Siemens EO616PB10E Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
6
2.
Zwolni
ц
pokr
ę
t
ł
o.
3.
Obróci
ц
pokr
ę
t
ł
o w wybrane po
ł
o
ż
enie.
Je
ż
eli p
ł
omie
ń
nie zapali si
ę
, obróci
ц
pokr
ę
t
ł
o w po
ł
o
ż
enie
zgaszonego p
ł
omienia i ponownie wykona
ц
powy
ż
sze
czynno
ś
ci, przytrzymuj
ф
c pokr
ę
t
ł
o w pozycji doci
ś
ni
ę
tej d
ł
u
ż
ej
(do 10 sekund).
:
Niebezpiecze
ń
stwo wybuchu!
Je
ś
li po up
ł
ywie 15 sekund p
ł
omie
ń
nie zapala si
ę
, zgasi
ц
palnik i otworzy
ц
okno w pomieszczeniu. Odczeka
ц
co najmniej
minut
ę
przed podj
ę
ciem kolejnej próby zapalenia palnika.
System zabezpieczaj
ą
cy
W zale
ż
no
ś
ci od modelu, p
ł
yta kuchenki mo
ż
e by
ц
zaopatrzona
w system zabezpieczaj
ф
cy (termopara), który blokuje dop
ł
yw
gazu do przypadkowo zgaszonych palników.
Aby zapewni
ц
uruchomienie tego mechanizmu:
1.
W zwyk
ł
y sposób zapali
ц
palnik.
2.
Przytrzymuj
ф
c mocno pokr
ę
t
ł
o, dociska
ц
je przez 4 sekundy
po zapaleniu p
ł
omienia.
Gaszenie palnika
Obróci
ц
odpowiednie pokr
ę
t
ł
o w prawo w po
ł
o
ż
enie 0.
Zakres mocy gotowania
Pokr
ę
t
ł
a stopniowe umo
ż
liwiaj
ф
regulacj
ę
mocy gotowania w
zakresie od poziomu maksymalnego do poziomu minimalnego.
Uwagi
Lekki gwizd s
ł
yszalny podczas pracy palnika jest zjawiskiem
naturalnym.
Na pocz
ф
tku eksploatacji, normalnym zjawiskiem jest
wydzielanie specyficznego zapachu przez urz
ф
dzenie. Jest to
zjawisko nieszkodliwe i nie wynika z usterki urz
ф
dzenia. Z
czasem, zjawisko to zaniknie.
P
ł
omie
ń
w kolorze pomara
ń
czowym jest zwyk
ł
ym zjawiskiem,
spowodowanym obecno
ś
ci
ф
py
ł
u w otoczeniu, p
ł
ynów
rozlanych na p
ł
ycie kuchenki, itp.
Je
ż
eli p
ł
omie
ń
palnika przypadkowo zga
ś
nie, nale
ż
y zakr
ę
ci
ц
pokr
ę
t
ł
o palnika i odczeka
ц
przynajmniej 1 minut
ę
przed
ponownym zapaleniem palnika.
Po up
ł
ywie kilku sekund po zgaszeniu palnika mo
ż
na us
ł
ysze
ц
charakterystyczny d
ź
wi
ę
k (g
ł
uche uderzenie). Nie oznacza to
ż
adnej anomalii; lecz jest to sygna
ł
,
ż
e wy
łф
czy
ł
si
ę
system
zabezpieczaj
ф
cy.
Nale
ż
y dba
ц
o idealn
ф
czysto
śц
. Je
ż
eli
ś
wiece s
ф
zanieczyszczone, iskrownik jest niesprawny. Co pewien czas
ś
wiece nale
ż
y czy
ś
ci
ц
szczoteczk
ф
wykonan
ф
z materia
ł
u
innego ni
ż
metal. Nale
ż
y pami
ę
ta
ц
, aby nie nara
ż
a
ц
ś
wiec na
silne uderzenia.
