uwaga - Kenwood FP510_FP520_FP530 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Kenwood FP510_FP520_FP530 Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 9
Ładowanie instrukcji

osłona maxi-blend

Podczas mieszania płynów należy używać wraz z
nożem osłony maxi-blend. Pozwala to na zwiększenie
objętości płynu z 1 l do 1,5 l, zapobiega wylewaniu się
płynów i poprawia wydajność noża.

1 Umieścić wałek napędzający i miskę na korpusie.
2 Przymocować nóż.
3 Włożyć składniki, które mają być przetwarzane.
4 Założyć osłonę nad nożem i oprzeć ją na występie

wewnątrz miski

. Nie naciskać na osłonę,

przytrzymywać ją za środkowy uchwyt.

5 Założyć pokrywkę i włączyć urządzenie.

tarcze krojące/siekające

tta

arrc

cz

ze

e o

ob

bu

us

sttrro

on

nn

ne

e k

krro

ojją

ąc

ce

e //s

siie

ek

ka

ajją

ąc

ce

e –

– g

grru

ub

be

e

c

ciie

en

nk

kiie

e

Strony siekającej należy używać do serów, marchewki,
ziemniaków i żywności o podobnej konsystencji.
Strony krojącej należy używać do serów, marchewki,
ziemniaków, kapusty, ogórków, cukini, buraczków i
cebuli.
tta

arrc

cz

za

a d

do

o d

drro

ob

bn

ne

eg

go

o s

siie

ek

ka

an

niia

a ((s

stty

yll J

Ju

ulliie

en

nn

ne

e))

Służy do siekania: ziemniaków na frytki (francuski styl
Julienne), twardych składników do sałatek, do
dekorowania potraw, zapiekanek oraz do siekania
warzyw (np. marchewki, rzepy, cukini, ogórków).
T

Ta

arrc

cz

za

a d

drro

ob

bn

na

a

Do tarcia parmezanu i ziemniaków na knedle.

bezpieczeństwo

N

Niig

gd

dy

y n

niie

e z

zd

de

ejjm

mo

ow

wa

ć p

po

ok

krry

yw

wk

kii z

za

an

niim

m tta

arrc

cz

za

a ttn

ąc

ca

a n

niie

e

z

za

attrrz

zy

ym

ma

a s

siię

ę c

ca

ałłk

ko

ow

wiic

ciie

e..

O

Ob

bc

ch

ho

od

dz

ziić

ć s

siię

ę o

os

sttrro

żn

niie

e z

z tta

arrc

cz

za

am

mii,, g

gd

dy

ż s

ą b

ba

arrd

dz

zo

o

o

os

sttrre

e..

jak używać tarczy tnących

1 Umieścić wałek napędzający i miskę na korpusie.
2 Trzymając tarczę za środkowy uchwyt

umieścić ją

na wałku odpowiednią stroną do góry

.

3 Założyć pokrywkę.
4 Wybrać odpowiedni rodzaj podajnika. W popychaczu

znajduje się mniejszy podajnik służący do
przetwarzania pojedynczych lub cienkich
składników.
Aby użyć mniejszego podajnika, należy najpierw
włożyć do podajnika większy popychacz.
Aby użyć większego podajnika, należy użyć obu
popychaczy razem.

5 Włożyć do podajnika żywność.
6 Włączyć urządzenie i płynnie popychać żywność – n

niig

gd

dy

y n

niie

e w

wk

kłła

ad

da

ć d

do

o

p

po

od

da

ajjn

niik

ka

a p

pa

allc

ów

w..

w

ws

sk

ka

az

ów

wk

kii

Używać świeżych składników

Nie krajać żywności zbyt drobno. Napełnić większy podajnik prawie do pełna.
Zapobiegnie to rozsypywaniu się żywności. Ewentualnie można użyć
mniejszego podajnika.

Przy używaniu tarczy siekającej należy umieścić składniki poziomo.

Przy krojeniu lub siekaniu żywność włożona pionowo

daje mniejsze

kawałki niż żywność ułożona poziomo

.

Zawsze po przetwarzaniu pozostanie
pewna ilość odpadów na tarczy lub w misce.

wyciskacz do cytrusów

Należy używać go do wyciskania soku z
owoców cytrusowych, np. z pomarańczy,
cytryn, limonek i grejpfrutów.

stożek

sitko

jak używać wyciskacza do
cytrusów

1 Umieścić wałek napędzający i miskę na

korpusie.

2 Dodać sito i obrócić w kierunku zgodnym z

ruchem wskazówek zegara, aż wypust
blokady na sicie zrówna się z linią na
przykrywce wyjścia

.

3 Umieścić stożek na

wałku napędzającym przekręcając go tak,
aby opadł całkowicie na dół

.

4 Przeciąć owoc na połowę. Włączyć urządzenie i przyciskać połówkę owocu do

stożka.

W

Wy

yc

ciis

sk

ka

ac

cz

z d

do

o o

ow

wo

oc

ów

w n

niie

e b

ęd

dz

ziie

e d

dz

ziia

ałła

ałł,, jje

śllii s

siittk

ko

o n

niie

e jje

es

stt d

do

ob

brrz

ze

e z

za

ałło

żo

on

ne

e..

młynek

Używaj młynka do mielenia przypraw ziołowych,
orzechów i kawy.

zespó¢ no¯y

uszczelka

s¢oik

wieczko z sitkiem

bezpieczeństwo

Nigdy nie zakładaj zespołu ostrzy na korpus bez
założonego słoika.

Nigdy nie odkrëcaj s¢oika, gdy m¢ynek jest za¢o¯ony na
korpusie.

Nie dotykaj ostrych brzeszczotów. Trzymaj zespó¢ ostrzy
z dala od dzieci.

Nigdy nie zdejmuj multi-m¢ynka, dopóki ostrza nie
zatrzymajå sië ca¢kowicie.

uwaga

Aby zapewnić sobie długoletnie użytkowanie młynka,
nigdy nie włączaj go na dłużej, niż 30 sekund. Wyłącz
natychmiast po uzyskaniu żądanej konsystencji.

Nie przerabiaj przypraw korzennych, gdy¯ mogå one
uszkodziç tworzywo sztuczne.

Urządzenie się nie włączy, jeśli młynek będzie
niewłaściwie założony.

U¯ywaj wy¢åcznie do produktów suchych.

28

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)