OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE KORZYSTANIA Z - FALMEC PIANO INDUZIONE PLUS - Instrukcja obsługi - Strona 6

FALMEC PIANO INDUZIONE PLUS Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 12
Ładowanie instrukcji

37

POLSKI

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
ORAZ OSTRZEŻENIA

Niniejsze ostrzeżenia zostają podane w celu zapewnienia bezpieczeństwa
zarówno Państwa, jak i innych osób. Przed użyciem urządzenia oraz przed
jego czyszczeniem należy zatem przeczytać tę instrukcję w całości.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody/

obrażenia, które mogą zostać spowodowane u ludzi, zwierząt domowych lub w mieniu,
w sposób bezpośredni lub pośredni, w wyniku nieprzestrzegania instrukcji bezpieczeń-
stwa wskazanych w tej broszurze.
Zachowanie niniejszej instrukcji obsługi razem z urządzeniem jest bardzo ważne w ce-
lach wszelkiej przyszłej lektury.

Przeznaczenie

Ta płyta kuchenna jest przeznaczona do stosowania w gospodarstwie domowym do

przygotowywania i utrzymywania gorącej temperatury dań.

Nie instalować płyty kuchennej na zewnątrz i nie wystawiać jej na działanie czynników
atmosferycznych (deszcz, wiatr itd.)

Zabrania się stosowania do innych celów.

Ta płyta kuchenna może być montowana wyłącznie na piekarnikach lub kuchenkach
elektrycznych wyposażonych w system chłodzenia dymów i oparów.

Urządzenie nie może być używane przez dzieci w wieku poniżej 8 lat ani osoby o ogra-
niczonej sprawności izycznej, sensorycznej lub psychicznej lub które nie posiadają do-
świadczenia lub wymaganej wiedzy, chyba że odbędzie się to pod nadzorem lub gdy
otrzymały instrukcje odnoszące się do zapewnienia bezpiecznej obsługi urządzenia i
zrozumienia związanego z nim niebezpieczeństwa.

Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem. Czynności czyszczenia i konserwacji, będące

obowiązkiem użytkownika, nie powinny być wykonywane przez dzieci bez zapewnienia
im odpowiedniego nadzoru.

Nigdy nie pozostawiać włączonej płyty kuchennej bez nadzoru.

Niebezpieczeństwo poparzeń

Używać blokady elementów sterujących, aby zapobiec samodzielnemu włączeniu urzą-
dzenia przez osoby nieupoważnione.

ustawiać trzonki i uchwyty patelni oraz garnków w taki sposób, aby były niedostępne dla

dzieci.

Wyłączyć strefy grzejne po zakończeniu korzystania z nich.

Nie stawiać żadnych metalowych przedmiotów na włączonych strefach grzejnych.

Bezpieczeństwo techniczne

Prace instalacyjne powinny być wykonywane przez kompetentnych i wykwaliikowa-
nych instalatorów, jak wskazano w niniejszej instrukcji i zgodnie z obowiązującymi
przepisami.

Jeśli przewód zasilający lub inne podzespoły są uszkodzone, NIE należy używać płyty

kuchennej:

odłączyć płytę kuchenną od zasilania i skontaktować się ze sprzedawcą lub au

-

toryzowanym centrum obsługi technicznej w celu naprawy.

Nie należy zmieniać struktury elektrycznej, mechanicznej i funkcjonalnej urządzenia.
Nie wolno podejmować samodzielnych prób naprawy lub wymiany; wszystkie ope-

racje wykonywane przez osoby niekompetentne i niewykwaliikowane mogą spo-
wodować szkody, nawet bardzo poważne, dla mienia i/lub osób, które nie są objęte
gwarancją producenta.

Przed zainstalowaniem płyty kuchennej należy sprawdzić, czy wszystkie jej elementy są
w odpowiednim stanie i czy prawidłowo działają; w przypadku zauważenia jakichkol-
wiek nieprawidłowości nie kontynuować instalacji, lecz skontaktować się ze sprzedawcą.

Instalacja elektryczna, do której podłączona jest płyta kuchenna, powinna
być zgodna z przepisami oraz posiadać uziemienie, zgodnie z przepisami do-

tyczącymi bezpieczeństwa w kraju używania urządzenia; powinna być również zgod-
na z europejskimi przepisami w zakresie zakłóceń radiowych.

Dane dotyczące podłączenia do zasilania (napięcie i częstotliwość) podane na tabliczce
znamionowej płyty kuchennej powinny być zgodne z parametrami sieci elektrycznej.

Przed podłączeniem do zasilania porównać te dane.
W przypadku wątpliwości skontaktować się z elektrykiem.

Nie używać płyty kuchennej przed jej zainstalowaniem.

