Ryc; Naczynia; Nieodpowiednie naczynia - Fulgor Milano FCLH 9008 ID WT BK - Instrukcja obsługi - Strona 17

Fulgor Milano FCLH 9008 ID WT BK
Ładowanie instrukcji

PL

3

2 - Zasada działania

Indukcja

Ogrzewanie indukcyjne jest najbardziej wydajną z dostępnych

form gotowania.

Ciepło jest wytwarzane przez pole elektromagnetyczne, które

działa bezpośrednio na dno garnka lub patelni. Podczas

gotowania powierzchnia płyty wokół naczyń pozostaje

chłodna; po zakończeniu gotowania i usunięciu naczynia, na

płycie nie pozostaje ciepło szczątkowe.

Wydajność urządzenia polega na oszczędności

energetycznej, gdyż, w przeciwieństwie do palników

gazowych, nie powoduje ono rozpraszania ciepła. Ponadto

jest o 30 do 50% szybsze od zwykłych płyt grzejnych z

technologią HGL, co zapewnia oszczędność energii rzędu

do 25%.

W przypadku wylania się cieczy z naczynia, nie przylega ona

do powierzchni płyty, gdyż jest ona chłodna.

Zasada działania

Wykorzystuje właściwości elektromagnetyczne posiadane

przez większą część naczyń używanych do gotowania.

Obwód elektroniczny zarządza funkcjonowaniem cewki

(induktora), która wytwarza pole magnetyczne.

Ciepło jest przekazywane na żywność przez naczynie.

Proces gotowania odbywa się w sposób opisany poniżej.
• minimalne rozproszenie (wysoka wydajność)
• usunięcie garnka (lub tylko jego podniesienie) powoduje

automatyczne zatrzymanie systemu;

• System elektroniczny umożliwia maksymalną elastyczność

i precyzję regulacji.

Ryc

. 1

1 - Naczynie

2 - Prąd indukowany

3 - Pole magnetyczne

4 - Induktor

5 - Obwód elektroniczny

6 - Zasilanie elektryczne

Naczynia

Do gotowania indukcyjnego używać wyłącznie naczyń

wykonanych z materiału ferromagnetycznego:
• naczynie z emaliowanej stali
• naczynie żeliwne
• specjalne naczynie ze stali nierdzewnej, odpowiednie do

gotowania indukcyjnego.

Aby dowiedzieć się, czy posiadane naczynie nadaje się

do gotowania indukcyjnego, sprawdzić, czy jego dno jest

przyciągane przez magnes lub skonsultować wskazówki

producenta.

Istnieją również naczynia indukcyjne, których dno nie jest

całkowicie ferromagnetyczne:
• Jeśli dno naczynia jest tylko częściowo wykonane z materiału

ferromagnetycznego, podgrzewana jest wyłącznie jego

ferromagnetyczna powierzchnia. Może się więc zdarzyć,

że ciepło nie będzie równomiernie rozłożone. Część, która

nie jest wykonana z materiału ferromagnetycznego może

mieć zbyt niską temperaturę do gotowania.

• Jeśli podstawa naczynia jest wykonana również z

części aluminiowych, powierzchnia ferromagnetyczna

jest zredukowana. Może się zdarzyć, że takie naczynie

nie nagrzeje się prawidłowo lub nie zostanie w ogóle

rozpoznane.

Nieodpowiednie naczynia

Nigdy nie używać dyfuzorów lub naczyń wykonanych z:
• zwykłej cienkiej stali
• szkła
• terakoty
• miedzi
• aluminium

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 15 - INDEKS

PL 1 Szanowny Kliencie, dziękujemy za zakup naszego produktu i gratulujemy dokonanego wyboru. Ten nowy produkt, starannie zaprojektowany i skonstruowany z zastosowaniem najwyższej jakości materiałów, został dokładnie przetestowany, aby spełnić wszelkie wymogi związane z przygotowywaniem wybornych po...

Strona 16 - Instrukcje Bezpieczeństwa; UWAGA; WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE

PL 2 1 - Instrukcje Bezpieczeństwa • Podczas pracy urządzenie osiąga wysoką temperaturę; również jego nieosłonięte części bardzo się nagrzewają. Należy uważać, aby nie dotykać elementów grzejnych. • Dzieci poniżej 8 roku życia mogą przebywać w pobliżu urządzenia wyłącznie pod stałym nadzorem osób do...

Strona 17 - Ryc; Naczynia; Nieodpowiednie naczynia

PL 3 2 - Zasada działania Indukcja Ogrzewanie indukcyjne jest najbardziej wydajną z dostępnych form gotowania. Ciepło jest wytwarzane przez pole elektromagnetyczne, które działa bezpośrednio na dno garnka lub patelni. Podczas gotowania powierzchnia płyty wokół naczyń pozostaje chłodna; po zakończeni...