Siemens EP816SB21E - Instrukcja obsługi - Strona 6

Siemens EP816SB21E Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 16
Ładowanie instrukcji

6

Zapalanie r

ę

czne

1.

Docisn

фц

pokr

ę

t

ł

o danego palnika i obróci

ц

je w lewo w

wybrane po

ł

o

ż

enie.

2.

Przybli

ż

y

ц

do palnika zapalark

ę

lub p

ł

omie

ń

(zapalon

ф

ś

wiec

ę

, zapa

ł

k

ę

, itp.).

Zapalanie automatyczne

W przypadku p

ł

yty kuchenki zaopatrzonej w funkcj

ę

zapalania

automatycznego (

ś

wiece zap

ł

onowe):

1.

Docisn

фц

pokr

ę

t

ł

o wybranego palnika i obróci

ц

je w lewo w

po

ł

o

ż

enie o maksymalnej mocy.

Doci

ś

ni

ę

cie pokr

ę

t

ł

a powoduje wytwarzanie iskier we

wszystkich palnikach. Zapala si

ę

p

ł

omie

ń

.

2.

Zwolni

ц

pokr

ę

t

ł

o.

3.

Obróci

ц

pokr

ę

t

ł

o w wybrane po

ł

o

ż

enie.

Je

ż

eli p

ł

omie

ń

nie zapali si

ę

, obróci

ц

pokr

ę

t

ł

o w po

ł

o

ż

enie

zgaszonego p

ł

omienia i ponownie wykona

ц

powy

ż

sze

czynno

ś

ci, przytrzymuj

ф

c pokr

ę

t

ł

o w pozycji doci

ś

ni

ę

tej d

ł

u

ż

ej

(do 10 sekund).

:

Niebezpiecze

ń

stwo wybuchu!

Je

ś

li po up

ł

ywie 15 sekund p

ł

omie

ń

nie zapala si

ę

, zgasi

ц

palnik i otworzy

ц

okno w pomieszczeniu. Odczeka

ц

co najmniej

minut

ę

przed podj

ę

ciem kolejnej próby zapalenia palnika.

System zabezpieczaj

ą

cy

W zale

ż

no

ś

ci od modelu, p

ł

yta kuchenki mo

ż

e by

ц

zaopatrzona

w system zabezpieczaj

ф

cy (termopara), który blokuje dop

ł

yw

gazu do przypadkowo zgaszonych palników.

Aby zapewni

ц

uruchomienie tego mechanizmu:

1.

W zwyk

ł

y sposób zapali

ц

palnik.

2.

Przytrzymuj

ф

c mocno pokr

ę

t

ł

o, dociska

ц

je przez 4 sekundy

po zapaleniu p

ł

omienia.

Gaszenie palnika

Obróci

ц

odpowiednie pokr

ę

t

ł

o w prawo w po

ł

o

ż

enie 0.

Zakres mocy gotowania

Pokr

ę

t

ł

a stopniowe umo

ż

liwiaj

ф

regulacj

ę

mocy gotowania w

zakresie od poziomu maksymalnego do poziomu minimalnego.

Uwagi

Lekki gwizd s

ł

yszalny podczas pracy palnika jest zjawiskiem

naturalnym.
Na pocz

ф

tku eksploatacji, normalnym zjawiskiem jest

wydzielanie specyficznego zapachu przez urz

ф

dzenie. Jest to

zjawisko nieszkodliwe i nie wynika z usterki urz

ф

dzenia. Z

czasem, zjawisko to zaniknie.
P

ł

omie

ń

w kolorze pomara

ń

czowym jest zwyk

ł

ym zjawiskiem,

spowodowanym obecno

ś

ci

ф

py

ł

u w otoczeniu, p

ł

ynów

rozlanych na p

ł

ycie kuchenki, itp.

Je

ż

eli p

ł

omie

ń

palnika przypadkowo zga

ś

nie, nale

ż

y zakr

ę

ci

ц

pokr

ę

t

ł

o palnika i odczeka

ц

przynajmniej 1 minut

ę

przed

ponownym zapaleniem palnika.
Po up

ł

ywie kilku sekund po zgaszeniu palnika mo

ż

na us

ł

ysze

ц

charakterystyczny d

ź

wi

ę

k (g

ł

uche uderzenie). Nie oznacza to

ż

adnej anomalii; lecz jest to sygna

ł

,

ż

e wy

łф

czy

ł

si

ę

system

zabezpieczaj

ф

cy.

Nale

ż

y dba

ц

o idealn

ф

czysto

śц

. Je

ż

eli

ś

wiece s

ф

zanieczyszczone, iskrownik jest niesprawny. Co pewien czas

ś

wiece nale

ż

y czy

ś

ci

ц

szczoteczk

ф

wykonan

ф

z materia

ł

u

innego ni

ż

metal. Nale

ż

y pami

ę

ta

ц

, aby nie nara

ż

a

ц

ś

wiec na

silne uderzenia.

Rady dotycz

ą

ce gotowania

Po

ł

o

ż

enie

Ú

Pokr

ę

t

ł

o zakr

ę

cone

P

ł

omie

ń

du

ż

y

Maksymalne otwarcie lub moc i zapala-
nie elektryczne

P

ł

omie

ń

ma

ł

y

š

Minimalne otwarcie lub moc

łZLHFD

WHUPRSDUD

Palnik

Bardzo mocny –
Mocny

redni

S

ł

aby

Palnik wok

Doprowadzanie
do wrzenia, goto-
wanie, sma

ż

enie,

przyrumienianie,
paelle, dania
kuchni azjatyc-
kiej (wok)

Podgrzewanie i utrzymywanie
gor

ф

cej temperatury: dania

gotowe, dania gotowane

Palnik szybki Eskalopki,

befsztyk, tortilla,
dania sma

ż

one

w g

łę

bokim

t

ł

uszczu

Ry

ż

,

beszamel,
potrawka z
mi

ę

sa

Gotowanie na
parze: ryby,
warzywa

Palnik pó

ł

-

szybki

Ziemniaki na
parze,

ś

wie

ż

e

warzywa, zupy,
makarony

Podgrzewanie i utrzymywanie
gor

ф

cej temperatury gotowa-

nych potraw oraz przygotowy-
wanie delikatnych potraw
duszonych

Palnik
pomocniczy

Gotowanie:
dania duszone,
ry

ż

z mlekiem,

karmel

Rozmra

ż

anie i

wolne gotowa-
nie: warzywa,
owoce, mro-

ż

onki

Topienie:
mas

ł

o, czeko-

lada,

ż

elatyna

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)