SMAŻENIE; Wskazówki - Russell Hobbs 28270-56 - Instrukcja obsługi - Strona 4

Spis treści:
- Strona 3 – WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA; Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.; TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
- Strona 4 – SMAŻENIE; Wskazówki
- Strona 5 – PRZYGOTOWANIE; Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock:; UŻYWANIE TRYBU SOUS VIDE; ETAPY WYKAŃCZANIA POTRAW; UWAGI O CZASACH GOTOWANIA I BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI
- Strona 6 – TABELA PRZEWODNIK DO GOTOWANIA SOUS VIDE; WOLNE GOTOWANIE; ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA; Dokonywanie korekt w trakcie gotowania; OGÓLNE WSKAZÓWKI
- Strona 7 – WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE GOTOWANIA; Warzywa; Mięso i drób; PRZELICZANIE PRZEPISÓW Z TRADYCYJNEGO PIEKARNIKA; PARA
- Strona 8 – RYŻ; GOTOWANIE
- Strona 9 – UTRZYMYWANIE CIEPŁA; SERWOWANIE JEDZENIA; OBSŁUGA I KONSERWACJA
99
MONTAŻ
Panel sterowania można zdejmować przy serwowaniu potraw lub czyszczeniu urządzenia.
Aby założyć
:
Przy wyjętej wtyczce z gniazdka sieciowego, wsunąć panel kontrolny do przedniej części garnka (rys. A).
Aby zdjąć
:
Wyjąć wtyczkę z gniazdka sieciowego, a następnie wysunąć panel sterowania z garnka.
JEDNOSTKI TEMPERATURY
Aby przełączać pomiędzy °F i °C, należy przytrzymać przycisk temperatury przez 3 sekundy.
TECHNIKI PRZYGOTOWYWANIA ŻYWNOŚCI
Smażenie:
Używaj multicookera do smażenia, opiekania i obsmażania.
Pieczenie:
Idealny do pieczeni przy użyciu dołączonego stojaka do pieczenia.
Sous Vide:
Sous-vide jest techniką gotowania żywności wewnątrz zamkniętego woreczka w łaźni wodnej w dokładnie regulowanej temperaturze. Dzięki
ochronnemu opakowaniu żywność zachowuje naturalne soki i smak, które zostałyby utracone podczas tradycyjnego gotowania.
Wolne gotowanie:
Idealne do potrawek, zup, gulaszu oraz kombinacji mięs i warzyw.
Para:
Warzywa, ryby itp. gotowane na parze przy użyciu dołączonego stojaka do gotowania na parze.
Ryż:
Automatycznie przygotowuje doskonały ryż.
Gotowanie:
Użyj do gotowania składników, zup, gotowania makaronu itp.
Utrzymywanie ciepła:
Umożliwia utrzymywanie ugotowanych potraw w cieple przed podaniem.
SMAŻENIE
1.
Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.
2.
Naciśnij przycisk
Smażenie
.
3. Wyświetlacz będzie migał i pokazywał domyślny czas 30 minut.
4. Aby dostosować czas przyrządzania, użyj przycisków
u
i
d
. Maksymalny czas przyrządzania wynosi 1 godzinę.
5. Nacisnąć przycisk
I/O
. Wyświetlacz przestanie migać, a garnek zacznie się nagrzewać.
6. Gdy temperatura urządzenia osiągnie ok. 220°C, rozpocznie się odliczanie czasu.
7.
Dodaj masło, olej itp. do garnka i używaj go w taki sam sposób, jak patelni.
8. Po zakończeniu naciśnij przycisk
I/O
.
9. Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.
•
Podczas korzystania z funkcji smażenia nie używaj pokrywy.
PIECZENIE
1.
Umieść stojak do pieczenia w garnku i dodaj składniki (rys. B).
2.
Podłącz urządzenie. Główny wyświetlacz sterownika miga „----”. Oznacza to, że grzałka jest wyłączona i urządzenie jest gotowe do
zaprogramowania.
3. Naciśnij przycisk
Pieczenie
.
4. Wyświetlacz ustawi się na domyślną temperaturę 204°C. Aby zmienić temperaturę, użyj przycisków
u
i
d
. Zakres wynosi od ok. 65 do 215°C.
5. Następnie naciśnij przycisk
Czas
. Domyślny czas pieczenia wynosi 1 godzinę i 30 minut. Aby dostosować czas pieczenia, należy użyć przycisków
u
i
d
. Maksymalny czas pieczenia wynosi 20 godzin.
6. Po ustawieniu temperatury i czasu, należy nacisnąć przycisk
I/O
. Wyświetlacz przestanie migać i rozpocznie się pieczenie.
•
Gdy czas gotowania upłynie, urządzenie wygeneruje trzy sygnały dźwiękowe i automatycznie się przełączy w ustawienie podtrzymywania
temperatury. Wyświetlacz zacznie migać i zacznie odliczać w górę od zera (00:00) do 4 godzin (04:00).
•
Po upływie 4 godzin na ustawieniu podtrzymywania temperatury urządzenie przestanie grzać i zostanie wyświetlone domyślne “----”.
•
Uwaga
: Nie trzymaj żywności na ustawieniu podtrzymywania temperatury dłużej niż 4 godziny.
7.
Odłączaj urządzenie, gdy nie jest w użyciu i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć zanim je oczyścisz i odstawisz.
Wskazówki
•
Przybliżona maksymalna pojemność pieczenia to 1,8-2,2 kg kurczaka lub 1,3-1,8 kg pieczeni.
•
Jeśli chcesz uzyskać głębszy smak przyrumienionego mięsa, przed pieczeniem użyj funkcji Smażenie, aby mięso przyrumienić.
•
Piecz zawsze z nałożoną pokrywą. Aby zapewnić równomierne pieczenie i zapobiec ucieczce ciepła, należy pokrywę otwierać jak najrzadziej.
•
Użycie termometru do mięsa może znacznie poprawić pieczenie i dać dokładniejszy wynik końcowy.
SOUS VIDE
Do gotowania techniką Sous Vide będzie potrzebny woreczek lub inne opakowanie ochronne, w którym są umieszczane składniki, jest wyciągane z niego
powietrze i szczelnie zamykane.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
UA
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
98 Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi: Niniejszy sprzęt nie jest przeznac...
99 MONTAŻ Panel sterowania można zdejmować przy serwowaniu potraw lub czyszczeniu urządzenia. Aby założyć : Przy wyjętej wtyczce z gniazdka sieciowego, wsunąć panel kontrolny do przedniej części garnka (rys. A). Aby zdjąć : Wyjąć wtyczkę z gniazdka sieciowego, a następnie wysunąć panel sterowania z ...
100 PRZYGOTOWANIE Włóż składniki do woreczka lub innego opakowania ochronnego. Na jedną porcję użyj jednego woreczka. Staraj się, aby porcje były podobnej wielkości. Przed zamknięciem woreczka trzeba z niego usunąć jak najwięcej powietrza. Woreczki zamykane metodą ‘Zipper Lock: 1. Metoda ręczna (ry...
Inne modele multicookery Russell Hobbs
-
Russell Hobbs 19750-56
-
Russell Hobbs 21850-56
-
Russell Hobbs 22740-56
-
Russell Hobbs 22750-56
-
Russell Hobbs 23560-56
-
Russell Hobbs 24180-56
-
Russell Hobbs 25570-56
-
Russell Hobbs 25630-56
-
Russell Hobbs 27030-56
-
Russell Hobbs 27080-56