Tefal QB813D38 Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
53
PL
UŻYWANIE AKCESORIÓW
W przewodniku poniżej podano sugerowane ustawienia prędkości, maksymalne czasy pracy
i maksymalne ilości składników. Należy rozpoczynać od ustawienia prędkości MIN, a potem
stopniowo zwiększać prędkość odpowiednio do zaleceń podanych w przepisie.
Zawartość
Końcówka
Prędkość
Maks.
czas
Maks. ilość
(* całkowita waga
składników)
Lekkie ciasto na
biszkopt (z paczki
lub domowe)
Mieszadło
Od Min
do 4
6 min
4,9 kg*
Ciasto kruche
Mieszadło
od 1 do 2
3 min
1,4 kg*
Białka jaj
Ubijaczka
Max
3 min 30
16 jajek
Bita śmietana
Ubijaczka
Od 5 do
Max
5 min
700 ml
Ciasto na chleb
Hak do
wyrabiania
ciasta
Od Min
do 1
8 min
1640 g mąki chlebowej
+ 960 ml wody
Brioszka
Hak do
wyrabiania
ciasta
Od Min
do 3
14 min
3,6 kg*
Ciasto na pizzę:
Składniki (na 2 spody pizzy): 525 g mąki, 3 g soli, 5 g drożdży, 3 g cukru, 375 g letniej wody
(43°C), 8 g smalcu (lub masła).
Włożyć wszystkie składniki do misy. Miksować przez 7 minut końcówką do wyrabiania ciasta z
prędkością ustawioną na ustawienie 6 lub Max.
Odstawić na 1 godzinę, następnie schłodzić.
Maks. ilość: 4-krotność przepisu.
Najpierw nalać do misy wszystkie składniki płynne, a potem dodać składniki suche. W czasie
używania robota kuchennego należy zawsze pozostawać w pobliżu urządzenia. Składniki
należy zawsze dodawać możliwie jak najbliżej ścianek misy, a nie bezpośrednio na obracającą
się końcówkę roboczą.
Mieszaniny z dużą ilością płynu należy miksować na małych prędkościach, aby uniknąć
chlapania. Nie należy zwiększać prędkości zanim mieszanina nie zgęstnieje.
Robota kuchennego należy regularnie co jakiś czas wyłączać, aby plastikową łopatką zgarnąć
do środka składniki osadzające się na ściankach.
Jeżeli przypadkiem coś zaklinuje się w narzędziu lub silnik zatrzyma się, należy wyłączyć
urządzenie i wyjąć wtyczkę z kontaktu. Usunąć przyczynę problemu lub zmniejszyć ilość
składników w misie. Przed ponownym włączeniem robota należy odczekać 5 minut, aby
pozwolić silnikowi ostygnąć.
Do ubijania białek jaj, śmietany, majonezu lub innych podobnych lekkich mieszanin należy
używać ubijaczki. Ubijaczki nie należy używać do ubijania gęstych mas takich jak ciasto lub
purée ziemniaczane. Podczas miksowania i ubijania produktów należy zawsze kontrolować
postępy pracy, ponieważ zamierzony efekt może zostać osiągnięty bardzo szybko.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)