrożony chleb, za
pomocą regulatora przyrumienienia
wybrać ustawienie funkcji
odmrażania.

(A)

l

Aby opiec jeden kawałek chleba,
włożyć kromkę do otworu

.

Wybrać żądane ustawienie
przyrumienienia i opuścić
dźwigienkę. Nacisnąć przycisk
funkcji

– przycisk zaświeci

się.

funkcja opiekania bajgli (B)

l

Podczas opiekania bajgli należy
umieszczać je w opiekaczu
przekrojoną częścią skierowaną w
stronę środkowej grzałki. Wybrać
żądane ustawienie przyrumienienia
i opuścić dźwigienkę. Nacisnąć
przycisk funkcji opiekania bajgli –
przycisk zaświeci się.

l

Uwaga: podczas opiekania bajgli
przy użyciu funkcji do bajgli
środkowe grzałki grzeją mocniej
niż grzałki znajdujące się z przodu
i z tyłu opiekacza.

Opiekana jest

wtedy tylko jedna strona bajgla.

użytkowanie opiekacza
– wskazówki

l

Aby opiec suchy chleb lub uzyskać
jedynie lekkie zrumienienie, należy
wybrać jedno z niższych ustawień.

l

Przy opiekaniu tylko jednej kromki
chleba może zdarzyć się, że
jedna jej strona będzie bardziej
przyrumieniona niż druga. Jest to
zjawisko normalne.

l

Suchy/czerstwy chleb oraz chleb
cienko pokrojony opieka się
szybciej niż chleb świeży lub chleb
krojony grubo. Należy w związku
z tym wybierać wtedy niższe niż
zazwyczaj ustawienie regulatora
przyrumienienia.

l

Najlepsze wyniki można osiągnąć
dobierając kromki równej grubości
i wielkości i o tym samym stopniu
świeżości.

l

Aby chleb został równomiernie
przyrumieniony, przed każdym

opiekaniem należy odczekać
minimum 30 sekund, aby
regulator przyrumienienia mógł się
automatycznie wyzerować. Można
ewentualnie przy kolejnej opiekanej
partii wybrać niższe ustawienie.

bezpieczne
użytkowanie rusztu do
podgrzewania

l

Nie dotykać gorących
powierzchni – w szczególności
metalowego wierzchu urządzenia.

1 Używając rusztu do podgrzewanie,

nie wybierać wyższego niż

ustawienia regulatora

przyrumienienia.

2 Nigdy nie przykrywać rusztu

całkowicie.

3 Nie owijać żywności podgrzewanej

na ruszcie. Plastikowa folia do
żywności stopi się i może się
zapalić. Folia aluminiowa odbija
ciepło, co może spowodować
uszkodzenie opiekacza.

4

Podczas korzystania z opiekacza
należy wyjąć ruszt do opiekania,
aby się nim nie poparzyć.

użytkowanie rusztu do
podgrzewania

(jeżeli

załączony w zestawie)

1 Umieścić ruszt na opiekaczu

3

.

2 Podgrzewane pieczywo położyć na

ruszcie (grubsze kawałki można
przekroić na pół, co przyspieszy
podgrzewanie).

3 Regulator przyrumienienia ustawić

na pozycji

nie wyższej

niż

.

Opuścić dźwigienkę.

4

Po zakończeniu podgrzewania
dźwignia automatycznie się
podniesie. Przewrócić podgrzewaną
żywność na drugą stronę i
powtórzyć proces. Zachować
ostrożność, by nie przypalić
jedzenia.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)