Zabrania się używania płyt indukcyjnych na poruszających się urządzeniach.

Nigdy nie otwierać osłony urządzenia.

Falmec gwarantuje zachowanie standardów bezpieczeństwa wyłącznie w przypadku
używania oryginalnych części zamiennych.

Urządzenie nie jest przeznaczone do działania z zastosowaniem zewnętrznego czaso-
mierza lub pilota.

OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE KORZYSTANIA Z

URZĄDZENIA

Przed pierwszym włączeniem urządzenia usunąć z niego ewentualne folie ochronne
i naklejki.

Garnki i inne naczynia kuchenne w trakcie korzystania z nich na płycie mogą powo-
dować hałas, którego przyczynę mogą stanowić:

– wysoki poziom pobieranej mocy.
– różne materiały, z których wykonane jest dno garnków.

Nigdy nie używać wody do ugaszenia ognia. Wyłączyć strefę grzejną. Stłumić płomie-
nie za pomocą pokrywki, koca gaśniczego lub innego podobnego przedmiotu.

Nie przechowywać przedmiotów łatwopalnych w szuladach umieszczonych pod

płytą kuchenną. Pojemnik z przegródkami na sztućce powinien być wykonany z ma-
teriału odpornego na wysoką temperaturę.

Nie podgrzewać pustych garnków ani patelni oraz zawsze sprawdzać, czy w naczy-
niach kuchennych znajduje się minimalna ilość płynu.

Zawsze wyłączać płytę kuchenną po zakończeniu korzystania z niej.

W przypadku używania tłuszczów i olejów nieustannie kontrolować proces gotowa-

nia, gdyż wymienione substancje mogą szybko ulec zapaleniu.

Podgrzewać tłuszcze i oleje przez maksimum jedną minutę i nigdy nie używać funkcji
Booster.

W trakcie i po zakończeniu korzystania z urządzenia uważać, by się nie oparzyć.

Upewnić się, że żaden zamocowany na stałe ani ruchomy przewód elektryczny urzą-

dzenia nie styka się z szybą lub z gorącym naczyniem kuchennym.

Nie używać płyty kuchenki do podgrzewania słoików.

Nie używać żadnego rodzaju pokryw na płycie indukcyjnej.

Przewody elektryczne nie powinny stykać się z płytą kuchenną.

Zaleca się, aby chronić ręce przed wysoką temperaturą, używając odpowiednich ła-
pek do chwytania gorących naczyń. Używać wyłącznie suchych rękawic lub łapek.

Używać wyłącznie garnków i patelni mających gładkie dno o właściwościach magne-
tycznych.

Pamiętać, aby cukier, materiały syntetyczne oraz folie aluminiowe nie miały stycz-
ności z gorącymi strefami. Podczas schładzania wymienione substancje mogą spo-
wodować pęknięcia lub inne uszkodzenia powierzchni witroceramicznej: wyłączyć
urządzenie i natychmiast usunąć z jeszcze gorącej strefy grzejnej

W celu przemieszczenia naczyń kuchennych należy je podnosić, dzięki czemu unik-
nie się ocierania powierzchni płyty kuchennej.

Przed każdym użyciem garnki i płyta kuchenna powinny być idealnie wyczyszczone.

Nie upuszczać ani nie stawiać żadnych przedmiotów!

Używać wyłącznie garnków z dnem o właściwościach magnetycz-
nych.

Niedozwolone są inne materiały.

Używać garnków o wymiarach dostosowanych do odpowiedniej strefy grzejnej.

Zawsze używać jednego garnka lub patelni w każdej strefie grzejnej, również pod-
czas korzystania z funkcji BRIDGE.

Nigdy nie stawiać niczego na przyciskach sensorycznych ani na kontrolkach.

Gorące naczynia kuchenne umieszczone na przyciskach sensorycznych i na kontrol-

kach mogą uszkodzić znajdujące się pod spodem układy elektroniczne.

Dbać, aby elementy sterujące i kontrolki były zawsze czyste.

Ostrzeżenie dotyczące rozrusznika serca:

W przypadku użytkowników posiadających kardiostymulator należy pamiętać, że

pole magnetyczne może mieć wpływ na działanie tego urządzenia. Należy skontak-
tować się ze sprzedawcą urządzenia lub z lekarzem.

Bezpośrednio w pobliżu włączonej płyty kuchennej nie należy trzymać kart kredyto-
wych, kalkulatorów kieszonkowych itp.

Nie przechowywać metalowych przedmiotów bezpośrednio pod płytą kuchenną.

W miarę możliwości zawsze używać pokrywek, aby unikać rozpraszania ciepła.

Gotować w małej ilości wody.

Po rozpoczęciu smażenia lub gotowania potraw ustawić moc na niższym poziomie.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)