jak używać malaksera; jak używać nasadki miksującej; wybór ustawienia prędkości dla poszczególnych funkcji - Kenwood FP730 multipro - Instrukcja obsługi - Strona 5

Kenwood FP730 multipro Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 31
Ładowanie instrukcji

jak używać malaksera

1 Zamocowaç od¢åczalny trzonek do zespo¢u napëdowego

.

2 Umieścić miskę rączką do tyłu i przekręcić zgodnie z ruchem

wskazówek zegara, aż się zablokuje

.

3 Założyć na wałek wybrane narzędzie.

Zawsze przed włożeniem składników umieścić miskę i
narzędzie na urządzeniu.

4 Założyć pokrywkę

tak, aby czubek wałka znajdował się w

centrum pokrywki.

Nie

nal

y używ

a

ć

pok

rywki do włączania /wyłączania

urządzenia; używać tylko regulatora prędkości.

5 Włącz i wybierz szybkość

Urządzenie nie będzie działać, gdy miska i pokrywka nie
są dobrze założone.

Do pracy przerywanej należy używać przycisku pracy
impulsowej (P). W trybie pracy impulsowej urządzenie pracuje
tak długo, jak wciśnięty jest przycisk.

6 Aby zdjąć pokrywkę, narzędzia i miskę, należy powtórzyć

powyższą procedurę w odwrotnej kolejności.

Przed zd

j

ę

ci

em

pok

rywki wyłączyć urządzenie.

ważne

Urządzenie nie nadaje się do kruszenia i mielenia ziaren kawy
ani do mielenia cukru na puder.

Dodając esencję migdałową lub inne aromaty należy uważać,
aby nie dotykały części plastikowych, gdyż mogą powodować
jego trwałe zabarwienie.

jak używać nasadki miksującej

1 Założyć pierścień uszczelniający

na zespół noży tnących

,

sprawdzając poprawność umieszczenia uszczelki.

W przypa

dku uszkodzenia lub niepra

widłowe

go założenia

uszczelki nastąpi

wy

ciek cieczy.

2 Wkręcić naczynie na zespół noży tnących.
3 Umieścić składniki w naczyniu.
4 Umieścić zakrywkę wlewu na pokrywie, a następnie dokręcić.

5 Wkręcić pokrywę w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek

zegara, aż zaskoczy na naczyniu.

6 Umieścić nasadkę miksującą na zespole napędowym i obrócić,

aż zaskoczy

.

7 Ustawić odpowiednią prędkość lub sterować przy użyciu

przycisku pracy impulsowej.

Za

nim

wlejesz dowolny płyn do

blendera, zaczekaj, póki

on się schłodzi do temperatury pokojo

wej.

wskazówki

Podczas przygotowywania majonezu umieścić w przystawce
miksującej wszystkie składniki z wyjątkiem oleju. Następnie,
przy pracującym urządzeniu, wlać olej przez zakrywkę wlewu i
pozwolić, aby się wymieszał.

Mieszaniny o gęstej konsystencji (np. pasztety i dipy) mogą
wymagać wyskrobania. W razie napotkania trudności przy
miksowaniu dodać więcej płynu.

Przy kruszeniu lodu użyć przycisku pracy impulsowej w trybie
krótkich cykli pracy przerywanej.

Aby wydłużyć żywotność nasadki miksującej, nigdy nie
uruchamiać jej na dłużej niż 60 sekund. Wyłączyć zaraz po
uzyskaniu pożądanej konsystencji.

Nie miksować przypraw korzennych, gdyż spowodują one
uszkodzenie plastikowej powierzchni.

Urządzenie nie uruchomi się, jeśli nasadka miksująca zostanie
nieprawidłowo zamontowana.

Nie umieszczać suchych składników w przystawce miksującej
przed jej włączeniem. W razie potrzeby pociąć wcześniej
składniki na kawałki, zdjąć zakrywkę wlewu, a następnie, przy
pracującym urządzeniu, kolejno je dodawać.

Nie wykorzystywać nasadki miksującej w charakterze
pojemnika do przechowywania. Przed i po użyciu nasadka
miksująca powinna być opróżniona.

Nigdy nie miksować więcej niż 1 1/2 litra cieczy (mniej w
przypadku pieniących się cieczy, takich jak koktajle mleczne).

33

wybór ustawienia prędkości dla poszczególnych funkcji

Narzędzie/nasadka

Funk

cja

Prędkoś

ć

Maksymalna objętość

Zespół noży tnących

Jednostopniowe ciasto w proszku

1 – 8

Całkowita waga 1,5 kg

Ciasto – ucieranie tłuszczu z mąką

5 – 8

Waga mąki 340 g

Dodanie wody w celu połączenia składników ciasta 1 – 5
Siekanie/przecieranie/pasztety

8

Waga mięsa 600g

Zespół noży tnących z osłoną

Zupy – rozpocząć przy małej prędkości i

1 – 8

1,5 litra

maxi-blend

zwiększać do ustawienia 8

Trzepaczka

Białka jaj

8

Białka z 6 jaj

Jaja z cukrem do biszkoptów bez tłuszczu

8

Śmietana

5 – 8

500 ml

Narzędzie do zagniatania ciasta

Mieszanki z drożdżami

8

600 g

Tarcze – krojenie na plasterki/

Twarde produkty, takie jak marchewka, twardy ser

5 – 8

siekanie/krojenie frytek

Bardziej miękkie produkty, takie jak ogórki

1 – 5

i pomidory

Tarcza do rozcierania

Parmezan, ziemniaki na kopytka

8

Wyciskacz do cytrusów

Owoce cytrusowe

1

Miska mini-malaksera i zespół

Wszystkie zastosowania

8

200 g

noży tnących
Nasadka miksująca

Wszystkie zastosowania

8

1,5 litra

Młynek

Wszystkie zastosowania

8

Sokowirówka odśrodkowa

Owoce i warzywa

8

450 g

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)