PORADY; Czyszczenie - Russell Hobbs 26452-56 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Spis treści:
67
3. Aby mieć spienione mleko z dużymi bąbelkami, przytrzymaj dyszę tuż pod powierzchnią mleka i gdy para jest uwalniana, wykonuj
okrągłe ruchy dzbanuszkiem (rys. L).
4. Aby mieć spienione mleko z małymi bąbelkami (mikropianka),trzymaj dyszę całkowicie pod powierzchnią mleka i gdy para jest
uwalniana, wykonuj okrągłe ruchy dzbanuszkiem (rys. M).
5. Po zakończeniu przekręć regulator pary/gorącej wody w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara do położenia wyłączenia (
A
).
6. Oczyść dyszę parową.
Gorąca woda
1. Wykonaj kroki 1 i 2 w części „Naparowanie mleka”.
2. Trzymaj odpowiedni pojemnik pod dyszą pary.
3. Przekręć pokrętło regulatora pary/gorącej wody do końca przeciwnie do ruchu wskazówek zegara do pozycji
D
/
E
.
4. Gorąca woda będzie wypływać z dyszy parowej do 90 sekund.
5. Po zakończeniu przekręć regulator pary/gorącej wody w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara do położenia wyłączenia (
A
).
Ogrzewanie napojów
•
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dla „Naparowanie mleka”, ale zamiast mleka trzymaj pod dyszą parową chłodny napój.
Czyszczenie dyszy parowej po każdym użyciu
1. Niezwłocznie po każdym użyciu wyczyść dyszę parową i ramię obrotowe.
2. Zanurz dyszę parową w filiżance czystej wody.
3. Obrócić pokrętło regulatora pary/gorącej wody w lewo. Pozwól parze przejść do czystej wody przez kilka sekund.
4. W razie potrzeby powtórz to kilka razy.
5. Na koniec ostrożnie wyjmij dyszę parową i wytrzyj przed założeniem ją oraz ramię obrotowe czystą wilgotną szmatką .
PORADY
•
Ustaw filiżanki do espresso na górnej części urządzenia, aby delikatnie się rozgrzały.
•
Aby uzyskać gorące espresso, przed użyciem podgrzej kolbę. Włóż sitko do kolby, załóż kolbę i uruchom proces parzenia przez 5–10
sekund, aby podgrzać filtr. Następnie zdejmij kolbę i użyj ją jak zwykle do przygotowania espresso. Ostrożnie obchodź się z kolbą,
uważaj, może być gorąca.
•
Po kilku zastosowaniach funkcji pary, urządzenie może silnie się rozgrzać, co przeszkodzi w dalszym parzeniu, zanim urządzenie nieco
ostygnie. Możesz użyć funkcji gorącej wody, aby szybciej schłodzić urządzenie.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
Czyszczenie
1. Odłącz urządzenie od zasilania i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
2. Oczyść zewnętrzne powierzchnie i dyszę parową lekko zwilżoną ściereczką, a następnie dokładnie je wysusz. Upewnij się, że woda nie
dostaje się do wnętrza urządzenia (na przykład przez otwór kontrolny). Końcówkę dyszy pary można zdjąć, pociągając ją w dół, a
następnie można ją myć osobno.
3. Zdejmij kolbę i sitko i opróżnij z fusów kawy. Umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz.
4. Wytrzyj powierzchnię urządzenia, gdzie jest montowana kolba.
5. Opróżnij tackę ociekową po zakończeniu korzystania z urządzenia lub gdy pojawi się wskaźnik zapełnienia tacy ociekowej.
•
Użyj narzędzia do czyszczenia, aby odblokować otwory w kolbie.
•
Dysza parowa, sitka, tacka ociekowa i pokrywa tacki ociekowej mogą być myte w zmywarce do naczyń.
Odkamienianie
Po około 500 cyklach na wyświetlaczu pojawi się ikona czystości
c
wskazująca, że urządzenie powinno zostać odkamienione. Jest to
ostrzeżenie i nie będzie miało wpływu na zaparzanie kawy, ale ikona będzie się świecić do czasu zresetowania po odkamienieniu
urządzenia.
Nigdy nie używaj środka odkamieniającego na bazie kwasów mineralnych, takich jak kwas siarkowy, kwas solny, kwas amidosulfonowy i
kwas octowy (np. ocet). Takie odkamieniacze mogą uszkodzić urządzenie. Użyj produktu do usuwania kamienia zalecanego do urządzeń z
częściami z tworzywa sztucznego.
Produkty zwrócone w ramach gwarancji z wadami wynikającymi z kamienia zostaną obciążone opłatą za naprawę.
•
Regularnie odkamieniaj swój produkt w zależności od zawartości wapna w wodzie i częstotliwości używania.
•
Używaj zastrzeżonego produktu do usuwania kamienia i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta.
1. Do zbiornika wody wlej świeżą wodę i określoną ilość środka odwapniającego.
2. Kilkakrotnie wykonaj procedurę parzenia, a także procedurę „gorącej wody”, aby wyczyścić dyszę parową i elementy wewnętrzne.
3. Wykonuj to, dopóki zbiornik wody nie będzie pusty. W razie potrzeby powtórz tę procedurę jeszcze raz.
4. Po odkamienianiu kilka razy przepłukaj urządzenie, wodą bez kawy, aby usunąć wszelkie pozostałości kamienia.
5. Aby zresetować, należy przytrzymać przycisk
R
/
R
i przycisk ręczny
R
/
D
jednocześnie przez 5 sekund. Ikona czystości
c
zgaśnie.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
UA
AE
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
65 Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi: Urządzenie może być użytkowane prz...
66 ZAPARZANIE ESPRESSO Kawę Espresso można pić jako taką lub z wieloma popularnymi odmianami na bazie espresso, jak Latte, Cappucinno, Americano itp. Ekspres do kawy może zrobić pojedynczą porcję (około 30 ml) lub podwójną porcję (60 ml) espresso.Ekspres do kawy może przygotowywać napoje w trybie au...
67 3. Aby mieć spienione mleko z dużymi bąbelkami, przytrzymaj dyszę tuż pod powierzchnią mleka i gdy para jest uwalniana, wykonuj okrągłe ruchy dzbanuszkiem (rys. L). 4. Aby mieć spienione mleko z małymi bąbelkami (mikropianka),trzymaj dyszę całkowicie pod powierzchnią mleka i gdy para jest uwalnia...
Inne modele ekspresy do kawy Russell Hobbs
-
Russell Hobbs 20135-56
-
Russell Hobbs 20136-56
-
Russell Hobbs 21430-56
-
Russell Hobbs 21701-56
-
Russell Hobbs 21703-56
-
Russell Hobbs 23750-56
-
Russell Hobbs 24010-56
-
Russell Hobbs 24020-56
-
Russell Hobbs 24031-56
-
Russell Hobbs 24033-56