Siemens HB23AS540 - Instrukcja obsługi - Strona 39
Piekarnik Siemens HB23AS540 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 23 – Spis tre ci; Wa
- Strona 25 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- Strona 27 – wk; Specjalne akcesoria kuchenne
- Strona 28 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- Strona 29 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Minutnik
- Strona 31 – Funkcja zabezpieczenia dzieci; Zmiana ustawie; rodki czyszcz
- Strona 32 – Funkcja o wietlenia; Pochylanie elementu grzewczego grilla
- Strona 34 – Co zrobi; Tabela usterek
- Strona 35 – Serwis; Nr) i numer fabryczny
- Strona 36 – Oszcz; Utylizacja zgodna z przepisami o ochronnie; Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- Strona 40 – Porady dotycz
- Strona 43 – Pieczenie
- Strona 44 – enie na grillu
40
Nie umieszcza
ц
blachy do pieczenia ani blachy uniwersalnej na
poziomie 4 lub 5. Ze wzgl
ę
du na wysok
ф
temperatur
ę
, blachy
mog
ф
si
ę
odkszta
ł
ci
ц
i spowodowa
ц
uszkodzenia wn
ę
trza
piekarnika podczas ich wyjmowania.
W miar
ę
mo liwo ci, grillowa
ц
kawa
ł
ki tej samej wielko ci.
Dzi
ę
ki temu przyrumieniaj
ф
si
ę
w jednolity sposób i zachowuj
ф
soczysto
ц
. Nale y soli
ц
filety dopiero po usma eniu ich na
grillu.
Obróci
ц
kawa
ł
ki po up
ł
ywie
Z
czasu grillowania.
Element grzewczy grilla w
łф
cza si
ę
i wy
łф
cza automatycznie.
Jest to normalne zjawisko. Cz
ę
stotliwo
ц
w
łф
czania i
wy
łф
czania zale y od zaprogramowanego poziomu pracy grilla.
Mi
ę
so
Kawa
ł
ki mi
ę
sa nale y obraca
ц
na drug
ф
stron
ę
po up
ł
ywie
po
ł
owy czasu pieczenia.
Gdy piecze
ń
jest gotowa, nale y pozostawi
ц
j
ф
jeszcze na
10 minut w wy
łф
czonym, zamkni
ę
tym piekarniku. Dzi
ę
ki temu
sos z mi
ę
sa lepiej si
ę
rozprowadza.
Gotowy befsztyk owin
фц
w foli
ę
aluminiow
ф
i w
ł
o y
ц
na
10 minut do wy
łф
czonego piekarnika.
S
ł
onin
ę
pieczeni wieprzowej ponacina
ц
w kratk
ę
i w
ł
o y
ц
piecze
ń
do naczynia, najpierw s
ł
onin
ф
do do
ł
u.
Drób
Wagi podane w tabeli odnosz
ф
si
ę
do drobiu gotowego do
upieczenia, bez farszu.
Umie ci
ц
ca
ł
e sztuki drobiu na ruszcie, na pocz
ф
tku piersi
ф
w
dó
ł
. Po up
ł
ywie
Z
szacowanego czasu, obróci
ц
.
Obróci
ц
pieczone kawa
ł
ki, udziec lub pier indyka po up
ł
ywie
po
ł
owy czasu pieczenia. Obróci
ц
kawa
ł
ki ryby po up
ł
ywie
Z
czasu.
Je li piecze si
ę
kaczk
ę
lub g
ę
, nak
ł
u
ц
skór
ę
pod skrzyd
ł
ami,
aby wyciek
ł
t
ł
uszcz.
Drób
ł
adnie si
ę
przyrumieni i stanie chrupki, gdy mniej wi
ę
cej
pod koniec pieczenia zostaje nasmarowany mas
ł
em, wod
ф
z
sol
ф
lub sokiem z pomara
ń
czy.
Je eli piecze si
ę
na grillu, k
ł
ad
ф
c bezpo rednio na ruszcie,
nale y umie ci
ц
blach
ę
emaliowan
ф
na poziomie 1.
Mi
ę
so
Waga
Naczynie
Poziom Funkcja
grzewcza
Temperatura w °C,
poziom pracy grilla
Czas piecze-
nia w minutach
Sztufada wo
ł
owa (np. eberka)
1,0 kg
zamkni
ę
te
2
%
220-240
90
1,5 kg
2
%
210-230
110
2,0 kg
2
%
200-220
130
Pol
ę
dwica wo
ł
owa
1,0 kg
otwarte
2
%
210-230
70
1,5 kg
2
%
200-220
80
2,0 kg
2
%
190-210
90
Roastbeef, ma
ł
o wysma ony
1,0 kg
otwarte
1
4
210-230
40
Befsztyki, dobrze wysma one*
Ruszt
5
(
3
20
Befsztyki, ma
ł
o wysma one*
5
(
3
15
Mi
ę
so wieprzowe bez warstwy s
ł
oniny
(np. podgardle)
1,0 kg
otwarte
1
4
190-210
100
1,5 kg
1
4
180-200
140
2,0 kg
1
4
170-190
160
Mi
ę
so wieprzowe z warstw
ф
s
ł
oniny
(np.
ł
opatka, golonka)
1,0 kg
otwarte
1
4
180-200
120
1,5 kg
1
4
170-190
150
2,0 kg
1
4
160-180
180
eberka wieprzowe w
ę
dzone, z ko
ц
mi
1,0 kg
zamkni
ę
te
2
%
210-230
70
Piecze
ń
z mielonego mi
ę
sa
z 750 g
mi
ę
sa
otwarte
1
4
170-190
70
Kie
ł
baski
ok. 750 g
Ruszt
4
(
3
15
Piecze
ń
ciel
ę
ca
1,0 kg
otwarte
2
%
190-210
100
2,0 kg
2
%
170-190
120
Udziec jagni
ę
cy bez ko ci
1,5 kg
otwarte
1
4
150-170
110
* Podgrzewanie wst
ę
pne piekarnika przez 5 minut.
Drób
Waga
Naczynie
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura
w °C
Czas pieczenia w
minutach
Po
ł
ówki kurczaka, od 1 do 4 cz
ę
ci ka da cz
ę ц
o
wadze 400 g
Ruszt
2
4
200-220
40-50
Kurczak podzielony
ka da cz
ę ц
o
wadze 250 g
Ruszt
2
4
200-220
30-40
Kurczak w ca
ł
o ci, 1 do 4 sztuk
ka da sztuka o
wadze 1,0 kg
Ruszt
2
4
190-210
50-80
Kaczka
1,7 kg
Ruszt
2
4
180-200
90-100
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
24 ë Spis tre ci [pl]Instrukcja obs ł ugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ...................... 24 Przyczyny uszkodze ń ...................................................................... 26 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni......................................... 26 Panel sterow...
26 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ц wyposa enia na dnie piekarnika. Nie wyk ł ada ц dna piekarnika foli ф , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ц na dnie piekarnika adnych naczy ń...
28 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ф dzania wielu potraw. Nale y zwróci ц uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa enia podczas wsuwania go do komory piekarnika. Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komfortow...
Inne modele piekarniki Siemens
-
Siemens HB 43GR640
-
Siemens HB23AB510E
-
Siemens HB23AR510E
-
Siemens HB23GB541R
-
Siemens HB23GB556
-
Siemens HB43GB540
-
Siemens HB43GT555
-
Siemens iQ500 HB23GB556