Profi Cook Profi Cook PC-VK 1146 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Profi Cook Profi Cook PC-VK 1146
Ładowanie instrukcji

PC-VK1146_IM

02.11.17

43

Przegląd elementów obsługi

1 Lampka kontrolna TURBO

2 Lampka kontrolna NORMAL

3 Lampka kontrolna DRY

4 Lampka kontrolna MOIST

5 Przycisk STOP

6 Przycisk SPEED

7 Przycisk FOOD

8 Przycisk SEAL

9 Przycisk VAC SEAL

10 Pasek sklejający

11 Blokada

12 Uszczelka górna (niewymienna)

13 Przycisk zwalniający

14 Uszczelka dolna (wymienna)

15 Zbiornik

16 Wlot powietrza

17 Drut zgrzewający

18 Komora próżniowa

Uwagi dotyczące przechowywania żywności

Zgrzewanie próżniowe, tj. usuwanie powietrza z opakowania,

to powszechna metoda wydłużania okresu przechowywania

żywności. Zakup urządzenia PC-VK 1146 oznacza wybór

produktu, który umożliwia szybkie i wygodne stosowanie

hermetycznych opakowań.
Ze względu na zawartość tlenu w powietrzu żywność szybko

traci świeżość, smak i jakość.
Hermetyczne pakowanie jest odpowiedzią na ten problem.

Dzięki tej metodzie ze zgrzewanej torebki usuwa się około

90 % powietrza. W porównaniu do tradycyjnych metod, okres

przechowywania żywności w opakowaniach próżniowych

i zamykanych poprzez zgrzewanie zwiększa się ośmiokrot-

nie. Ponadto, świeżość i smak żywności są utrzymywane

przez dłuższy czas.
Umożliwia to porcjowanie i pakowanie różnego rodzaju żyw-

ności oraz gotowych posiłków.
Pakować w ten sposób można nawet twarde artykuły

spożywcze, takie jak orzechy lub fasolę, a także produkty

nieżywnościowe, które wymagają zabezpieczenia przed

wilgocią. Nie można zapomnieć tutaj o monetach lub srebrnej

biżuterii albo ubraniach i zapałkach na następną wyprawę

statkiem.

Przedstawione poniżej zasady i uwagi zapewnią pomoc

zwłaszcza tym osobom, które nigdy wcześniej nie korzy

-

stały ze zgrzewarki próżniowej.

• W tym celu należy najpierw umyć ręce i wyczyścić

akcesoria.

• Zgrzewana torebka powinna być o ok. 8 cm dłuższa od

pakowanych próżniowo produktów.

• Masz sypkie produkty, takie jak zioła, i chcesz rozciąć

torebkę, a następnie ponownie ją zgrzać? Należy doliczyć

dodatkowo ok. 2 cm materiału.

• Należy doliczyć dodatkowe 5 cm, jeśli produkty mają na-

stępnie zostać zamrożone, ponieważ płyny mogą zwięk-

szać swoją objętość pod wpływem niskiej temperatury.

• Do próżniowego pakowania można używać wyłącznie

folii teksturowanej. Takiej jak karbowana, o wzorze plastra

miodu lub w romby.

• Obszar wokół łączenia zgrzewu powinien być suchy

i czysty. Nie należy dopuszczać do jego pomarszczenia.

Łączenie zgrzewu w takich miejscach może stać się

przepuszczalne!

• Urządzenie jest przystosowane do

krótkotrwałych cykli

pracy i wymaga jednominutowego schłodzenia przed

zgrzewaniem kolejnej torebki.

• Obrane wcześniej owoce i warzywa można przechowy-

wać dłużej.

• Kapustę, np. brokuł czy kalafior, należy najpierw zblan-

szować, ponieważ po zapakowaniu wydziela ona gaz.

• Różne produkty, takie jak mięso, mogą zawierać wodę.

Tego rodzaju produkty należy włożyć do torebki razem

z kuchennym ręcznikiem papierowym.

• Jeśli istnieje ryzyko uszkodzenia torebki ostrymi krawę-

dziami (np. kości), produkty takie należy najpierw owinąć

w kuchenny ręcznik papierowy.

• Płyny można w torebce tylko zgrzewać, ale nie można ich

pakować próżniowo, ponieważ płyn może zostać zassany.

W takim przypadku należy najpierw wycisnąć powietrze.

• Płyny mogą zostać zassane przez pompę próżniową.

W przypadku zgrzewania płynów należy korzystać

wyłącznie z funkcji SEAL.

• Zapakowaną żywność można zamrozić lub przechowy-

wać w chłodnym miejscu.

• Produkty, które mogą się posklejać po zamrożeniu, należy

rozdzielić papierem woskowanym lub tłuszczoodpornym.

• Produkty, które mają zostać zamrożone, należy umieścić

w zamrażarce zaraz po ich zapakowaniu. W razie po-

trzeby można skorzystać z funkcji szybkiego zamrażania.

• Czy chcesz zamrozić w próżniowej torebce żywność

płynną, taką jak zupy? Zamroź płyn w misce. Następnie

usuń miskę i zgrzej próżniowo torebkę z zamrożonym

produktem.

• Czy chcesz ponownie otworzyć torebkę? Przetnij ją

nożyczkami wzdłuż łączenia zgrzewu.

• Torebki można podgrzewać w garnku. Nie należy jednak

przekraczać temperatury 80 °C.

• W celu podgrzania torebek w kuchence mikrofalowej

należy zwrócić uwagę na poniższe uwagi:
- Większość płynów zwiększa swoją objętość podczas

podgrzewania. Przebij wcześniej torebkę widelcem.

- Włóż torebkę do miski lub pojemnika, których można

używać w kuchence mikrofalowej.

- Podgrzej torebkę, korzystając z maksymalnie 50 %

mocy kuchenki mikrofalowej.

- Torebki można podgrzewać wyłącznie do niskiej lub

średniej temperatury.

-

Nigdy nie należy ich podgrzewać przy użyciu

funkcji grilla lub konwekcji.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 3 - Übersicht der Bedienelemente

3 Übersicht der Bedienelemente Overzicht van de bedieningselementen • Liste des différents éléments de commande Indicación de los elementos de manejo • Elementi di comando • Overview of the Components Przegląd elementów obsługi • A kezelőelemek áttekintése Обзор деталей прибора • PC-VK1146_IM 02.11....

Strona 4 - Instrukcja obsługi; Spis treści; Specjalne wskazówki bezpieczeństwa dla urządzenia; Na urządzeniu można odnaleźć następujące napisy:; NIE BLOKUJ POKRYWY, JEŚLI NIE UŻYWASZ URZĄDZENIA!

PC-VK1146_IM 02.11.17 41 Instrukcja obsługi Dziękujemy za wybór naszego produktu. Mamy nadzieję, że korzystanie z tego urządzenia będzie przyjemne. Symbole użyte w tej instrukcji obsługi Ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa użytkownika są specjalnie wyróżnione. Koniecznie stosuj się do tych wsk...

Strona 5 - Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem

PC-VK1146_IM 02.11.17 42 DON’T LOCK THE LID WHILE NOT IN USE! Jeśli urządzenie nie jest używane, tylko zamknij pokrywkę, aby za- pobiec uszkodzeniu uszczelek. • Nie naprawiać urządzenia samodzielnie. Skontaktować się z pra- cownikiem autoryzowanego serwisu. Jeśli przewód zasilania jest uszkodzony, n...