VITEK VT-1609 ST Sokowirówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
25
POLSKI
może oznaczać, że w sokowirówce są
jakieś uszkodzenia. W takim razie należy
zwrócić się do autoryzowanego serwisu
w celu naprawy sokowirówki.
Dobre Rady
•
Należy używać tylko świeże warzywa/
owoce, ponieważ z nich uzyskuje się
więcej soku.
• Do sporządzenia soku można użyć roz-
maitych warzyw (marchewkę, ogórki,
ćwikłę, łodygi selera, szpinak, pomido-
ry) albo owoce (jabłka, winogrona, ana-
nasy, pomarańcze).
•
Nie ma potrzeby zdejmować cienkiej
skórki, a należy zdejmować tylko grubą
skórę (np., z ananasów albo z surowej
ćwikły).
•
W razie sporządzania soku jabłkowe-
go należy pamiętać, że jego intensyw-
ność zależy od gatunku użytych jabłek.
Należy używać taki gatunek jabłek, który
najbardziej odpowiada Państwa smako-
wi. Sok należy wyciskać z owoców wraz
ze skórką. Środek niekonieczne trzeba
wycinać.
•
Sok jabłkowy szybko ciemnieje, aby
temu zapobiec należy kapnąć kilka kro-
pel soku cytrynowego.
• Sok należy pić zaraz po jego sporządze-
niu. W razie długotrwałego przechowy-
wania na otwartym powietrzu sok traci
swój smak i wartość spożywczą.
• Jeśli sok będzie przechowywany w lo-
dówce, to należy przelać go do czystej
butelki z korkiem, aby nie nabrał po-
stronnych zapachów produktów prze-
chowywanych w lodówce. Nie należy
przechowywać soku w metalowym na-
czyniu, gdyż wtedy sok może nabrać
nieprzyjemnego smaku.
•
W sokowirówce nie należy przerabiać
owoców, które zawierają dużą ilość skro-
bi lub pektyny, takich jak banany, papaja,
awokado, figi, morele, mango, czerwona
lub czarna porzeczka. W celu przeróbki
takich owoców należy użyć innych urzą-
dzeń kuchennych.
• Sokowirówka nie jest przeznaczona do
przeróbki bardzo twardych i włóknistych
warzyw i owoców takich jak kokosy, ra-
barbar albo ajwa.
CZYSZCZENIE SOKOWIRÓWKI
• Po zakończeniu pracy lub przed czysz-
czeniem zawsze urządzenie należy wy-
łączyć i odłączyć od sieci elektrycznej.
• Zaleca się części zdejmowalne przemy-
wać ciepłą wodą z obojętnym środkiem
myjącym.
• Otwory tarki-filtra najlepiej jest myć z od-
wrotnej strony. Przy tym należy zwracać
uwagę w trakcie mycia tarki-filtra, ponie-
waż są w niej ostre ząbki. Nie należy myć
w maszynie do mycia naczyń.
• Blok silnikowy sokowirówki należy prze-
cierać wilgotną szmatką. Zabrania się
pogrążać blok silnikowy do wody bądź
myć pod strugą bieżącej wody.
•
Nie należy używać szorstkich gąbek,
szorujących i żrących środków, a także
rozpuszczalników.
• Niektóre produkty, takie jak marchew-
ka, pomidory lub ćwikła mogą zabru-
dzić plastykowe części sokowirówki.
Takie zabrudzenia można usunąć suchą
ściereczką zmoczoną w oleju roślinnym,
potem należy przemyć ciepłą wodą z ła-
godnym środkiem myjącym i wysuszyć.
PRZECHOWY WANIE
• Zanim urządzenie będzie schowane na
przechowywanie należy upewnić się, czy
jest ono odłączone od sieci elektrycz-
nej.
• Należy stosować się do wskazówek roz-
działu CZYSZCZENIE SOKOWIRÓWKI.
• Urządzenie należy przechowywać w su-
chym i niedostępnym dla dzieci miejscu.
1609.indd 25
1609.indd 25
08.06.2009 16:33:58
08.06.2009 16:33:58
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)