niste; ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA - Oursson JM6001/IV - Instrukcja obsługi - Strona 10

Oursson JM6001/IV Sokowirówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 16
Ładowanie instrukcji

52

Właściwości

produktu

Produkty

Zalecenia

Twarde pestki

Morele, brzoskwinie,

mango, nektarynki,

śliwki itp.

Produkty z pestkami lub twardymi pestkami należy pozbawić pestek.

Twarde i nieja

-

dalne skóry

Mango, pomarańcze,

ananasy, arbuzy,

melony itp.

Obrać ze skóry i usunąć pestki.

Owoce mrożo

-

ne (z małymi

pestkami lub

bez)

Mrożone truskawki,

winogrona, borówki,

maliny itp.

Całkowicie rozmrozić przed użyciem.

Miękkie owoce i

warzywa

Pomarańcze, pomi

-

dory itp.

Umyć i w razie potrzeby obrać owoce i warzywa oraz usunąć duże pestki

i łodygi. Przed włożeniem do wlotu pociąć na kawałki. Stopniowo wkładać

przygotowane w ten sposób warzywa i owoce do wlotu, aby nie przepeł

-

nić naczynia.

Jednolite owoce

i warzywa

Marchewki, ziemnia

-

ki, buraki itp.

Jednolite owoce i warzywa dodatkowo obciążają silnik i mogą spowodo

-

wać jego zatrzymanie. Należy je ciąć na kostki o wymiarach ok. 2 x 2 x 2.

Jeśli produkty nie są zbyt świeże, należy je rozmoczyć w ciepłej wodzie.

Aby uzyskać jak najwięcej soku, należy stosować świeże i soczyste

owoce. Stopniowo wkładać przygotowane warzywa i owoce do wlotu i

wciskać dociskaczem.

Składniki z ma

-

łymi pestkami

Maliny, jabłka, grusz

-

ki, winogrona itp.

Produkty z małymi pestkami należy wkładać do sokownika powoli i w

małych porcjach, aby zapobiec zapchaniu filtra. W przypadku owoców

jagodowych wkładać nie więcej niż 1 łyżkę stołową na raz. Jeśli składniki

są zamrożone (np. maliny, truskawki), należy je rozmrozić. Przed wyci

-

skaniem soku z winogron należy je oddzielić od gałązek. Granaty należy

obierać ze skóry. Sok jagodowy uzyskany podczas rozmrożenia można

dodać do wlotu razem z rozmrożonymi jagodami. Gęstą masę uzyskaną

z takich jagód, jak maliny, porzeczki, żurawina itp., najlepiej rozcieńczyć

wodą, aby uzyskać pożądaną konsystencję napoju. Można przygotowy

-

wać przeciery z owoców, napoje, syropy, desery itp.

Składniki włók

-

niste

Seler, kapusta,

ananas

Składniki o strukturze włóknistej, takie jak seler, kapusta, ananas itp.,

należy ciąć w paski. W razie potrzeby należy oddzielać łodygi od liści.

Składniki liściaste należy ładować w małych porcjach. W celu uzyskania

najlepszych efektów zaleca się okresowe rozmontowanie i czyszczenie

sokownika. Podczas wyciskania soku wkładać na zmianę łodygi i liście.

Jeśli liście zaplączą się o śrubę dociskową, należy otworzyć pokrywkę

i usunąć włókno, a następnie kontynuować pracę. Podczas wyciskania

soku z takich produktów, jak ananasy, należy najpierw obrać owoc i

wyciąć jego rdzeń, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Po wyci

-

śnięciu 500 ml soku z produktów włóknistych zaleca się rozmontowanie i

przeczyszczenie sokownika. Potem można wznowić pracę.

1.

Nie wkładać do urządzenia suchych ani twardych

składników, takich jak produkty pełnoziarniste, owoce

z twardymi pestkami, owoce z grubą skórą ani owoce

zamrożone. Może to doprowadzić do uszkodzenia

podzespołów sokownika.

2.

Fasola i ziarna mogą być używane pod warunkiem

ich uprzedniego nocnego rozmoczenia i rozgotowa-
nia.

3.

Nie wciskać produktów, które nie zawierają soku (ko

-

kos, trzcina cukrowa, produkty pełnoziarniste itp.).

4.

Nie stosować składników, które zawierają nadmier

-

ne ilości oleju roślinnego i tłuszczu roślinnego. Nie

używać sokownika do wyciskania oleju ze składników.

Jeśli olej roślinny lub tłuszcz zwierzęcy dostanie się

do śruby dociskowej, może to skutkować zmniejsze

-

niem wydajności sokownika i uszkodzeniem jego

podzespołów.

5. Nie wciskać miąższu do sokownika. Może to dopro

-

wadzić do wyłączenia urządzenia lub zablokowania

pokrywki naczynia na sok.

6. Po wyciśnięciu soku ze składników zawierających

małe pestki należy oczyścić wszystkie części urzą

-

dzenia z pestek.

7. Ilość soku zależy od świeżości i soczystości użytych

produktów. Im bardziej świeże warzywa lub owoce,

tym więcej soku można z nich uzyskać.

ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)