Tefal QB15E838 - Instrukcja obsługi - Strona 15

Tefal QB15E838 Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 21
Ładowanie instrukcji

53

EN

52

PL

Ubijać przez kolejne 2 minuty z prędkością 6. Włożyć masę do worka do dekorowania z rowkowaną

końcówką i wycisnąć ją na papier do pieczenia ułożony na blasze. Pozostawić w piekarniku na

2 godziny w temperaturze 95°C.

Ciasto do wyrobu ciast

Składniki: 200 g cukru, 200 g masła o temperaturze pokojowej, 4 jajka (200 g), 200 g mąki, 2 płaskie

łyżeczki proszku do pieczenia (4 g).
Włożyć wszystkie składniki do misy i założyć pokrywę oraz mieszadło. Uruchomić mieszadło na

30 sekund z prędkością 1, a następnie na 2 minuty z prędkością 6. Po upływie 2 minut i 30 sekund

unieść głowicę mieszadła i zeskrobać masę ze ścianek misy łopatką. Ubijać ciasto przez 1 minutę z

prędkością 6. Wlać ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy do ciasta i piec przez

1 godzinę w piecu nagrzanym do temperatury 180°C.

Ciasto na naleśniki

Składniki: 250 g mąki, 500 g mleka, 4 jajka, 2 saszetki cukru waniliowego, 6 g soli.
Umieścić jajka, cukier waniliowy i mleko w misce mieszadła. Założyć pokrywę i trzepaczkę, a

następnie mieszać z prędkością 6. Stopniowo dodawać mąkę łyżką przez otwór w pokrywie.

Po dodaniu całej mąki pozostawić ją do wymieszania na 1 minutę, a następnie przecedzić masę

przez sito o drobnych oczkach. Przed upieczeniem naleśników odstawić ciasto na co najmniej

1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Majonez

Składniki: 2 żółtka, 20 g musztardy, szczypta soli, 250 ml oleju.
Włożyć żółtka, musztardę i sól do misy mieszadła. Założyć pokrywę i trzepaczkę, a następnie

włączyć urządzenie z prędkością 6. Stopniowo dodawać oleju przez otwór w pokrywce przez

3 minuty. Gdy cały olej zostanie dodany do emulsji, wyjąć misę i trzepaczkę. Zdrapać ręką majonez

ze ścianek misy, mieszając go w celu utwardzenia. Wystarczy zamieszać trzy lub cztery razy.

Majonez należy zużyć w ciągu 24 godzin.

Ciasto na chleb

Składniki: 300 g ciepłej wody o temperaturze 30°C, 500 g mąki, 10 g soli, 1 saszetka suszonych drożdży (5 g).
Włożyć mąkę, sól i suszone drożdże do misy mieszadła. Założyć pokrywę i końcówkę do wyrabiania

ciasta, a następnie włączyć mieszadło z prędkością 1. Wlewać wodę stopniowo przez 1 minutę, tak

jak w przypadku majonezu. Następnie zaczekać 9 minut na wyrobienie ciasta. Przykryć ciasto i

odstawić na 1 godzinę w temperaturze 35°C. Jego rozmiar powinien się podwoić. Uformować chleb

i pozostawić na kolejną godzinę w temperaturze 35°C. Rozmiar chleba powinien się podwoić. Piec

przez 30 minut w piekarniku podgrzanym do temperatury 220°C, umieszczając miskę z wodą na

dnie piekarnika w celu wygenerowania wilgoci.

Ciasto na pizzę

Składniki na pizz o średnicy 22 cm: 500 g mąki, 280 g ciepłej wody o temperaturze 30°C, 30 g oliwy

z oliwek, 1 saszetka suszonych drożdży piekarskich (5 g), 8 g soli, 10 g cukru.
Włożyć mąkę, olej, drożdże, sól i cukier do misy mieszadła. Założyć pokrywę i końcówkę do

wyrabiania ciasta, a następnie włączyć mieszadło z prędkością 1. Wlewać wodę stopniowo przez 1

minutę, tak jak w przypadku majonezu. Następnie zaczekać 9 minut na wyrobienie ciasta. Przykryć

ciasto i odstawić na 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 35°C. Jego rozmiar powinien się podwoić.

Podzielić ciasto na pięć kawałków o masie 165 g. Posypać mąką blat, a następnie rozwałkować pięć

kawałków na krążki o średnicy 22 cm. Umieścić krążki ciasta na papierze do pieczenia, a następnie

udekorować je wybranymi dodatkami. Odstawić pizze na 15 minut, a następnie włożyć każdą z

nich na 12 minut do piekarnika podgrzanego do temperatury 230°C.

Warning: Read the "safety advice" booklet and these

instructions for use carefully before using your appliance

for the first time.

DESCRIPTION

A

Motor unit

B

Bowl assembly

A1

Speed selector dial

B1

Lid

A2

Multi-function head release button

B2

Bowl

A3

Multi-function head unit

C

Mixer accessories

A4

High-speed outlet

C1

Mixer

A5

High-speed outlet cover

A5

Kneader

A6

Mixer accessories outlet

A6

Balloon whisk

A7

Low-speed outlet

D

Mini-chopper

A8

Low-speed outlet cover

D1

Mini-chopper cover

D2

Mini-chopper bowl

GETTING STARTED

• Before using for the first time, wash all accessory parts in soapy water
(see "Cleaning" section). Rinse and dry.
• Place the appliance on a flat, clean and dry surface. Make sure that the speed selector dial (A1) is

in the "0" position and plug in your appliance.

• You have several options for starting your appliance (see A1 diagrams):

- Intermittent operation (pulse):

This pulse setting gives you better control when preparing food.

- Continuous operation:

Choose the desired position from "1" to "6/max." according to the food you are preparing.

• To stop the appliance, turn the dial (A1) to "0".
Important: The appliance will only start if the cover (A5) and the head (A3) are locked in place.

If you release the cover (A5) and/or the head (A3) while the appliance is running, it will stop

immediately. Lock the cover and/or the head into place again, turn the control dial (A1) back

to position "0", then continue to use the appliance as normal, selecting the desired speed.

1 - MIXING / KNEADING / BEATING / EMULSIFYING / WHISKING

Depending on the nature of the food items, you can use the stainless steel bowl (B1) and its lid
(B2) to prepare up to 1.8 kg of light mixture.

ACCESSORIES REQUIRED:

Stainless steel bowl (B1), anti-splash lid (B2), kneader (C1) or mixer

(C2) or balloon whisk (C3).

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)