Kenwood FP479_FP481 Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
●
Gęste mieszaniny, jak np. pasztet i potrawy moczone, mogą wymagać
dokładnego rozdrobnienia. Jeśli są trudne w obróbce, dodać więcej płynu.
●
Podczas kruszenia lodu dodać 15 ml wody na sześć kostek lodu. Używać
włącznika do włączania impulsowego.
ważne
●
Gorące płyny należy ochłodzić przed przystąpieniem do mieszania w
rozdrabniarce; jeśli wieczko nie zostanie założone dokładnie i spadnie,
można zostać opryskanym.
●
Aby zapewnić wyższą żywotność urządzenia, nie należy przekraczać czasu
trwania pojedynczego uruchomienia 60 sekund. Wyłączyć urządzenie
natychmiast po uzyskaniu żądanej konsystencji.
●
Nie dodawać przypraw – mogą spowodować uszkodzenie plastikowych
części.
●
Urządzenie nie włączy się, jeśli rozdrabniarka jest niewłaściwie założona.
●
Nie wolno wkładać składników do rozdrabniarki przed jej włączeniem. Jeśli to
konieczne, pociąć składniki na kawałki, zdjąć zatyczkę napełniacza i wkładać
je pojedynczo, gdy urządzenie pracuje.
●
Nie wolno używać rozdrabniarki jako pojemnika do przechowywania potraw.
Po użyciu należy go opróżnić.
●
Nie wolno mieszać więcej niż 1,5 litra płynu – odpowiednio mniej dla płynów
pieniących się, jak napoje mleczne (shake).
dobór prędkości dla wszystkich funkcji
Narzędzie
Funkcja
Prędkość
nóż
Robienie ciasta
2
Ucieranie tłuszczu do mąki
1 – 2
Dodawanie wody w celu połączenia
1 – 2
składników ciasta
2
Siekanie/rozdrabnianie/pasztety
trzepaczka
Białka jajek
2
Jajka i cukier do beztłuszczowych
biszkoptów
2
Śmietana
2
narzędzie do ciasta
Ciasta drożdżowe
1 – 2
tarcze – cięcie/
Twarde produkty, jak marchewka, sery
1 – 2
szatkowanie/
struganie/
Bardziej miękkie produkty, jak np.
tarcie
ogórki, pomidory
1
wyciskarka do
cytrusów
Owoce cytrusowe
1
rozdrabniarka
Lekkie mieszanie, np. półpłynne ciasto,
napoje mleczne
1
Zupy, sosy, pasztet i majonezy
2
*młynek
Wszystkie rodzaje obróbki
2
*sokowirówka
Owoce i warzywa
2
*minimalakser
Wszystkie rodzaje obróbki
2
* urządzenia dodatkowe
pojemności maksymalne
●
Mąka na ciasto
340g
●
Mąka na ciasto drożdżowe
500g
●
Ciastka
1,5 kg
●
Mięso do mielenia
600g
●
Płyn z pokrywką do dokładnego mieszania
1,5 l
●
Napędzana trzepaczka
6 białek
użytkowanie narzędzi dodatkowych
Patrz tabela powyżej.
Nóż
i narzędzie do ciasta
Nóż jest jednym z najbardziej uniwersalnych narzędzi
dodatkowych. Czas trwania obróbki składników
określa ich konsystencję. Aby uzyskać bardziej
zawiesistą konsystencję, należy używać włącznika do
włączania impulsowego.
Można użyć nóż do przygotowania ciasta zwykłego i
ciasta francuskiego, siekania surowego i gotowanego
mięsa, warzyw, orzechów, pasztetu, przecieranych
zup, a także tartej bułki i chleba. Można go też użyć
do przygotowania ciasta drożdżowego, jeśli narzędzie
do ciasta nie zostało dostarczone wraz z malakserem.
Narzędzie do ciasta należy używać do przygotowania
ciast drożdżowych.
Wskazówki
Nóż
●
Przed obróbką mięsa, chleba, warzyw należy je
pokroić w kostki wielkości ok. 2 cm.
●
Herbatniki należy pokruszyć na kawałki przed podawaniem ich przez rurkę
do pracującego malaksera.
●
Podczas przygotowywania ciasta francuskiego użyć tłuszczu wyjętego prosto
z lodówki i pokrojonego w kostki wielkości 2 cm.
●
Nie obrabiać zbyt długo składników.
Narzędzie do ciasta
●
Włożyć suche składniki do miski i dodawać płynu podczas pracy malaksera.
Obrabiać składniki aż do uzyskania jednolitej i elastycznej kuli ciasta –
zajmie to około 60-90 sekund.
●
Ugniatać ponownie wyłącznie rękami. Ponowne ugniatanie ciasta w
malakserze nie jest zalecane, gdyż może spowodować jego niestabilną
pracę.
podwójna napędzana trzepaczka
Używać ją wyłącznie do przyrządzania lekkich
mieszanin, np. białek z jajek, śmietany, zagęszczonego
mleka, oraz ubijania jajek i cukru do kremów
beztłuszczowych. Cięższe i gęstsze mieszaniny, jak np.
tłuszcz i mąka, mogą uszkodzić trzepaczkę.
użytkowanie trzepaczki
1 Umocować wałek napędzający i miskę na jednostce
napędzającej.
2 Wsunąć dokładnie obie ubijaczki do głowicy
napędzającej
.
3 Nałożyć ostrożnie trzepaczkę, aż osiądzie na wałku
napędzającym.
4 Dodać składniki.
5 Nałożyć wieczko upewniając się, że koniec wałka znajduje się w środkowej
części wieczka.
6 Włączyć urządzenie.
Wskazówki
●
Najlepsze wynik uzyskuje się podczas ubijania jajek w temperaturze
pokojowej.
●
Przed przystąpieniem do pracy upewnić się, że miska i trzepaczka są czyste
i niezabrudzone tłuszczem.
42
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)