Tefal QB813D38 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Tefal QB813D38 Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 7
Ładowanie instrukcji

53

PL

UŻYWANIE AKCESORIÓW

W przewodniku poniżej podano sugerowane ustawienia prędkości, maksymalne czasy pracy

i maksymalne ilości składników. Należy rozpoczynać od ustawienia prędkości MIN, a potem

stopniowo zwiększać prędkość odpowiednio do zaleceń podanych w przepisie.

Zawartość

Końcówka

Prędkość

Maks.

czas

Maks. ilość

(* całkowita waga

składników)

Lekkie ciasto na

biszkopt (z paczki

lub domowe)

Mieszadło

Od Min

do 4

6 min

4,9 kg*

Ciasto kruche

Mieszadło

od 1 do 2

3 min

1,4 kg*

Białka jaj

Ubijaczka

Max

3 min 30

16 jajek

Bita śmietana

Ubijaczka

Od 5 do

Max

5 min

700 ml

Ciasto na chleb

Hak do

wyrabiania

ciasta

Od Min

do 1

8 min

1640 g mąki chlebowej

+ 960 ml wody

Brioszka

Hak do

wyrabiania

ciasta

Od Min

do 3

14 min

3,6 kg*

Ciasto na pizzę:

Składniki (na 2 spody pizzy): 525  g mąki, 3  g soli, 5  g drożdży, 3  g cukru, 375  g letniej wody

(43°C), 8 g smalcu (lub masła).

Włożyć wszystkie składniki do misy. Miksować przez 7 minut końcówką do wyrabiania ciasta z

prędkością ustawioną na ustawienie 6 lub Max.

Odstawić na 1 godzinę, następnie schłodzić.

Maks. ilość: 4-krotność przepisu.

Najpierw nalać do misy wszystkie składniki płynne, a potem dodać składniki suche. W czasie

używania robota kuchennego należy zawsze pozostawać w pobliżu urządzenia. Składniki

należy zawsze dodawać możliwie jak najbliżej ścianek misy, a nie bezpośrednio na obracającą

się końcówkę roboczą.

Mieszaniny z dużą ilością płynu należy miksować na małych prędkościach, aby uniknąć

chlapania. Nie należy zwiększać prędkości zanim mieszanina nie zgęstnieje.

Robota kuchennego należy regularnie co jakiś czas wyłączać, aby plastikową łopatką zgarnąć

do środka składniki osadzające się na ściankach.

Jeżeli przypadkiem coś zaklinuje się w narzędziu lub silnik zatrzyma się, należy wyłączyć

urządzenie i wyjąć wtyczkę z kontaktu. Usunąć przyczynę problemu lub zmniejszyć ilość

składników w misie. Przed ponownym włączeniem robota należy odczekać 5 minut, aby

pozwolić silnikowi ostygnąć.

Do ubijania białek jaj, śmietany, majonezu lub innych podobnych lekkich mieszanin należy

używać ubijaczki. Ubijaczki nie należy używać do ubijania gęstych mas takich jak ciasto lub

purée ziemniaczane. Podczas miksowania i ubijania produktów należy zawsze kontrolować

postępy pracy, ponieważ zamierzony efekt może zostać osiągnięty bardzo szybko.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)