Pieczenie - Siemens HB23AS540 - Instrukcja obsługi - Strona 43

Siemens HB23AS540
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
21 Strona 21
22 Strona 22
23 Strona 23
24 Strona 24
25 Strona 25
26 Strona 26
27 Strona 27
28 Strona 28
29 Strona 29
30 Strona 30
31 Strona 31
32 Strona 32
33 Strona 33
34 Strona 34
35 Strona 35
36 Strona 36
37 Strona 37
38 Strona 38
39 Strona 39
40 Strona 40
41 Strona 41
42 Strona 42
43 Strona 43
44 Strona 44
45 Strona 45
46 Strona 46
47 Strona 47
Strona: / 47

Spis treści:

  • Strona 23 – Spis tre ci; Wa
  • Strona 25 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
  • Strona 27 – wk; Specjalne akcesoria kuchenne
  • Strona 28 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
  • Strona 29 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
  • Strona 31 – Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; rodki czyszcz
  • Strona 32 – Funkcja o wietlenia; Pochylanie elementu grzewczego grilla
  • Strona 34 – Co zrobi; Tabela usterek
  • Strona 35 – Serwis; Nr) i numer fabryczny
  • Strona 36 – Oszcz; Utylizacja zgodna z przepisami o ochronnie; Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
  • Strona 40 – Porady dotycz
  • Strona 43 – Pieczenie
  • Strona 44 – enie na grillu
Ładowanie instrukcji

44

Akrylamid w produktach spo

ż

ywczych

Akrylamid powstaje przede wszystkim w produktach
zbo owych i ziemniaczanych przygotowywanych w wysokich
temperaturach, np. we frytkach, tostach, bu

ł

kach, chlebie i w

drobnych wyrobach cukierniczych (herbatnikach, ciastkach z
przyprawami korzennymi, ciastkach bo onarodzeniowych).

Potrawy testowe

Poni sze tabele zosta

ł

y utworzone dla instytutów testuj

ф

cych w

celu u

ł

atwienia im przeprowadzenia kontroli i przetestowania

ró nych urz

ф

dze

ń

.

Zgodnie z norm

ф

EN 50304/EN 60350 (2009) lub IEC 60350.

Pieczenie

Pieczenie na 2 poziomach:
Zawsze umieszcza

ц

g

łę

bok

ф

blach

ę

uniwersaln

ф

na wy szym

poziomie, a blach

ę

aluminiow

ф

na ni szym.

Herbatniki ma lane:
Ciasta na blachach, które zosta

ł

y jednocze nie umieszczone w

piekarniku, nie musz

ф

by

ц

gotowe w tym samym czasie.

Szarlotka z wierzchni

ф

warstw

ф

ciasta na 1 poziomie:

Umie ci

ц

ciemne tortownice, zachowuj

ф

c mi

ę

dzy nimi odst

ę

p.

Szarlotka z wierzchni

ф

warstw

ф

ciasta na 2 poziomach:

Umie ci

ц

ciemne tortownice, jedn

ф

nad drug

ф

.

Ciasta w tortownicach z blachy stalowej ocynkowanej:
Piec z ogrzewaniem górnym i dolnym

%

na 1 poziomie. U y

ц

blachy emaliowanej zamiast rusztu i umie ci

ц

na niej

tortownice.

Zalecenia dotycz

ą

ce przygotowania potraw z nisk

ą

zawarto ci

ą

akrylamidu

Zasady ogólne

Ograniczy

ц

czas pieczenia do minimum.

Przyrumienia

ц

potrawy, nie powoduj

ф

c nadmiernego przypiekania.

Du e i grube potrawy zawieraj

ф

ma

ł

o akrylamidu.

Pieczenie

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 200 °C

Z nadmuchem gor

ф

cego powietrza o temperaturze maks. 180 °C.

Ciasteczka i herbatniki

Z ogrzewaniem górnym i dolnym o temperaturze maks. 190 °C.

Z nadmuchem gor

ф

cego powietrza o temperaturze maks. 170 °C.

Jajko lub ó

ł

tko zmniejsza wytwarzanie akrylamidu.

Frytki sma one w piekarniku

Roz

ł

o y

ц

na blasze równomiernie jedn

ф

warstw

ę

potrawy. Piec co najmniej 400 g na jed-

nej blasze, aby ziemniaki uleg

ł

y zeschni

ę

ciu.

Potrawa

Akcesoria kuchenne oraz rady i
wskazówki

Poziom

Funkcja
grzewcza

Temperatura
w °C

Czas w
minutach

Herbatniki ma lane (nagrza

ц

piekarnik*)

P

ł

ytka blacha do pieczenia

2

%

160-170

20-30

G

łę

boka blacha uniwersalna

3

%

150-160

20-30

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha

do pieczenia

1+3

2

140-160

20-30

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha

uniwersalna

1+3

2

140-160

20-30

Ciastka 20 sztuk

Blacha emaliowana

3

%

150-170

20-35

Ciastka po 20 sztuk na blach

ę

(nagrza

ц

piekarnik*)

Blacha aluminiowa + p

ł

ytka blacha

do pieczenia

1+3

2

140-150

30-40

Blacha aluminiowa + g

łę

boka blacha

uniwersalna

1+3

2

140-150

30-40

Biszkopt na wodzie (nagrza

ц

piekarnik*)

Tortownica

1

%

170-180

35-45

* Nie u ywa

ц

funkcji szybkiego podgrzewania do nagrzewania piekarnika.

Blachy do pieczenia i ruszty jako opcjonalne akcesoria s

ф

dost

ę

pne w sklepach specjalistycznych.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 23 - Spis tre ci; Wa

24 ë Spis tre ci [pl]Instrukcja obs ł ugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ...................... 24 Przyczyny uszkodze ń ...................................................................... 26 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni......................................... 26 Panel sterow...

Strona 25 - Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania

26 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ц wyposa enia na dnie piekarnika. Nie wyk ł ada ц dna piekarnika foli ф , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ц na dnie piekarnika adnych naczy ń...

Strona 27 - wk; Specjalne akcesoria kuchenne

28 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ф dzania wielu potraw. Nale y zwróci ц uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa enia podczas wsuwania go do komory piekarnika. Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komfortow...

Inne modele piekarniki Siemens