Teka IZC 64010 - Instrukcja obsługi - Strona 14

Teka IZC 64010 Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 19
Ładowanie instrukcji

PL

72

M e t a l i c z n e s m u g i m o g ą b y ć

s p o w o d o w a n e p r z e s u w a n i e m

metalowych naczyń po powierzchni

płyty. Można je usunąć, czyszcząc

dogłębnie przy użyciu specjalnego

ś r o d k a c z y s z c z ą c e g o d o p ł y t

witroceramicznych, choć jest możliwe,

że czynność czyszczenia trzeba

będzie powtórzyć kilkukrotnie

Jeśli pomiędzy naczyniem

a powierzchnią płyty znajduje

się jakaś roztopiona substancja,

naczynie może przywrzeć do płyty.

Nie wolno próbować odrywać

naczynia na zimno! Mogłoby to

s p o w o d o w a ć p ę k n i ę c i e s z k ł a

ceramicznego.

Nie stawać na szkle, ani też

nie opierać się na nim, mogłoby

pęknąć i spowodować obrażenia

u u ż y t k o w n i k a . N i e u ż y w a ć

powierzchni płyty do stawiania na

niej przedmiotów.

TEKA INDUSTRIAL S.A.

zastrzega

sobie prawo do wprowadzania do

swoich instrukcji modyfikacji, które

uzna za stosowne lub konieczne,

Kwestie ochrony

środowiska

Symbol

umieszczony na

produkcie lub jego opakowaniu

oznacza, że produkt nie może być

traktowany jako zwykły odpad

komunalny. Ten produkt powinien

b y ć d o s t a r c z o n y d o p u n k t u

zbierania sprzętu elektrycznego

i elektronicznego do recyklingu.

Z a p e w n i a j ą c p r a w i d ł o w e

złomowanie, przyczyniają się

Państwo z a p o b i e g a n i u

p o t e n c j a l n y m n e g a t y w n y m

s k u t k o m d l a ś r o d o w i s k a i

z d r o w i a p u b l i c z n e g o , k t ó r e

mogłyby wystąpić, jeśli produkt

nie jest właściwie traktowany.

Aby uzyskać więcej informacji na

temat recyklingu tego produktu

należy skontaktować się z lokalnym

urzędem miasta, dostawcą usług

utylizacji odpadów lub sklepem,

gdzie nabyto produkt.

Materiały użyte w opakowaniach są

ekologiczne i w pełni przetwarzalne.

Komponenty z tworzyw sztucznych

są identyfikowane oznaczeniami

>PE<, >LD<, >EPS< itd. Utylizować

w s z y s t k i e m a t e r i a ł y u ż y t e w

o p a k o w a n i a c h w l o k a l n y m

kontenerze, gdyż są to odpady

komunalne.

S p e ł n i e n i e z E f e k t y w n o ś c i

E n e r g e t y c z n e j u r z ą d z e n i a :

-Urządzenie zostało przetestowane

zgodnie z normą EN 60350-2 i

otrzymanej wartości, w Wh/Kg, jest

dostępny w tabliczce znamionowej

urządzenia

P o n i ż s z e p o r a d y u ł a t w i a j ą

oszczędzanie energii podczas

gotowania:

* G d y t o m o ż l i w e , p r z y k r y w a j

garnki odpowiednimi pokrywkami.

Gotowanie bez pokrywki zużywa

więcej energii.

* Używaj naczyń z płaskim dnem o

średnicy podstawy dostosowanej

do wielkości strefy gotowania.

Producenci naczyń zazwyczaj

podają górną średnicę naczynia,

która jest większa niż średnica

podstawy.

* Używaj małej ilości wody, aby

warzywa nie utraciły witamin i

minerałów podczas gotowania.

Stosuj minimalny możliwy poziom

mocy gotowania. Wysoki poziom

mocy nie jest konieczny i prowadzi

do marnowania energii.

* Używaj małych naczyń i małych

ilości żywności.

W razie problemów z

działaniem urządzenia

P r z e d s k o n t a k t o w a n i e m s i ę

z Serwisem technicznym należy

wykonać następujące czynności

kontrolne.

Kuchnia się nie uruchamia:

Upewnić

się czy kabel sieciowy jest podłączony

do odpowiedniego gniazda.

Obszary indukcyjne nie nagrzewają

się:

Naczynie jest nieodpowiednie (nie

posiada dna ferromagnetycznego

lub jest zbyt małe). Sprawdź, czy

dno naczynie jest przyciągane przez

magnez lub użyj większego naczynia.

Słychać przeciągły dźwięk podczas

rozpoczęcia gotowania na obsza-

rach indukcyjnych:

W przypadku naczyń niezbyt grubych

lub niewykonanych z jednej części,

przeciągły dźwięk powstaje w wyniku

przesyłania energii bezpośrednio

do dna naczynia. Dźwięk ten nie

świadczy o wadzie, ale jeśli mimo

wszystko chcemy go uniknąć, należy

zredukować delikatnie wybrany

poziom mocy lub użyć naczynia o

grubszym dnie lub/i wykonanym z

jednej części.

Sterowanie dotykowe nie włącza

się, lub po włączeniu nie reaguje:

Nie istnieje żadne wybrane pole.

Przed manipulacją danego pola,

upewnij się, że jest ono wybrane.

Sensory są wilgotne lub/i użytkownik

m a w i l g o t n e p a l c e . U t r z y m a ć

powierzchnię sterowania dotykowego

oraz palce w suchym stanie. Blokada

jest aktywna. Wyłącz blokadę.

S ł y c h a ć o d g ł o s w e n t y l a t o r a

p o d c z a s g o t o w a n i a , k t ó r y

utrzymuje się, nawet gdy kuchnia

jest wyłączona:

Obszary indukcyjne

wyposażone są w wentylator w celu

chłodzenia części elektronicznych.

Działa on jedynie, gdy temperatura

części elektronicznych jest wysoka,

gdy temperatura spada, wyłącza się

automatycznie bez względu na to czy

kuchnia jest włączona, czy nie.

Pojawia się symbol na wskaźniku

mocy pola:

System indukcyjny nie wykrywa

naczynia na polu lub znajdujące się na

nim naczynie jest nieodpowiednie.

Pole wyłącza się, a na wskaźnikach

wyświetla się komunikat C81 lub

C82:

Zbyt wysoka temperatura układu

elektronicznego lub szyby. Odczekaj,

aż układ elektroniczny się ochłodzi lub

zdejmij naczynie, aby schłodziła się

szyba.

Na wskaźniku jednego z pól pojawia

się C85:

U ż y w a n e n a c z y n i e n i e j e s t

odpowiednie. Wyłącz kuchnię, włącz

ją ponownie i użyj innego naczynia.

Urządzenie się wyłącza, a na

wskaźnikach zasilania (3) pojawia

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)