Porady dotycz - Siemens HB43GB540 - Instrukcja obsługi - Strona 40

Piekarnik Siemens HB43GB540 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 23 – Spis tre ci; Wa
- Strona 25 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- Strona 27 – wk; Specjalne akcesoria kuchenne
- Strona 28 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- Strona 29 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- Strona 31 – Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; Przed oczyszczaniem
- Strona 32 – Po oczyszczeniu; Konserwacja i czyszczenie; rodki czyszcz
- Strona 35 – Tabela usterek; Wymiana lampki w piekarniku; Serwis; Nr) i numer fabryczny
- Strona 36 – Oszcz; Utylizacja zgodna z przepisami o ochronnie; Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- Strona 40 – Porady dotycz
- Strona 43 – Pieczenie
- Strona 44 – enie na grillu
41
Ryby
Obróci
ц
kawa
ł
ki ryby po up
ł
ywie
Z
czasu.
W przypadku ca
ł
ych ryb, nie ma konieczno ci ich obracania.
W
ł
o y
ц
do piekarnika ca
łф
ryb
ę
w jej naturalnej pozycji; z
p
ł
etw
ф
grzbietow
ф
skierowan
ф
ku górze. Aby utrzyma
ц
stabilno
ц
ryby, umie ci
ц
w brzuchu ryby kawa
ł
ki ziemniaka lub
ma
ł
y pojemnik nadaj
ф
cy si
ę
do pieczenia.
Je li pieczone s
ф
filety rybne, doda
ц
kilka
ł
y ek p
ł
ynu w celu
przysma enia.
Je eli piecze si
ę
na grillu, k
ł
ad
ф
c bezpo rednio na ruszcie,
nale y umie ci
ц
blach
ę
emaliowan
ф
na poziomie 1.
Porady dotycz
ą
ce pieczenia mi
ę
s i grillowania
Zapiekanki, suflety, tosty
Zawsze stawia
ц
naczynie na ruszcie.
Aby piec bezpo rednio na ruszcie bez u ycia naczy
ń
, w
ł
o y
ц
blach
ę
emaliowan
ф
na poziom 1. W ten sposób mo na
utrzyma
ц
wi
ę
ksz
ф
czysto
ц
piekarnika.
Stan przygotowywanej zapiekanki zale y od wielko ci naczynia
oraz od wysoko ci zapiekanki. Dane umieszczone w tabeli
stanowi
ф
jedynie warto ci orientacyjne.
Ryby
Waga
Naczynie
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura
w °C
Czas w
minutach
Ryby, bia
ł
a / mieszana (w ca
ł
o ci) np.
dorada
600 g
Blacha emaliowana
3
%
180-190
45-55
Ryby t
ł
uste (ma
ł
e kawa
ł
ki) np.
ł
oso
Ruszt*
2
%
180-190
45-55
Morszczuk faszerowany
1,0 kg
Blacha emaliowana
3
%
180-190
55-65
* Umie ci
ц
blach
ę
emaliowan
ф
na poziomie 1.
Do pieczeni o tym ci
ę
arze nie podano
w tabeli ustawie
ń
.
Zastosowa
ц
ustawienia dotycz
ф
ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli onym
ci
ę
arze i wyd
ł
u y
ц
czas pieczenia.
Sprawdzanie, czy piecze
ń
jest gotowa. Nale y zmierzy
ц
temperatur
ę
mi
ę
sa specjalnym termometrem (dost
ę
pnym w sklepie spe-
cjalistycznym) lub sprawdzi
ц
stan upieczenia
ł
y k
ф
. W tym celu nacisn
фц
ł
y k
ф
na piecze
ń
.
Je li piecze
ń
jest twarda, to znaczy, e jest gotowa. Je li ust
ę
puje pod naciskiem, nale y j
ф
jeszcze dopiec.
Piecze
ń
jest za ciemna i miejscami ma
przypieczon
ф
skórk
ę
.
Nale y sprawdzi
ц
wysoko
ц
wsuni
ę
cia i temperatur
ę
.
Piecze
ń
wygl
ф
da dobrze, ale sos jest
przypalony.
Nast
ę
pnym razem nale y wybra
ц
mniejsze naczynie do pieczenia lub doda
ц
wi
ę
cej wody.
Piecze
ń
wygl
ф
da dobrze, ale sos jest
zbyt jasny i wodnisty.
Nast
ę
pnym razem nale y wybra
ц
wi
ę
ksze naczynie do pieczenia lub doda
ц
mniej wody.
Podczas dolewania wody do pieczeni
powstaje para wodna.
Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe
ł
nie normalny. Du a cz
ę ц
pary wodnej
wydostaje si
ę
przez wylot pary. Para mo e osiada
ц
na ch
ł
odniejszym pulpicie obs
ł
ugi lub
na s
ф
siaduj
ф
cych frontach mebli, a nast
ę
pnie si
ę
skrapla
ц
.
Potrawa
Naczynie
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura w °C,
poziom pracy grilla
Czas pieczenia
w minutach
Suflety s
ł
odkie (np. suflet z twarogu z
owocami)
Forma do sufletów
2
%
180-200
40-50
Zapiekanki z dodatkami, z ugotowa-
nych produktów (np. zapiekanka z
makaronu)
Forma do sufletów lub bla-
cha emaliowana
3
%
210-230
30-40
3
%
210-230
20-30
Zapiekanki z dodatkami, z surowych
produktów* (np. zapiekanka z ziemnia-
ków)
Forma do zapiekanek lub
blacha emaliowana
2
4
160-180
50-70
2
4
160-180
50-70
Przyrumienianie tostów
Ruszt
5
(
3
4-5
Zapiekanki na tostach
Ruszt
3+1
4
170-180
8-12
* Wysoko
ц
zapiekanki nie powinna przekracza
ц
2 cm.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
24 ë Spis tre ci [pl]Instrukcja obs ł ugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ...................... 24 Przyczyny uszkodze ń ...................................................................... 26 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni......................................... 26 Panel sterow...
26 ■ Uszkodzone urz ф dzenie mo e prowadzi ц do pora enia pr ф dem. Nigdy nie w łф cza ц uszkodzonego urz ф dzenia. Wyci ф gn фц wtyczk ę z gniazda lub wy łф czy ц bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej. Wezwa ц serwis. Niebezpiecze ń stwo poparzenia! Podczas samooczyszczania zewn ę trzna powier...
28 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ф dzania wielu potraw. Nale y zwróci ц uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa enia podczas wsuwania go do komory piekarnika. Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komfortow...
Inne modele piekarniki Siemens
-
Siemens HB 43GR640
-
Siemens HB23AB510E
-
Siemens HB23AR510E
-
Siemens HB23AS540
-
Siemens HB23GB541R
-
Siemens HB23GB556
-
Siemens HB43GT555
-
Siemens iQ500 HB23GB556