Kenwood FP680_FP690_FP780 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Kenwood FP680_FP690_FP780 Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 16
Ładowanie instrukcji

w

wa

żn

ne

e

Przed mieszaniem gorących płynów w mikserze należy je ostudzić – w
przypadku źle założonej pokrywki może dojść do ochlapania.

Aby mikser mógł służyć jak najdłużej, nigdy nie należy włączać go na dłużej
niż 60 sekund. Wyłączyć go natychmiast po uzyskaniu odpowiedniej
konsystencji.

Nie przetwarzać przypraw – mogą zniszczyć plastik.

Urządzenie nie będzie działać, jeśli mikser jest źle założony.

Przed włączeniem miksera nie wkładać suchych składników. Jeśli to konieczne,
należy pociąć je na drobne kawałki, zdjąć zatyczkę do napełniania i przy
włączonym urządzeniu wrzucać je kolejno.

Nie używać miksera do przechowywania produktów. Przechowywać go
pustego.

Nigdy nie przetwarzać więcej niż 1,5 l – mniej w przypadku płynów, na których
tworzy się piana, np. napojów z mleka.

wybór prędkości dla poszczególnych funkcji

n

na

arrz

ęd

dz

ziie

e //w

wy

yp

po

os

sa

ż..

ffu

un

nk

kc

cjja

a

p

prrę

ęd

dk

ko

ść

ć

nóż

przygotowywanie ciasta

1 – 8

ucieranie tłuszczu z mąką

5 – 8

dodawanie wody do połączenia
składników ciasta

1 – 5

siekanie/puree/pasztety

6 – 8

trzepaczka

białka

8

jajka i cukier do biszkoptów bez tłuszczu

8

śmietana

5 – 8

narzędzie do ciasta

ciasta drożdżowe

5 – 8

tarcze – plasterki/

twarde składniki, np. marchewka,

siekanie/

twarde sery

5 – 8

krojenie frytek

miękkie składniki, np. ogórki
pomidory

1 – 5

wyciskacz do cytrusów

owoce cytrusowe

1

sokowirówka

owoce i warzywa

8

mikser

rzadkie mieszanki, np. ciasto ubijane,
napoje z mleka, zupy, sosy, pasztety
i majonez

8

multimlynek

calosc przeróbki

8

m

ma

ak

ks

sy

ym

ma

alln

na

a p

po

ojje

em

mn

no

ść

ć

Kruche ciasto waga

340 g

Ciasto drożdżowe waga

500 g

ciasto (całość) waga

1,5 kg

mięso siekane (całość) waga 600 g

płyn z osłoną

1,5 l

podwójna trzepaczka

6 białek

jak używać dodatkowego wyposażenia

patrz tabela z prędkościami dla każdego narzędzia powyżej

nóż/

narzędzie do wyrabiania ciasta

Nóż jest narzędziem najbardziej wszechstronnym ze
wszystkich. Konsystencja po przerobie będzie zależała
od długości czasu obróbki.
Aby otrzymać twardszą konsystencję, należy używać
przycisku pracy impulsowej.

Noża można używać do przygotowywania ciast,
siekania surowego i goto-wanego mięsa, warzyw,
orzechów, pasztetów, sosów, rozdrabniania zup, a także
do kruszenia biszkoptów i suchego chleba. Jeśli w
zestawie nie ma załączonego narzędzia do wyrabiania
ciasta, można użyć do tego celu noża.

Do wyrabiania ciasta drożdżowego używać
specjalnego narzędzia.

w

ws

sk

ka

az

ów

wk

kii

n

óż

ż

Przed przetwarzaniem pociąć mięso, chleb, warzywa
na kostki o wielkości ok. 2cm (3/4 cala).

Biszkopty połamać na kawałki i dodawać, gdy urządzenie pracuje.

Przy przygotowywaniu ciasta dodawać tłuszcz wprost z lodówki pokrojony na
2-cm kostki.

Uważać, aby nie przetwarzać zbyt długo.
n

na

arrz

ęd

dz

ziie

e d

do

o c

ciia

as

stta

a

Umieścić suche składniki w misce i poprzez podajnik dodać płyny podczas
pracy urządzenia. Przetwarzać aż do otrzymania gładkiej elastycznej kuli (60-
90 sekund).

