Scarlett SC-MG45M21 - Instrukcja obsługi - Strona 12

Scarlett SC-MG45M21

Maszynka do mięsa Scarlett SC-MG45M21 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

IM020

www.scarlett.ru

SC-MG45M21

23

w formacie XX.XXXX, gdzie pierwsze dwie liczby
„XX” to miesiąc produkcji, następne cztery cyfry
„XXXX” to rok produkcji.

PRZYGOTOWANIE DO PRACY

Wszystkie części maszynki do mielenia mięsa, które
będą stykać się z produktami (oprócz obudowy),
należy umyć ciepłą wodą z dodatkiem środka
myjącego.

Przed

podłączeniem

urządzenia

do

sieci

elektr

oenergetycznej należy się upewnić, że jest

wyłączone.

PRACA

MONTAŻ

Należy włożyć komorę mielącą maszynki do
mielenia mięsa do otworu na obudowie.

Nalęzy włożyć do komory mielącej maszynki
ślimaka, aby jego dłuższa strona była skierowana
wewnątrz komory, oraz przekręcać go do końca.

Na ślimaka należy nałożyć nóż, a następnie sitko w
taki sposób, aby jego wypusty wszedły do rowków
na obudowie komory mielącej maszynki do mielenia
mięsa, natomiast krawędzie tnące noża mocno
stykały się z jej powierzchnią, w przeciwnym razie
mięso nie zostanie zmielone.

Należy dokręcić (nie przeciągając) nakrętkę
pierścieniową.

Należy nałóżyć na komorę mielącą maszynki do
mielenia mięsa miskę do produktów.

Należy ustawić maszynkę do mielenia mięsa na
równej powierzchni.

Nie w

olno blokować otworów wentylacyjnych na

dolnym i bocznym panelach.

OBRÓBKA WSTĘPNA MIĘSA

Należy pokroić mięso na kawałki o takiej wielkości,
aby łatwo przechodziły przez komorę mielącą.

Należy podłączyć maszynkę do mielenia mięsa do
źródła zasilania prądem elektrycznym i przełączyć
wyłącznik na pozycję ON.

Należy umieścić mięso na misce i powoli podawać
do maszynki do mielenia mięsa popychaczem.

Po zakończeniu pracy należy wyłączyć maszynkę do
mielenia

mięsa

i

odłączyć

od

sieci

elektroenergetycznej.

P

RZYRZĄDZENIE MIĘSA DO KEBBE

Kebbe to tradycyjne danie Bliskiego W schodu.

Zazwyczaj jest przyrządzane z baraniny i zboża
pszennego, które należy przerobić na jednolitą masę.
Z mięsa mielonego robi się puste rureczki, faszeruje
się je grubszą masą mieloną z przyprawami i smaży
się w oleju.

Należy przepuścić wcześniej przygotowany farsz
przez nasadkę do kebbe.

Należy pokroić uzyskaną pustą rurę na kawałki o
pożądanej długości.

Należy napełnić rurki farszem i zalepić ich końce.

Należy podsmażyć kebbe w oleju.

PRZYRZĄDZANIE DOMOWEJ KIEŁBASY

Należy zanurzyć powłokę kiełbasy w ciepłej wodzie
na 10 minut, a następnie założyć wilgotną powłokę
na nasadkę do przygotowania kiełbasy.

Należy zamieścić zmielone mięso na misie. Należy
napełnić powłokę, delikatnie przesuwając mięso do
komory mielącej za pomocą popychacza.

Jeśli powłoka przyklei się do nasadki, należy ją
zwilżyć wodą.

PRZYSTAWKA DO WYCISK

ANIA JAGÓD, OWOCÓW

I POMIDORÓW.

Włóż ślimak do bloku maszynki do mielenia mięsa
zgodnie z powyższym opisem.

Włóż szkielet z otworami do obudowy przystawki do
wyciskania. Ustaw je na ślimaku.

Przykręć nakrętkę na gnieździe maszynki do mięsa.

Przykręć tacę przystawki do wyciskania na gnieździe
maszynki do mięsa.

Wkręć śrubę regulacyjną w otworze na śrubę do
około połowy.

UWAGA:

podczas

przetwarzania

jagód

zawierających dużą ilość ziaren (czerwone i czarne
porzeczki, maliny, jeżyny) zaleca się podniesienie
śruby regulacyjnej, aby ziarna mogły łatwo
przechodzić i nie zatykać otworów szkieletu.

Po zamontowaniu przystawki można rozpocząć
wyciskanie soku.

UWAGA:

Jeśli chcesz wycisnąć sok z

owoców z

dużymi pestkami (wiśnie, śliwki itp.), najpierw usuń z
nich pestki.

Włącz maszynkę do mięsa zgodnie z powyższym
opisem.

Wrzucaj kawałki warzyw lub owoców za pomocą
popychacza do tacy

maszynki do mielenia mięsa.

Uzyskany sok spłynie poprzez dziobek tacki
przystawki do wyciskania, a miazga wyleci z otworu
na końcu przystawki.

UWAGA: Jeśli miąższ nie wychodzi przez ten otwór,
odkręć śrubę regulacyjną w górę. W ten sposób
zwiększysz szerokość szczeliny, przez którą
przechodzi miąższ.

Jeśli sok gromadzi się w gardzieli załadunkowej, użyj
Rewersu.

REWERS

Jeśli maszynka do mielenia mięsa została zatkana,
należy ją wyłączyć oraz, nie odłączając od zasilania,
ustawić przełącznik w pozycji R.

Ślimak zacznie się obracać w przeciwnym kierunku i
wypchnie zacięte produkty.

Jeśli to nie rozwiąże problemu, należy odłączyć
maszynkę

do

mielenia

mięsa

od

sieci

elektroenergetycznej, rozmontować ją i wyczyścić.

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

DEMONTAŻ

Należy wyłączyć maszynkę do mielenia mięsa oraz
upewnić się, że silnik całkowicie się zatrzymał.

Należy

odłączyć

urządzenie

od

sieci

elektroenergetycznej.

Demontaż należy przeprowadzać w odwrotnej od
montażu kolejności.

CZYSZCZENIE

Należy usunąć resztki produktów.

Należy umyć wszystkie części, które stykały się z
produktami, ciepłą wodą z dodatkiem środka
myjącego.

Nie należy używać środków ściernych, substancji
zawierających

chlorek

lub

rozpuszczalników

organicznych.

Nie wolno zanurzać obudowy silnika w wodzie.

Zabrania się myć detale metalowe maszynki do
mielenia mięsa w zmywarce!

Nie należy korzystać z gorącej wody o
temperaturze powyżej 50

do mycia detali

metalowych maszynki do mielenia mięsa,
ponieważ to przyśpieszy ich utlenienie.

Po umyciu należy przetrzeć części metalowe
suchą ściereczką.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Inne modele maszynki do mięsa Scarlett

Wszystkie maszynki do mięsa Scarlett