Zelmer 478 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Zelmer 478 Sokowirówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

9

Po zakończeniu pracy
(odwirowywaniu soku)

(Rys. F)

1

Wyłącz sokowirówkę, naciśnij przycisk

(a)

, lampka

(c)

zgaśnie.

2

Wyjmij wtyczkę przewodu przyłączeniowego z gniazdka

sieci.

Po zatrzymaniu się silnika przystąp do demontażu soko

-

wirówki w celu umycia części (patrz pkt. „

Przygotowanie

sokowirówki do pracy

”).

Opróżnij zbiornik resztek

(8)

z nagromadzonych wytło

-

czyn.

Nie dopuszczaj do przepełnienia zbiornika resztek

(8)

.

W czasie jego wyciągania nadmiar wytłoczyn w momen

-

cie przechylenia zbiornika może z niego wypaść.

Zasady konserwacji sokowirówki

Po każdorazowym użyciu sokowirówki należy ją dokład

-

nie umyć nie dopuszczając do zasychania soku i resztek

owoców.

Zabrudzenia w szczelinach lub rogach usuń szczoteczką

do mycia butelek lub szczoteczką do mycia zębów.

Napęd czyść wilgotną ściereczką skropioną środkiem do

mycia naczyń. Następnie wytrzyj go do sucha.

W przypadku, gdy do wnętrza napędu dostanie się

woda lub sok należy przerwać pracę i oddać urządze

-

nie do kontroli w punkcie serwisowym.

Elementy wyposażenia takie, jak: miska sokowa

(2)

, kor

-

pus miski

(3)

, pokrywa

(5)

, popychacz

(7)

oraz pojemnik

resztek

(8)

myj w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do

mycia naczyń.

Można również je myć w zmywarkach do naczyń w temp.

max. 60°C.

Wyjątek stanowi sito

(4)

. Do jego mycia stosuj wyłącznie

szczoteczkę o twardym włosiu.

Do mycia sita nie sto

-

suj żadnych metalowych szczotek!

Pod wpływem długotrwałego użytkowania może wystą

-

pić zjawisko przebarwienia elementów wykonanych

z tworzywa sztucznego. Nie traktuj tego jako wady.

Zabarwienia powstałe z marchwi można usunąć przecie

-

rając je szmatką nasączoną olejem jadalnym.

Po umyciu dokładnie wysusz wszystkie części.

Zmontuj sokowirówkę w sposób opisany wcześniej

(patrz. pkt. „

Przygotowanie sokowirówki do pracy

”).

Zwiń przewód w schowku znajdującym się w podstawie

napędu sokowirówki.

Zwracaj szczególną uwagę na przezroczyste (transpa

-

rentne) części z tworzyw. Są one wrażliwe na uderze

-

nia i upadki. Łatwo wtedy mogą ulec uszkodzeniu.

Jak robić soki z warzyw i owoców

Owoce i warzywa przeznaczone do wyciskania soków

powinny być świeże oraz starannie umyte. Przygotowa

-

nie warzyw polega na ich oczyszczeniu z piasku i ziemi

pod bieżącą wodą i obraniu. Publikacje na temat robie

-

nia soków zalecają moczenie warzyw przez 5 minut

w wodzie z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego.

Warzywa w ten sposób przygotowane nie ciemnieją

w procesie rozdrabiania i sok z nich ma naturalny kolor.

Owoce jagodowe myj bezpośrednio przed użyciem, gdyż

szybko tracą swoją świeżość.

Dobór warzyw i owoców zależy od pory roku, od upodo

-

bań smakowych, zaleceń zdrowotnych. Na wartość

odżywczą soków z warzyw i owoców ma wpływ sposób

postępowania przy ich sporządzaniu.

Soki przygotowuje się z soczystych gatunków warzyw

i owoców, które powinny być dojrzałe, świeże, ponieważ

uzyskuje się z nich najwięcej soku o doskonałym smaku

i aromacie.

Do sporządzania napojów nadają się następujące

warzywa: pomidory, marchew, seler, buraki, pietruszka,

cebula, kapusta, ogórki, czarna rzepa, rabarbar, itp. Dla

celów dietetycznych można przygotowywać soki z sałaty,

szpinaku, pora i innych warzyw.

Takie warzywa, jak: rzodkiew, szczypiorek, nać pie

-

truszki, koper, rzeżuchę dodaje się do napojów drobno

pokrojone.

Soki owocowe można otrzymywać prawie ze wszystkich

gatunków owoców.

Jabłka, brzoskwinie, morele i śliwki powinny być po umy

-

ciu sparzone wrzątkiem w cedzaku kuchennym.

Z owoców zawierających pestki usuń je, ponieważ

mogłyby uszkodzić sokowirówkę.

Wyciskanie soku ze śliwek, jagód, malin, miękkich

gruszek i jabłek oraz innych owoców jest kłopotliwe.

Z miąższu tych owoców tworzy się gąbczasta masa,

która zatyka otwory sitka. Owoców tych można używać

do wyciskania soku mieszając je w małych ilościach

z innymi owocami lub warzywami i należy częściej czy

-

ścić sito.

Warzywa korzeniowe i owoce twarde należy pokroić na

kawałki mieszczące się w leju zasypowym.

Owoce i warzywa wrzuca się do otworu leja zasypowego

dopiero po uruchomieniu sokowirówki.

W razie zablokowania surowca w leju zasypowym lub

na tarczy rozdrabniającej sita, użyj funkcji

turbo

. Jeżeli

w dalszym ciągu powyższy problem występuje, wyłącz

urządzenie, rozbierz i oczyść.

Wartość odżywcza soków surowych zbliżona jest do

wartości odżywczych owoców i warzyw, z tym że

pozbawione są one części błonnika usuniętego w pro

-

cesie odwirowywania soku. Dlatego też soki mogą być

spożywane przez osoby, które ze względu na dolegli

-

wości przewodu pokarmowego nie mogą jeść surowych

warzyw.

Napoje z soków zalecane są szczególnie w żywieniu

dzieci i osób starszych.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)