Ponownie wyrabiać tylko ręcznie. Nie zaleca się ponownego wyrabiania w
misce, gdyż urządzenie może wpaść w drgania.

trzepaczka podwójna z

przekładnią

Należy używać jej tylko do lekkich mieszanek, jak
białka, śmietana, mleko zagęszczone i do ubijania
jajek z cukrem do biszkoptów bez tłuszczu. Cięższe
mieszanki, jak tłuszcz i mąka, mogą zniszczyć
trzepaczkę.

jak używać trzepaczki

1 Umieścić wałek napędzający i miskę na korpusie.
2 Oba bijaki włożyć dobrze do głowicy napędzającej .
3 Założyć trzepaczkę, ostrożnie ją przekręcając, aż

zaskoczy na wałku napędzającym.

4 Dodać składniki.
5 Założyć pokrywkę tak, aby koniec wałka znajdował się

w centrum pokrywki.

6 Włączyć urządzenie.

w

ws

sk

ka

az

ów

wk

kii

Najlepsze rezultaty można osiągnąć wtedy, gdy jajka mają temperaturę
pokojową.

Miska i bijaki powinny być czyste przed każdym ubijaniem.

osłona maxi-blend

Podczas mieszania płynów należy używać wraz z
nożem osłony maxi-blend. Pozwala to na zwiększenie
objętości płynu z 1 l do 1,5 l, zapobiega wylewaniu się
płynów i poprawia wydajność noża.

1 Umieścić wałek napędzający i miskę na korpusie.
2 Przymocować nóż.
3 Włożyć składniki, które mają być przetwarzane.
4 Założyć osłonę nad nożem i oprzeć ją na występie

wewnątrz miski . Nie naciskać na osłonę,
przytrzymywać ją za środkowy uchwyt.

5 Założyć pokrywkę i włączyć urządzenie.

tarcze krojące/siekające

tta

arrc

cz

ze

e o

ob

bu

us

sttrro

on

nn

ne

e k

krro

ojją

ąc

ce

e //s

siie

ek

ka

ajją

ąc

ce

e –

– g

grru

ub

be

e

c

ciie

en

nk

kiie

e

Strony siekającej należy używać do serów, marchewki,
ziemniaków i żywności o podobnej konsystencji.
Strony krojącej należy używać do serów, marchewki,
ziemniaków, kapusty, ogórków, cukini, buraczków i
cebuli.
tta

arrc

cz

za

a d

do

o d

drro

ob

bn

ne

eg

go

o s

siie

ek

ka

an

niia

a ((s

stty

yll J

Ju

ulliie

en

nn

ne

e))

Służy do siekania: ziemniaków na frytki (francuski styl
Julienne), twardych składników do sałatek, do
dekorowania potraw, zapiekanek oraz do siekania
warzyw (np. marchewki, rzepy, cukini, ogórków).
T

Ta

arrc

cz

za

a e

ek

ks

sttrra

a z

zg

grru

ub

bn

na

a

Nadaje się do zgrubnego siekania sera i marchewki.
T

Ta

arrc

cz

za

a d

drro

ob

bn

na

a

Do tarcia parmezanu i ziemniaków na knedle.
S

Stta

an

nd

da

arrd

do

ow

wa

a tta

arrc

cz

za

a s

siie

ek

ka

ajją

ąc

ca

a

Do siekania ziemniaków na cienkie frytki francuskie,
twardych składników na sałatki i sosy (np. marchewka,
ogórki).

bezpieczeństwo

N

Niig

gd

dy

y n

niie

e z

zd

de

ejjm

mo

ow

wa

ć p

po

ok

krry

yw

wk

kii z

za

an

niim

m tta

arrc

cz

za

a ttn

ąc

ca

a n

niie

e

z

za

attrrz

zy

ym

ma

a s

siię

ę c

ca

ałłk

ko

ow

wiic

ciie

e..

O

Ob

bc

ch

ho

od

dz

ziić

ć s

siię

ę o

os

sttrro

żn

niie

e z

z tta

arrc

cz

za

am

mii,, g

gd

dy

ż s

ą b

ba

arrd

dz

zo

o

o

os

sttrre

e..

21

22

23

24

P

0

0

8

1

2

3

4

5

6

7

20

21

22

23

24

25

b

b

c

c

23

25

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)