załączona w zestawie) - Kenwood FPP210 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Kenwood FPP210 Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 22
Ładowanie instrukcji

użytkowanie nasadek

(zob. tabela zalecanych prędkości dla każdej nasadki)

ostrze

Ostrze to element o najbardziej wszechstronnym
zastosowaniu z wszystkich nasadek. Długość czasu
rozdrabniania wpływa na osiąganą konsystencję
składników. Aby uzyskać mniej rozdrobnioną konsystencję,
użyć trybu pracy przerywanej.
Ostrza można ożywać do wyrabiania ciast, siekania
surowego i gotowanego mięsa, warzyw, orzechów,
robienia pasztetów, sosów typu dip, miksowania zup, a
także do mielenia suchego chleba i bułek na bułkę tartą.

Jeśli w zestawie nie ma załączonego narzędzia do
wyrabiania ciasta, można użyć do tego celu noża.

wskazówki

Przed miksowaniem składniki takie, jak mięso, chleb czy
warzywa należy pokroić w kostkę wielkości ok. 2cm.

Ciastka należy połamać na mniejsze kawałki i wsypywać
przez podajnik podczas pracy urządzenia.

Wyrabiając ciasto, używać tłuszczu schłodzonego w
lodówce, pokrojonego w kostkę wielkości ok. 2cm.

Składników nie należy miksować zbyt mocno.

końcówka do zagniatania ciasta

(jeżeli załączona w zestawie)

Do wyrabiania ciast na bazie drożdży.

Suche składniki umieścić w misce, a następnie, podczas
pracy urządzenia, przez podajnik dodać składniki płynne.
Miksować do momentu, gdy z ciasta uformuje się gładka
kula o elastycznej konsystencji – zajmuje to zwykle ok. 60
sekund.

Nie zagniatać ponownie ciasta w robocie – należy to
zrobić ręcznie. Nie zaleca się ponownego zagniatania w
misce, ponieważ może to spowodować utracenie przez
robot stabilności podczas pracy.

końcówka do łączenia

niemieszających się składników
płynnych

Końcówka nadaje się wyłącznie do lekkich mieszanin, np.
śmietany, majonezu.

wskazówki

Przed u życiem sprawdzić, czy miska i końcówka są
czyste. Nie mogą być tłuste.

tarcze krojące/trące

użytkowanie tarczy

dwustronna tarcza krojąca/trąca

Strony do tarcia można używać do tarcia sera, marchwi,
ziemniaków i innych składników o podobnej konsystencji.
Strony do krojenia na plastry można używać do krojenia
sera, marchwi, ziemniaków, kapusty, ogórków, cukinii,
buraków i cebuli.

bezpieczeństwo

Pokrywę zdejmować wyłącznie po całkowitym
zatrzymaniu się tarczy tnącej.

Dotykając tarcz należy zachować szczególną
ostrożność – są bardzo ostre.

użytkowanie tarcz krojących

1 Na podstawie zasilającej zamocować miskę i wyjmowany

wałek napędzający

.

2 Trzymając tarczę za środkowy uchwyt, umieścić tarczę na

wałku napędzającym, odpowiednią stroną skierowaną do
góry.

3 Założyć pokrywę.
4 Włożyć składniki do podajnika.
5 Włączyć urządzenie i za pomocą popychacza

równomiernie popychać składniki do podajnika.

Do

podajnika nie wolno wkładać palców.

wskazówki

Używane składniki powinny być świeże.

Nie kroić składników na zbyt małe kawałki. Duży podajnik
w całości wypełnić składnikami. Zapobiega to przesuwaniu
się składników na boki podczas rozdrabniania.

Składniki umieszczone pionowo są po pokrojeniu lub
rozdrobnieniu krótsze niż składniki umieszczane poziomo.

Po skończonej pracy, na tarczach krojących/tarkujących i
w misce zawsze pozostaje niewielka ilość odpadów.

wyciskarka do cytrusów

(jeżeli

załączona w zestawie)

Wyciskarki do cytrusów można używać do wyciskania
soku z cytrusów (np. pomarańczy, cytryn, limonek i
grejpfrutów).

wyciskacz
sitko

użytkowanie wyciskarki do cytrusów

1 Na podstawie zasilającej zamocować miskę i wyjmowany

wałek napędzający.

2 Do miski zamocować sitko – pamiętając, by uchwyt sitka

był zablokowany we właściwym położeniu (bezpośrednio
nad uchwytem miski).

3 Stożek umieścić na wale napędzającym, przekręcając go

do momentu, aż całkowicie opadnie.

4 Owoce pokroić na połówki. Włączyć urządzenie, ułożyć

owoc na stożku i nacisnąć.

Wyciskarka do cytrusów nie będzie działać, jeżeli sitko
nie zostanie prawidłowo zablokowane.

Najlepsze wyniki daje wyciskanie soku w temperaturze
pokojowej z owoców przechowywanych w temperaturze
pokojowej i wałkowanie ich ręką po blacie przed
wyciśnięciem soku.

Aby wyciskanie było skuteczniejsze, podczas wyciskania
przesuwać owoc z boku na bok.

Jeżeli sok wyciskany jest z dużej liczby owoców, należy
regularnie opróżniać sitko, aby zapobiec gromadzeniu się
na nim miąższu i pestek.

89

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)