Ryc; Naczynia; Nieodpowiednie naczynia - Fulgor Milano FCLH 9008 ID WT BK - Instrukcja obsługi - Strona 17
![Fulgor Milano FCLH 9008 ID WT BK](/img/product/thumbs/180/31/f6/31f673042b270d1ba065539291e928ce.webp)
Spis treści:
- Strona 15 – INDEKS
- Strona 16 – Instrukcje Bezpieczeństwa; UWAGA; WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
- Strona 17 – Ryc; Naczynia; Nieodpowiednie naczynia
- Strona 20 – Instrukcje dla użytkownika; Instalacja; Włączanie/wyłączanie Ekranu Dotykowego
- Strona 22 – Zabezpieczenie przed nieumyślnym uruchomie
- Strona 23 – Aktywacja funkcji booster:; Funkcja automatycznego gotowania; Poziom gotowania
- Strona 24 – Wyłączenie automatycznego gotowania:; Bridge Automatyczny; Wyłączenie mostu półautomatycznego; Funkcja Chef
- Strona 25 – Aktywacja blokady sterowania:
- Strona 26 – Funkcja zegara; Funkcja zegara jest dostępna w dwóch wersjach: „Egg
- Strona 27 – Funkcja Pauzy i Przywracania
- Strona 28 – Przywrócone ustawienia:; Blokada czasowa 20 sekund; Ogólne ustawienia płyty kuchennej; Wybór języka
- Strona 29 – Jasność wyświetlacza; Regulacja głośności; Konserwacja
- Strona 30 – - Instrukcje dla instalatora
- Strona 33 – Opuszczanie Semifilotop
- Strona 34 – MOŻLIWE DO ZASTOSOWANIA KABLE ZASILAJĄCE
PL
3
2 - Zasada działania
Indukcja
Ogrzewanie indukcyjne jest najbardziej wydajną z dostępnych
form gotowania.
Ciepło jest wytwarzane przez pole elektromagnetyczne, które
działa bezpośrednio na dno garnka lub patelni. Podczas
gotowania powierzchnia płyty wokół naczyń pozostaje
chłodna; po zakończeniu gotowania i usunięciu naczynia, na
płycie nie pozostaje ciepło szczątkowe.
Wydajność urządzenia polega na oszczędności
energetycznej, gdyż, w przeciwieństwie do palników
gazowych, nie powoduje ono rozpraszania ciepła. Ponadto
jest o 30 do 50% szybsze od zwykłych płyt grzejnych z
technologią HGL, co zapewnia oszczędność energii rzędu
do 25%.
W przypadku wylania się cieczy z naczynia, nie przylega ona
do powierzchni płyty, gdyż jest ona chłodna.
Zasada działania
Wykorzystuje właściwości elektromagnetyczne posiadane
przez większą część naczyń używanych do gotowania.
Obwód elektroniczny zarządza funkcjonowaniem cewki
(induktora), która wytwarza pole magnetyczne.
Ciepło jest przekazywane na żywność przez naczynie.
Proces gotowania odbywa się w sposób opisany poniżej.
• minimalne rozproszenie (wysoka wydajność)
• usunięcie garnka (lub tylko jego podniesienie) powoduje
automatyczne zatrzymanie systemu;
• System elektroniczny umożliwia maksymalną elastyczność
i precyzję regulacji.
Ryc
. 1
1 - Naczynie
2 - Prąd indukowany
3 - Pole magnetyczne
4 - Induktor
5 - Obwód elektroniczny
6 - Zasilanie elektryczne
Naczynia
Do gotowania indukcyjnego używać wyłącznie naczyń
wykonanych z materiału ferromagnetycznego:
• naczynie z emaliowanej stali
• naczynie żeliwne
• specjalne naczynie ze stali nierdzewnej, odpowiednie do
gotowania indukcyjnego.
Aby dowiedzieć się, czy posiadane naczynie nadaje się
do gotowania indukcyjnego, sprawdzić, czy jego dno jest
przyciągane przez magnes lub skonsultować wskazówki
producenta.
Istnieją również naczynia indukcyjne, których dno nie jest
całkowicie ferromagnetyczne:
• Jeśli dno naczynia jest tylko częściowo wykonane z materiału
ferromagnetycznego, podgrzewana jest wyłącznie jego
ferromagnetyczna powierzchnia. Może się więc zdarzyć,
że ciepło nie będzie równomiernie rozłożone. Część, która
nie jest wykonana z materiału ferromagnetycznego może
mieć zbyt niską temperaturę do gotowania.
• Jeśli podstawa naczynia jest wykonana również z
części aluminiowych, powierzchnia ferromagnetyczna
jest zredukowana. Może się zdarzyć, że takie naczynie
nie nagrzeje się prawidłowo lub nie zostanie w ogóle
rozpoznane.
Nieodpowiednie naczynia
Nigdy nie używać dyfuzorów lub naczyń wykonanych z:
• zwykłej cienkiej stali
• szkła
• terakoty
• miedzi
• aluminium
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
PL 1 Szanowny Kliencie, dziękujemy za zakup naszego produktu i gratulujemy dokonanego wyboru. Ten nowy produkt, starannie zaprojektowany i skonstruowany z zastosowaniem najwyższej jakości materiałów, został dokładnie przetestowany, aby spełnić wszelkie wymogi związane z przygotowywaniem wybornych po...
PL 2 1 - Instrukcje Bezpieczeństwa • Podczas pracy urządzenie osiąga wysoką temperaturę; również jego nieosłonięte części bardzo się nagrzewają. Należy uważać, aby nie dotykać elementów grzejnych. • Dzieci poniżej 8 roku życia mogą przebywać w pobliżu urządzenia wyłącznie pod stałym nadzorem osób do...
PL 3 2 - Zasada działania Indukcja Ogrzewanie indukcyjne jest najbardziej wydajną z dostępnych form gotowania. Ciepło jest wytwarzane przez pole elektromagnetyczne, które działa bezpośrednio na dno garnka lub patelni. Podczas gotowania powierzchnia płyty wokół naczyń pozostaje chłodna; po zakończeni...