Proponowane Przepisy; Poziom prędkości 3 - 4; Bułeczki z siemieniem lnianym Poziom prędkości 1 - 2 - Clatronic KM 3630 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Clatronic KM 3630 Robot kuchenny – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

37

5.

Misa do mieszania: Umieść miskę w jej uchwycie. Prze

-

kręć miskę do końca w kierunku

LOCK.

6. Włóż składniki do misy do mieszania.

7. Sprawdź, czy przełącznik jest ustawiony na „0

“.

8. Naciśnij dźwignię (3), aby opuścić ramię. Musisz docisnąć

ramię od góry, aż zablokuje się w najniższym ustawieniu.

9. Włóż wtyczkę do sprawdzonego kontaktu.

10. Wybierz prędkość, korzystając z poniższej tabeli.

Tabela: Rodzaje ciasta i nasadki

Rodzaj ciasta

Nasadka

Usta-

wienia

Ilość

Maks. czas

pracy

Ciężkie ciasto

(np. chleb lub

kruche ciasto)

Końcówka do

ugniatania

1 - 3

maks.

2,5 kg

30 sec. usta-

wienie 1 i

4½ min.

ustawienie

2 - 3

Ciasto średniej

gęstości (np.

naleśniki typu

crepe)

Końcówka do

mieszania

3 - 4

maks.

3,0 kg

5 minut

Lekkie ciasto

(np. ciasto

na wafle lub

naleśniki,

pudding)

Trzepaczka

4 - 5

maks. 3,5

litra

10 minut

Śmietana

Trzepaczka

6

min. 200 ml

maks. 2

litry

10 minut

Białek jajek

Trzepaczka

6

3 - 10

białek

10 minut

WSKAZÓWKA:

Praca krótkookresowa: mieszając ciężkie ciasto urzą

-

dzenie nie powinno pracować przez okres dłuższy, niż 5

minut. Po tym czasie należy je wyłączyć i pozostawić do

schłodzenia przez kolejne 10 minut.

• Ustawienie P do pracy pulsacyjnej: Na krótko włącz

najwyższe ustawienie silnika trzymając pokrętło w tej

pozycji.

Działanie impulsowe

OSTRZEŻENIE:

Ryzyko obrażeń!

• Zawsze, gdy chcesz przerwać wykonywaną czynność,

ustaw przełącznik na „0

“.

• Wyjmij wtyczkę z gniazdka, jeśli chcesz zmienić końców

-

kę.

• Poczekać na całkowite zatrzymanie końcówki!

• Jeśli uruchamiamy dźwignię (3) podczas pracy, aby

podnieść ramię, przełącznik bezpieczeństwa dezaktywu

-

je silnik.

• Silnik ponownie zacznie pracować natychmiast po

obniżeniu ramienia malaksera!

Koniec pracy i demontaż misy
• Po użyciu ustaw przełącznik na „0“. Wyjmij wtyczkę z

gniazdka.

• Nacisnąć dźwignię (3), co umożliwi uniesienie ramienia.

• Wyjąć nasadkę.

• Przekręć miskę w lewo, aby ją zdjąć.

• Posługując się łopatką odkleić wymieszane ciasto od

ścianek misy, po czym je wyjąć.

• Umyć wszystkie użyte elementy zgodnie z zaleceniami

zawartymi w rozdziale „Czyszczenie”.

Proponowane Przepisy

Ciasto biszkoptowe (przepis podstawowy)

Poziom prędkości 3 - 4

Składniki:
250 g masła lub margaryny, 250 g cukru, 1 opakowanie cukru

wanilinowego lub 1 opakowanie mieszanki „Citro-Back”,

szczypta soli, 4 jaja, 500 g mąki pszennej, 1 opakowanie

proszku do pieczenia, ok. 1/8 litra mleka.
Przygotowanie:
Wsypać mąkę i pozostałe składniki do miski, uruchomić robot z

końcówką do mieszania na 30 sekund z prędkością 1, a potem

na ok. 3 minuty z prędkością 3. Natłuścić formę do pieczenia

lub wyłożyć ją papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec. Przed

wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić, czy jest goto

-

we. Nakłuć ciasto ostrym drewnianym patyczkiem na środku

formy. Jeśli ciasto nie przykleja się do patyczka – jest gotowe.

Wyjąć ciasto na kratę piekarską i pozostawić do ostygnięcia.
Piekarnik tradycyjny:

Poziom: 2

Temperatura:

Piekarnik elektryczny: grzałka dolna i

górna 175-200°, piekarnik gazowy: tryb

2-3

Czas pieczenia:

50-60 minut

Przepis można zmieniać według własnych upodobań, np.

dodać 100 g rodzynek, 100 g orzechów lub 100 g startej

czekolady. Ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia.

Bułeczki z siemieniem lnianym Poziom prędkości 1 - 2

Składniki:
500-550 g mąki pszennej, 5g siemienia lnianego, 3/8 litra wody,

1 kostka drożdży (40 g), 100 g chudego odsączonego twarogu,

1 łyżeczka soli.

Do posmarowania: 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Siemię lniane namoczyć w 1/8 litra letniej wody. Pozostałą

letnią wodę (1/4 litra) wlać do miski robota, wkruszyć do niej

drożdże, dodać twaróg i dokładnie wymieszać końcówką do

ugniatania z prędkością 2. Drożdże muszą całkowicie się

rozpuścić. Mąkę, namoczone siemię lniane i sól, wsypać do

miski. Ugniatać z prędkością 1, następnie zmienić prędkość na

2 i ugniatać jeszcze przez 3-5 minut. Przykryć ciasto i odstawić

w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Ponownie zagnieść, wyjąć z

miski i uformować 16 bułeczek. Blachę do pieczenia wyłożyć

KM3630_IM_new_Nov.2015

19.11.2015

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)