Rady dotycz
ą
ce gotowania
P
ł
yta elektryczna
Przed pierwszym u
ż
yciem p
ł
yty, przez 5 minut nagrzewa
ц
j
ф
, nie
stawiaj
ф
c na niej
ż
adnego naczynia, przy ustawieniu
prze
łф
cznika na najwy
ż
sz
ф
moc. W tym okresie, normalnym
zjawiskiem jest wydzielanie si
ę
dymu i nieprzyjemnych
zapachów, co b
ę
dzie zanika
ł
o przy dalszej eksploatacji. Z
wyj
ф
tkiem opisanego przypadku pierwszego w
łф
czenia, nie
nale
ż
y u
ż
ywa
ц
p
ł
yt grzejnych, nie umieszczaj
ф
c na nich naczy
ń
.
Na pocz
ф
tku gotowania zalecane jest ustawienie pokr
ę
t
ł
a w
po
ł
o
ż
eniu maksymalnym i, zale
ż
nie od ilo
ś
ci i rodzaju
produktów spo
ż
ywczych, przej
ś
cie do po
ł
o
ż
enia po
ś
redniego w
celu utrzymania odpowiedniej temperatury.
Wykorzystuj
ф
c inercj
ę
termiczn
ф
p
ł
yty grzejnej, mo
ż
na j
ф
wy
łф
czy
ц
troch
ę
wcze
ś
niej przed zako
ń
czeniem gotowania.
Tym samym zaoszcz
ę
dza si
ę
energi
ę
elektryczn
ф
, gdy
ż
proces
gotowania b
ę
dzie trwa
ł
nadal, dzi
ę
ki ciep
ł
u zgromadzonemu w
p
ł
ycie.
Nale
ż
y u
ż
ywa
ц
naczy
ń
z idealnie p
ł
askim, grubym dnem o
rozmiarze zbli
ż
onym do rozmiaru elementu grzejnego,
natomiast nigdy mniejszym.
Unika
ц
rozlewania p
ł
ynów na powierzchni p
ł
yty, a tak
ż
e
umieszczania na niej wilgotnych naczy
ń
.
Je
ś
li po d
ł
u
ż
szym okresie u
ż
ytkowania zostanie usuni
ę
ta
pow
ł
oka z elektrycznych p
ł
yt grzejnych, nale
ż
y je zwil
ż
y
ц
kilkoma kroplami oleju lub innego produktu do konserwacji,
który jest dost
ę
pny na rynku.
Po
ł
o
ż
enie
Ú
Pokr
ę
t
ł
o zakr
ę
cone
P
ł
omie
ń
du
ż
y
™
Maksymalne otwarcie lub moc i zapala-
nie elektryczne
P
ł
omie
ń
ma
ł
y
š
Minimalne otwarcie lub moc
łZLHFD
WHUPRSDUD
Palnik
Bardzo mocny –
Mocny
redni
S
ł
aby
Palnik wok
Doprowadzanie
do wrzenia, goto-
wanie, sma
ż
enie,
przyrumienianie,
paelle, dania
kuchni azjatyc-
kiej (wok)
Podgrzewanie i utrzymywanie
gor
ф
cej temperatury: dania
gotowe, dania gotowane
Palnik szybki Eskalopki,
befsztyk, tortilla,
dania sma
ż
one
w g
łę
bokim
t
ł
uszczu
Ry
ż
,
beszamel,
potrawka z
mi
ę
sa
Gotowanie na
parze: ryby,
warzywa
Palnik pó
ł
-
szybki
Ziemniaki na
parze,
ś
wie
ż
e
warzywa, zupy,
makarony
Podgrzewanie i utrzymywanie
gor
ф
cej temperatury gotowa-
nych potraw oraz przygotowy-
wanie delikatnych potraw
duszonych
Palnik
pomocniczy
Gotowanie:
dania duszone,
ry
ż
z mlekiem,
karmel
Rozmra
ż
anie i
wolne gotowa-
nie: warzywa,
owoce, mro-
ż
onki
Topienie:
mas
ł
o, czeko-
lada,
ż
elatyna
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)